Παρασκευή, Απριλίου 24, 2020

Σοβαρά ερωτήματα για τον έλεγχο των μέτρων προστασίας εργαζομένων και ασθενών

Σοβαρά ερωτήματα για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων ασφαλούς λειτουργίας και προστασίας εργαζομένων και ασθενών σε ιδιωτικές δομές Υγείας της Αττικής προκαλούν τα κρούσματα που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε δύο τέτοιες δομές της Αττικής, με συνέπεια δύο νεκρούς και δεκάδες προσβεβλημένους από τον κορονοϊό.
Αρχικά εντοπίστηκε κρούσμα σε δομή στο Ελληνικό, που κατέληξε σε θάνατο. Οπως προέκυψε κατά τη χτεσινή ενημέρωση από τον Ν. Χαρδαλιά, στη δομή (Ψυχιατρική Κλινική «Κασταλία») φιλοξενούνται 300 τρόφιμοι και απασχολούνται 170 εργαζόμενοι. Στο χώρο βρέθηκε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, για δειγματοληψία σε εργαζόμενους και ασθενείς. Τα πρώτα 92 τεστ, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, έχουν βγει αρνητικά, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα των υπολοίπων.


Η δεύτερη περίπτωση αφορά νοσοκομειακή κλινική («Ταξιάρχαι») στο Περιστέρι, όπου επίσης καταγράφηκε ένας θάνατος ασθενούς και έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 28 κρούσματα (13 σε τροφίμους - ασθενείς, 11 σε εργαζόμενους και άλλα 4 στο περιβάλλον των ασθενών). Η δομή έχει τεθεί σε καραντίνα και μέχρι χτες το βράδυ αναμενόταν να ληφθούν άλλα 45 δείγματα.

Μιλώντας για τις δύο αυτές περιπτώσεις, ο Σ. Τσιόδρας έκανε λόγο για «απρόσεκτες συμπεριφορές υγειονομικών (...) συμπεριφορές που οδηγούν σε αναζωπυρώσεις», ενώ ο Ν. Χαρδαλιάς προανήγγειλε πειθαρχικούς και ποινικούς ελέγχους για την απόδοση ευθυνών στην περίπτωση που διαπιστωθεί πως δεν τηρήθηκαν, όπως θα έπρεπε, τα μέτρα.

Αργότερα χτες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι για τα κρούσματα στις δύο ιδιωτικές κλινικές έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Βαγγέλης Ιωαννίδης. Σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, θα αναζητηθεί αν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση ασθενειών τα οποία προβλέπονται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

Ούτε η επίκληση της ευθύνης των υγειονομικών, όμως, ούτε οι εισαγγελικές παρεμβάσεις μπορούν να συγκαλύψουν τον τουλάχιστον ανεπαρκή κρατικό έλεγχο για την εφαρμογή έστω και αυτών των μέτρων που έχουν συσταθεί στους χώρους της ιδιωτικής Υγείας, όπου η εργοδοσία εμφανίζεται να δρα ανεξέλεγκτα, όπως επιβεβαιώνουν άλλωστε από την πρώτη στιγμή και οι καταγγελίες εργαζομένων.

Επιβεβαιώνεται επίσης ο επείγοντας χαρακτήρας του αιτήματος του ΚΚΕ, όλες οι δομές Υγείας του ιδιωτικού τομέα να επιταχθούν και να τεθούν σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, με ευθύνη και έλεγχο του κράτους.

Το κλαδικό σωματείο είχε προειδοποιήσει
Με αφορμή τα κρούσματα στους χώρους της ιδιωτικής Υγείας, το κλαδικό σωματείο των εργαζομένων στην Αττική υπενθυμίζει ότι «από την πρώτη στιγμή έχει αναδείξει το μεγάλο ζήτημα με τα ελλιπέστατα μέτρα προστασίας στους χώρους της ιδιωτικής Υγείας. Με αφορμή τα τελευταία περιστατικά, έρχονται στην επιφάνεια οι ευθύνες συνολικά της εργοδοσίας.

Οσοι εργαζόμαστε στην ιδιωτική Υγεία γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχει πλήρης και τακτική ενημέρωση, ούτε καν για τον τρόπο χρήσης των μέσων προστασίας. Τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι τα προμηθεύονται μόνοι τους. Δεν υπάρχουν προστατευτικά τζάμια σε γραμματείες που εξυπηρετούν καθημερινά δεκάδες επισκέπτες.

Δεν ελέγχονται με διαγνωστικά τεστ οι εργαζόμενοι. Σε πολλές περιπτώσεις δεν ελέγχονται οι ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν, ή τακτικοί επισκέπτες. Πίσω από την περιγραφή της κατάστασης κρύβονται η συνολική αυθαιρεσία της εργοδοσίας και η τραγική έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών από το κράτος.

Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Σωματείου μας έκανε ήδη παρέμβαση στην κλινική στο Περιστέρι. Καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση στο Σωματείο, για πραγματικά μέτρα προστασίας, για ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας».

    
Οργιάζει η εργοδοσία και στους οίκους ευγηρίας
Την ίδια ώρα που τα γηροκομεία βρίσκονται «στο μάτι του κυκλώνα» της πανδημίας, με τους ηλικιωμένους να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και τους εργαζόμενους σε αυτά να δίνουν τη δική τους άνιση μάχη απέναντι στις τραγικές ελλείψεις, οι εργοδότες του κλάδου επιδίδονται σε ένα όργιο αυθαιρεσιών.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία και τα γηροκομεία για μεγάλο όμιλο («IASIS GROUP CARE»), που έχει στην ιδιοκτησία του τρεις οίκους ευγηρίας σε Αθήνα, Νέο Ψυχικό και Αγία Παρασκευή.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η εταιρεία «ενώ δεν κατέβαλε στους εργαζόμενους το Δώρο Πάσχα, υποστηρίζοντας ότι ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις, στις 22/4 απέλυσε εργαζόμενη που εργάζεται στη μονάδα του Νέου Ψυχικού (πρώην Αττικός Οίκος Ηλικιωμένων), γιατί η τελευταία έκανε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Μάλιστα, η απόλυση συνοδεύτηκε από προσωπική επίθεση του εργοδότη και απειλές προς την εργαζόμενη ότι δεν θα ξαναβρεί ποτέ δουλειά».

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, το κλαδικό Σωματείο με αντιπροσωπεία μελών της Διοίκησης έκανε τις προηγούμενες μέρες παρέμβαση στην εργοδοσία, απαιτώντας την άμεση καταβολή του Δώρου Πάσχα και των μισθολογικών προσαυξήσεων που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, όπως και την άμεση ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης.
 https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΠΡΕΖΑ TV ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΘΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ.