Τετάρτη, Οκτωβρίου 14, 2015

ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Την αντίθεσή τους με διατάξεις του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που τους αφορούν, εξέφρασαν οι φορείς στις τοποθετήσεις τους στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου.

Την απόσυρση της διάταξης η οποία καταργεί την δυνατότητα που έδινε ο νόμος 4331/15 στους μετά την 1/1/1993 ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, ζήτησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Βασίλειος Αλεξανδρής.

Ο κ. Αλεξανδρής χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη διάταξη «εμπνεύσεως Ηρώδη» και προσέθεσε, ότι η ψήφισή της θα «επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, επομένως και στα έσοδα του ασφαλιστικού ταμείου».


Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, ανέφερε επίσης ότι η ψήφιση της διάταξης θα πλήξει τους νέους κυρίως δικηγόρους οι οποίοι «επιφορτίζονται με νέα βάρη», και επικαλέστηκε τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου, σύμφωνα με τα οποία 8.036 δικηγόροι έχουν κάνει μέσα στο 2015 μόνο 16 παραστάσεις.

Την χρησιμότητα της καταργούμενης διάταξης για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ αναγνώρισε κατά την τοποθέτηση του και ο πρόεδρος του Ταμείου, Στυλιανός Πλιάκης, λέγοντας ότι η διάταξη αυτή έδινε τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους «μια ανάσα», προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες εισφορές μετά τις αυξήσεις εισφορών του 2011, και στους νέους ασφαλισμένους να κατέβουν δυο κατηγορίες στο 2015 και το 2016.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΤΑΑ, το μέτρο συνεισέφερε στην αύξηση της εισπραξιμότητας του Ταμείου, και επικαλέστηκε τα στοιχεία του κλάδου των μηχανικών, σύμφωνα με τα οποία 7.400 μηχανικοί περισσότεροι από ό,τι το δεύτερο εξάμηνο του 2014 ανταποκρίθηκαν στην καταβολή των εισφορών τους, και το Ταμείο εισέπραξε επιπλέον 9.300.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε αύξηση 14%.

Ο κ. Πλιάκης προσέθεσε ότι ενώ η εισπραξιμότητα του κλάδου των μηχανικών είχε πέσει λόγω της κρίσης στο 49%, μετά την εφαρμογή του μέτρου έφθασε στο 60%.

«Η διάταξη δεν πρέπει να καταργηθεί γιατί όποιος δεν μπορεί να καταβάλλει τις εισφορές του φεύγει από το επάγγελμα και το Ταμείο χάνει και μελλοντικές εισφορές», κατέληξε ο κ. Πλιάκης.

«Το νομοσχέδιο οδηγεί την ελληνική οικονομία σε νέα παγίδα ύφεσης και υπερχρέωσης», υποστήριξε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ ) Γιώργος Καββαθάς.

Ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου είναι κακογραμμένο και ζήτησε να υπάρξει κωδικοποίηση της νομοθεσίας, κυρίως της φορολογικής, για να αποφευχθεί το βάρος του διοικητικού κόστους το οποίο επιβαρύνει περισσότερο τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και οδηγεί σε παραβατικότητα.

Χαρακτήρισε «ασαφή και ευρεία» την έννοια του εγκλήματος της φοροδιαφυγής όπως περιγράφεται στο σχέδιο νόμου, και είπε ότι εξισώνει αδικήματα όπως τα εικονικά και πλαστά τιμολόγια με μικρότερες παραβάσεις, κάτι που επιτρέπει στους ελεγκτές να κρίνουν κατά το δοκούν. Τάχθηκε δε κατά της αυστηροποίησης των κανόνων και των κατασταλτικών μέτρων με γραφειοκρατικό χαρακτήρα.

Ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν με την επέκταση του ΕΝΦΙΑ και ότι με τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων οδηγούνται εκτός ρύθμισης πολλοί επιχειρηματίες.

Ζήτησε τέλος την απόσυρση των διατάξεων που περιορίζουν τη δυνατότητα του συμψηφισμού όσων έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ με τη σύνταξη.

Την αυστηροποίηση των ποινών της λαθρεπιβίβασης με την μετατροπή του αδικήματος από πταίσμα σε πλημμέλημα, πρότεινε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ) Γρηγόριος Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητριάδης ζήτησε επίσης τα υπουργεία που ασκούν κοινωνική πολιτική με τα εισιτήρια των συγκοινωνιών να καταβάλλουν στον Οργανισμό τα ανάλογα ποσά και να ενταθούν οι διώξεις κατά της παραχάραξης των εισιτηρίων.

Πρότεινε, τέλος, ο εκάστοτε πρόεδρος του ΟΑΣΑ να είναι και πρόεδρος των θυγατρικών εταιρειών του Οργανισμού «για να υπάρξει συμπληρωματικότητα και συνέργειες». 


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, Δήμος Καμπούρης.

Ο κ. Καμπούρης έκανε λόγο για «χτύπημα του χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης» και τάχθηκε κατά των περικοπών υποστηρίζοντας ότι «τα χρήματα αυτά αφαιρούνται από τον κόπο μιας ζωής». «Οι κρατήσεις γίνονται περισσότερες και οι κοινωνικές παροχές λιγότερες» ανέφερε και προσέθεσε ότι «οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή δεν μας οδηγούν πια στη φτώχια αλλά στην εξαθλίωση».

«Οι προτεινόμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις ανοίγουν την πόρτα για τις μεταρρυθμίσεις που έρχονται» υποστήριξε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης, ο οποίος έκανε λόγο για «αντιδημιουργική σαφήνεια», ενώ τάχθηκε κατά της αυστηροποίησης των ποινών ως μέσον για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής εκτιμώντας ότι ο εκφοβισμός και κατά το παρελθόν δεν είχε επιτυχία.

Την μείωση των αντικειμενικών αξιών, που παραμένουν σταθερές από το 2007, ζήτησε από την πλευρά του, ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ. Επίσης, τάχθηκε κατά της επιπλέον φορολογικής επιβάρυνσης των ακινήτων, η οποία -όπως είπε- από το 2010 έχει βάλει μια θηλιά στον λαιμό των ιδιοκτητών, που σφίγγει με κάθε νέο νόμο.

Την άμεση προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την ετήσια αναπροσαρμογή τους, πρότεινε και ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ζήτησε, επίσης, τη διατήρηση του ορίου του αφορολόγητου που επιβάλλεται στις γονικές παροχές και τη θέσπιση ενός ενιαίου φόρου στα ακίνητα.

Το ζήτημα της δαπάνης για τα φάρμακα υψηλού κόστους που δεν διατίθεται από τα φαρμακεία, αλλά μόνο από τα κρατικά νοσοκομεία και τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, έθεσε ο Γ’ αντιπρόεδρος του ΠΦΣ Γιάννης Δαγρές, υποστηρίζοντας ότι η δαπάνη αυτή έχει εκτιναχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια από το 12% της συνολικής εξωνοσοκομειακής δαπάνης στο 36%, και ζήτησε να τεθεί πλαφόν και έλεγχος των τιμών.

«Υπάρχει σχέδιο για να κλείσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και να περάσει σε χέρια» υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Βιαμάξ» Δημήτρης Γιαννακόπουλος και προσέθεσε ότι όποιοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό, είναι στημένοι, βλάκες ή άσχετοι.

Ο κ. Γιαννακόπουλος είπε ότι αν ισχύσουν τα μέτρα «τα ελληνικά εργοστάσια που παρέχουν 11.000 θέσεις εργασίας θα κλείσουν, και το φθηνό ελληνικό φάρμακο θα αντικατασταθεί από το ακριβό ξένο».

«Θα έπρεπε η κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές και να υπολογίσει το πρόσθετο κόστος που επιβάλει στον άνθρωπο η αναπηρία» υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών Νικόλαος Γιαλουρής και ζήτησε να εξαιρεθούν από τις περικοπές οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα όρασης. Επίσης επισήμανε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου.

«Είναι κρίμα απόγονοι ανθρώπων που υπέφεραν για πολλές γενιές να τιμωρούνται ενώ δεν έχουν εισοδήματα ούτε τη δυνατότητα να εργασθούν» είπε ο Κώστας Αλεξανδρίδης, πρόεδρος της επιτροπής αγώνα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων Ομογενών. 

Ο κ. Αλεξανδρίδης να μην καταργηθεί η διάταξη για το επίδομα των 260 ευρώ των ανασφάλιστων υπερηλίκων, ενώ υποστήριξε ότι θα μπορούσε να αναζητηθεί ισοδύναμο για τη συγκεκριμένη δαπάνη που την εκτίμησε περί τα 80 έως 90 εκατ. ευρώ. in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
14-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: