Τετάρτη, Νοεμβρίου 25, 2020

Τράπεζα Πειραιώς - Μετά την διάσωση με ανακεφαλαιοποιήσεις στα χρόνια των μνημονίων...τώρα ήρθε η πρόσκαιρη κρατικοποίηση και μετά πάλι ιδιωτικοποίηση

 Η κυβέρνηση φαίνεται να οδηγεί σε περίεργες «διευκολύνσεις» και εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου να ευνοεί ιδιώτες μετόχους

Προς μια ακριβή κρατικοποίηση, την οποία θα ακολουθήσει μια ιδιωτικοποίηση προς όφελος των ιδιωτών, φαίνεται ότι οδεύει η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η εισήγηση του SSM προς την ΕΚΤ θα είναι να απευθύνει σύσταση μη πληρωμής στο Δ.Σ. της Πειραιώς. Αυτό σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα λάβει τα 165 εκατ. ευρώ τόκων, όπως του οφείλονται. Ως εκ τούτου, στις αρχές Δεκεμβρίου, αναμένεται να υπάρξει η μετατροπή των CoCos (μετρατρέψιμες ομολογίες) σε 394,4 εκατ. νέες μετοχές Πειραιώς, οι οποίες θα αποδοθούν στο ΤΧΣ, ήτοι στο Δημόσιο. Το ποσοστό του τελευταίου θα εκτιναχθεί στο 61,3% από 26,4% σήμερα.

Ωστόσο, με τη μετατροπή, το ΤΧΣ χάνει τα λεφτά του, καθώς αποκτά τις νέες μετοχές προς 6 ευρώ εκάστη, τη στιγμή που η μετοχή διαπραγματεύεται στο 0,75 ευρώ. Επιπρόσθετα, η αξία του υφιστάμενου 26,4% που κατέχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς έχει εξαϋλωθεί, με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση.

Από εκεί και πέρα, το Ταμείο έχει τα δικαιώματα ψήφου, για να εγκρίνει σχέδιο που θα οδηγήσει στην επανιδιωτικοποίηση της Πειραιώς, με τρόπο ο οποίος θα επιτρέπει τη διατήρηση ενός ποσοστού, αλλά χωρίς να είναι σε θέση να αναμένει μεγάλη μείωση της ζημιάς.

Ακολούθως, το Ταμείο θα δεσμευτεί, αμέσως μετά τη μετατροπή των CoCos (μετατρέψιμες ομολογίες), για την προώθηση σχεδίου ιδιωτικοποίησης της τράπεζας, η οποία θα είναι de facto υπέρ των μετόχων. Δέσμευση που πιθανώς να συνοδευτεί και από δήλωση της κυβέρνησης, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο μήνυμα.

Κυρίαρχο σενάριο παραμένει η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας σε ορίζοντα ενός έτους.

Ουσιαστικά, σε «αγκάθι» για την κυβέρνηση εξελίσσεται η «εξυγίανση» της Τράπεζας Πειραιώς. Η κυβέρνηση φαίνεται να οδηγεί σε περίεργες «διευκολύνσεις» και εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου να ευνοεί ιδιώτες μετόχους που εμφανίστηκαν ξαφνικά τις τελευταίες μέρες.


ΣΥΡΙΖΑ: Όσο το δυνατόν φθηνότερα

«Οι ιδιώτες μέτοχοι που εμφανίστηκαν πριν από λίγες μέρες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με πρόταση κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας επιδιώκουν να αποκτήσουν τη μετοχική πλειοψηφία της Τράπεζας Πειραιώς όσο το δυνατόν φθηνότερα» καταγγέλλει ο Χρηματοπιστωτικός Τομέας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της, ώστε να μην παράσχει θεσμικά και νομικά ερείσματα σε σχεδιασμούς και μεθοδεύσεις αθέμιτου μετοχικού ακτιβισμού, τωρινού ή μελλοντικού. Να μην προβεί σε θεσμικές ακροβασίες και παραπλανητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες σε σχέση με το ΤΧΣ, με στόχο μια προσωρινή «κρατικοποίηση» που θα τη διαδεχθεί σύντομα μια κεφαλαιακά επισφαλής ιδιωτικοποίηση. "Η κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί έχουν υποχρέωση να διαφυλάξουν το δημόσιο συμφέρον αλλά και τη βιωσιμότητα των λύσεων που θα επιλεχθούν και το σύνολο των ενεργειών τους θα πρέπει να κατατείνει προς αυτό» επισημαίνει με νόημα. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση προαναγγέλλει πως θα καταθέσει σύντομα τις ολοκληρωμένες προτάσεις της, προκειμένου να προστατευθούν τόσο το Δημόσιο όσο και το τραπεζικό σύστημα. 

https://www.avgi.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΟ ΠΡΕΖΑ TV ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΘΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ.