Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020

ΗΠΑ: Χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε δύο εβδομάδες - Η ύφεση είναι γεγονός και ξεκίνησε Παγκόσμια εδω και 1 μήνα | covid-19

Της Sarah Hansen

Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν κατά 6,65 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Μαρτίου, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία της χώρας και υπερδιπλάσιος από τα 3,1 εκατ. αιτήσεις που ανέμεναν οι αναλυτές, καθώς τα "κύματα” από το τσουνάμι του κορονοϊού συνεχίζουν να "χτυπούν” την αμερικανική οικονομία.

Τα παραπάνω εβδομαδιαία στοιχεία αποτελούν δείκτη για το πόσοι άνθρωποι αναζητούν στήριξη στα προσωρινά επιδόματα ανεργίας σε μια συγκεκριμένη εβδομάδα.

Για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου, οι αιτήσεις των ανέργων ανήλθαν στα 3,28 εκατ., έναντι 1,5 εκατ. αιτήσεων που ανέμεναν οι αναλυτές.


Πριν την τρέχουσα κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας που είχε καταγραφεί σε εβδομαδιαία βάση ήταν το 1982, όταν ανήλθαν σε 695.000. Τον Μάρτιο του 2009, κατά τη διάρκεια δηλαδή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι αιτήσεις είχαν φτάσει τις 665.000.

Ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ "έκοψε” 27.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έκθεση απασχόλησης για το σύνολο της χώρας της ADP, περικοπές που πραγματοποιήθηκαν όμως πριν η πανδημία του κορονοϊού "χτυπήσει” σκληρότερα την αμερικανική οικονομία.

Όλες αυτές οι απολεσθείσες θέσεις εργασίας προέρχονται από μικρές επιχειρήσεις (ήτοι αυτές που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους), οι οποίες περιέκοψαν συνολικά 90.000 θέσεις εργασίας, αριθμός που μειώθηκε όμως σημαντικά καθώς οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις προχώρησαν σε συνολικά 63.000 προσλήψεις.

Εντυπωσιακός αριθμός: Τα 6,6 εκατ. αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας καταδεικνύουν ότι το 2% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ υπέβαλε αίτηση την προηγούμενη εβδομάδα.

"Η ταχύτητα και το μέγεθος συρρίκνωσης της αγοράς εργασίας είναι άνευ προηγουμένου", σημειώνει στη Wall Street Journal η Constance Hunter, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG LLP.

Βασικό υπόβαθρο: Καθώς η πανδημία του κορονοϊού "χτυπά” όλο και περισσότερο τις αγορές, οδηγώντας σε κλείσιμο των σχολείων, σε αναβολή μεγάλων συνεδριακών και αθλητικών εκδηλώσεων και αναγκάζοντας την ταξιδιωτική βιομηχανία να τραβήξει "χειρόφρενο”, οι επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τις απολύσεις. Τελευταία προσθήκη στη λίστα των εταιρειών που "διώχνουν” εργαζομένους είναι η αλυσίδα καλλυντικών Sephora, η οποία απέλυσε στις ΗΠΑ μέρος των υπαλλήλων της που εργάζονται με καθεστώς ημιαπασχόλησης ή σε εποχιακή βάση. Στον Καναδά οι υπάλληλοί της εργάζονται πλέον με μειωμένο ωράριο.

Στον αντίποδα, υπάρχουν κάποιες εταιρείες που δεν σκοπεύουν να κάνουν απολύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορονοϊού - πιο πρόσφατα παραδείγματα, την Τρίτη, ήταν αυτά της Bank of America και της PayPal, οι οποίες δεσμεύτηκαν αμφότερες επ’ αυτού.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που χρήζει προσοχής, είναι η αυριανή έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ που θα περιλαμβάνει για την απασχόληση στις ΗΠΑ στο σύνολο του Μαρτίου. https://www.capital.gr/forbes/3443018/ipa-xathikan-10-ekatommuria-theseis-ergasias-se-duo-ebdomades

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΠΡΕΖΑ TV ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΘΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ.