Τετάρτη, Απριλίου 22, 2020

«Στα όπλα» οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

 Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι της πολύπαθης ΛΑΡΚΟ που βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης οδεύοντας προς την ιδιωτικοποίηση, με το εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας να αδυνατεί ουσιαστικά να συνεχίσει την παραγωγή.

Η συμμετοχή στην απεργία άγγιξε το 100% στους εργασιακούς χώρους της ΛΑΡΚΟ σε πέντε νομούς με αιτήματα την απόσυρση της «τροπολογίας εξυγίανσης» που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο, την επαναλειτουργία της επιχείρησης, την ακύρωση της εκκαθάρισης και περαιτέρω ιδιωτικοποίησης, όπως και την καταβολή του δώρου Πάσχα και της μισθοδοσίας.



Η ΛΑΡΚΟ ανήκει κατά 55,19% στο Δημόσιο, με το μερίδιο να έχει παραχωρηθεί από το 2011 στο ΤΑΙΠΕΔ, κατά 33,36% στην Εθνική Τράπεζα και κατά το υπόλοιπο 11,45% στη ΔΕΗ. Τον Φεβρουάριο ψηφίστηκε μόνο από τη Ν.Δ. η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εξυγίανση της εταιρείας με την οποία τίθεται σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης, ώστε να διενεργηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη μεταβίβαση του ενεργητικού και την υποχρεωτική έναρξη πτωχευτικών διαδικασιών, εάν ο διαγωνισμός δεν ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Το σχέδιο τριχοτόμησης
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, που προκρίνει ως μοντέλο το σχέδιο τριχοτόμησης και μεταβίβασης σε ιδιώτες επενδυτές του 2014, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της επιχείρησης άγγιζαν τον Ιανουάριο τα 470 εκατ. ευρώ. Από αυτά, η μερίδα του λέοντος (351,2 εκατ.) είναι οφειλές προς τη ΔΕΗ και άλλες προς προμηθευτές, ασφαλιστικούς οργανισμούς, το Δημόσιο και άλλους πιστωτές.

Επιπλέον, η ΛΑΡΚΟ έχει λάβει κρατικές ενισχύσεις μη συμβατές με τους κανονισμούς της Ε.Ε. και η Ελλάδα υποχρεούται να προχωρήσει στην ανάκτηση των ποσών της ενίσχυσης ύψους 135,8 εκατ. ευρώ. Πάντως, οι εργαζόμενοι αμφισβητούν αυτά τα οικονομικά στοιχεία και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας τα χαρακτηρίζει «εικονικά» σε πρόσφατη ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο της περιστολής των δαπανών προβλέπεται η μείωση κατά 25% του μισθολογικού κόστους μεσοσταθμικά. Η επόμενη μέρα για τους 1.100 μόνιμους και περίπου 200 εργολαβικούς εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ είναι εξαιρετικά αβέβαιη καθώς πέρα από τις μειώσεις είναι άγνωστο πόσες θέσεις εργασίας και με ποιους όρους θα διατηρηθούν στην περίπτωση εισόδου ιδιώτη επενδυτή.

Μέσα στο διάστημα της πανδημίας, η παραγωγή έχει στην ουσία σταματήσει και οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει το δώρο Πάσχα, ούτε στο ύψος που αντιστοιχεί για την περίοδο προ της εκκαθάρισης, ενώ έχουν λάβει μία προκαταβολή μισθοδοσίας για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Καθολική συμμετοχή
Οπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας, Παναγιώτης Πολίτης, όσοι εργαζόμενοι απολυθούν δεν προβλέπεται πλέον να λάβουν αποζημιώσεις, ενώ, με μέσο όρο ηλικίας κάτω των 45 ετών, λίγοι είναι εκείνοι που υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσουν με προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

Για τον κ. Πολίτη η ΛΑΡΚΟ είναι μια βιομηχανία με ασύγκριτες δυνατότητες στον ευρωπαϊκό χώρο, η οποία μπορεί να επαναλειτουργήσει και να είναι κερδοφόρα, όμως έχει απαξιωθεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις:

«Η 48ωρη απεργία μέσα σε αυτές τις συνθήκες δίνει το πρώτο στίγμα. Σημειώθηκε 100% συμμετοχή, ενώ υπήρξε μεγάλη συμπαράσταση από εργατικά κέντρα και σωματεία. Περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις από τους επιστημονικούς φορείς και σύντομα θα υπάρξει πρόγραμμα κινητοποιήσεων.

»Το πρώτο αίτημά μας είναι να τεθούν σε επαναλειτουργία οι μονάδες σε συνδυασμό με τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των εργαζόμενων χωρίς απολύσεις, διαθεσιμότητες και εκ περιτροπής εργασία. Κάθε μέρα χάνονται εκατομμύρια σε έσοδα.

»Η ΛΑΡΚΟ είναι βιώσιμη και μπορεί να βοηθήσει στην επόμενη μέρα και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αποτελεί μία μοναδική πλουτοπαραγωγική πηγή που βρίσκεται στα χέρια του κράτους που, εάν προχωρήσει η διαδικασία του εκσυγχρονισμού, μπορεί να φέρει τεράστια έσοδα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.».
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΠΡΕΖΑ TV ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΘΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ.