Τετάρτη, Νοεμβρίου 25, 2020

Ξεκίνησε η πρώτη φάση ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ

 Στην τελική ευθεία έχει μπει το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, η έκβαση του οποίου θα κρίνει και τη συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας του ιστορικού συγκροτήματος. 

Ο ειδικός διαχειριστής δημοσίευσε χθες την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, ενώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έως το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ και ο διαγωνισμός για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, με βασικό αντικείμενο τη μακροχρόνια παραχώρηση του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνας. «Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών, το ΤΑΙΠΕΔ και ο ειδικός διαχειριστής βρίσκονται σε στενή συνεργασία ώστε να διεξαχθούν παράλληλα οι δύο διαγωνισμοί, με στόχο η όλη διαδικασία να συντελέσει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και στη συνέχιση της δραστηριότητας. Επιδίωξη είναι η διαδικασία να προχωρήσει γρήγορα και οι δεσμευτικές προσφορές να έχουν υποβληθεί εντός του α΄ εξαμήνου του 2021», αναφέρει το ΥΠΕΝ με χθεσινή ανακοίνωσή του.


Με τους δύο παράλληλους διαγωνισμούς η κυβέρνηση επαναφέρει ουσιαστικά το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ που «πάγωσε» το 2014. Το σχέδιο αυτό είχε διασφαλίσει την έγκριση της Κομισιόν, η οποία μάλιστα συνοδεύθηκε και με απόφαση για απαλλαγή της νέας εταιρείας που θα προκύψει από το βάρος των κρατικών ενισχύσεων.


Ο ένας εκ των δύο διαγωνισμών είναι από χθες στον αέρα και έπεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ο δεύτερος. Η πρόσκληση του ειδικού διαχειριστή προβλέπει υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 8 Ιανουαρίου 2021. Σκοπός αυτής της πρώτης φάσης του διαγωνισμού είναι να προεπιλεγούν οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί, με γνώμονα τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων αξιόπιστων επενδυτικών σχημάτων. Κατόπιν, οι προεπιλεγέντες για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, σύμφωνα με τη διαδικασία και τους όρους που θα προσδιορίζονται και εξειδικεύονται στην πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών.


Η πρόσκληση του ειδικού διαχειριστή αφορά:


1. Παραχωρήσεις μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας (περιοχή Αγιος Ιωάννης) και Καστοριάς.


2. Αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών. 


3. Κινητός και λοιπός εξοπλισμός.


4. Αγροτεμάχια στην περιοχή του μεταλλείου Λάρυμνας (Φθιώτιδα), στον Αγιο Ιωάννη και στη Λιάβδα Λάρυμνας, καθώς και στην Εύβοια.  


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που δεν μεταβιβαστεί τουλάχιστον το 75% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας σε διάστημα 12 μηνών από τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση, ο ειδικός διαχειριστής είναι υποχρεωμένος με νόμο να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της ιστορικής μεταλλευτικής βιομηχανίας. Ως εκ τούτου η συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ συναρτάται αποκλειστικά με την επιτυχή κατάληξη των δύο παράλληλων διαγωνισμών. «Η ΛΑΡΚΟ ήταν μια “καυτή πατάτα” που κανείς δεν ήθελε να αγγίξει, καθώς η εταιρεία συσσώρευε συνεχώς χρέη προς τους πάντες (ΔΕΗ, ταμεία, προμηθευτές κ.ά.), ήταν εκτεθειμένη σε βαριά πρόστιμα –περιβαλλοντικά και όχι μόνο– και έπρεπε να επιστρέψει παράνομες κρατικές ενισχύσεις τέτοιου ύψους που καθιστούσαν μη βιώσιμη τη συνέχιση της λειτουργίας της με το σημερινό μοντέλο», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία, όπως τόνισε, επιβεβαιώνει την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης να δοθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα 35 ετών.

Χρύσα Λιάγγου

https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΠΡΕΖΑ TV ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΘΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ.