Τετάρτη, Ιανουαρίου 14, 2009

ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ...Η ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ,ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ SPEAK UP...(ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ)

Να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε χαφιέδες επιχειρεί η Ανώνυμη Εταιρεία ΜΙΝΕΡΒΑ, θυγατρική του Ομίλου PZ Cussons, εφαρμόζοντας ένα πρωτόγνωρο σύστημα χειραγώγησης, εξαναγκασμού και εκφοβισμού.

Στις 27 Νοέμβρη 2008, η ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ, με υπηρεσιακό σημείωμα, ενημέρωνε τους εργαζόμενους για την πρόθεσή της να βάλει σε εφαρμογή ένα σύστημα που αποκαλείται «Speak up».Μέσω αυτού του συστήματος, η εργοδοσία «επιθυμεί να ενθαρρύνει όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου να μιλήσουν ανοιχτά, εφόσον έχουν έγκυρες ανησυχίες για αδικήματα στην εταιρεία. Αυτά μπορεί να αφορούν εγκληματική ενέργεια, απάτη, κλοπή ή φθορά περιουσίας ακόμα και διακρίσεις, εκφοβισμούς ή παρενοχλήσεις προς το πρόσωπο κάποιου υπαλλήλου. Ολα αυτά εμπιστευτικά και ανώνυμα χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψετε την ταυτότητα σας», όπως αναφέρεται στο υπηρεσιακό σημείωμα.
Οπως εξηγούσε η εταιρεία, η λειτουργία αυτού του συστήματος «θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός τηλεφωνικού κέντρου άμεσης επικοινωνίας», το οποίο θα παρέχει μια άλλη επιχείρηση, η Expolink, η οποία ειδικεύεται στην παροχή τέτοιων υπηρεσιών!

Η Expolink είναι μια επιχείρηση που δημιουργήθηκε το 1995 και προσφέρει, ουσιαστικά, την αναγκαία για το χαφιεδισμό υποδομή 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα, 365 μέρες το χρόνο. Δηλαδή, διαθέτει τηλεφωνικές γραμμές όπου ο καθένας θα μπορεί να καταγγέλλει ανώνυμα το συνάδελφό του για ό,τι θεωρεί ότι «δεν είναι ηθικά επιτρεπτό», όπως η ίδια ισχυρίζεται. Μάλιστα, το τηλεφώνημα είναι χωρίς χρέωση!


Σε ανακοίνωσή της, η Expolink προτρέπει τους εργαζόμενους να κάνουν χρήση της υπηρεσίας που είναι «ανώνυμη, δωρεάν και εμπιστευτική» για να καταγγείλουν «εγκληματική ενέργεια, απάτη, κλοπή ή φθορά περιουσίας» ή για πράξη «που σας αφορά προσωπικά, όπως διάκριση, εκφοβισμός, παρενόχληση» ή «όταν θέλετε να εκφράσετε μια πολύ καλή ιδέα χωρίς, όμως, να αποκαλύψετε την ταυτότητά σας». Δηλαδή, ο καθένας μπορεί να καταγγείλει και να αναφέρει τα πάντα...

Μάλιστα, στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα καυχιέται ότι αυτό το σύστημα είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία και ότι δρα ως δύναμη αποτροπής ακατάλληλων και εγκληματικών ενεργειών. Τις καταγγελίες που συγκεντρώνει τις δίνει στην εργοδοσία της επιχείρησης, με την οποία συνεργάζεται με το αζημίωτο, ώστε η τελευταία να πάρει άμεσα τα ...κατάλληλα μέτρα.

Το παραπάνω σύστημα χαφιεδισμού και παρακολούθησης έρχεται να προστεθεί σε άλλα παρόμοια που συναποτελούν ένα πυκνό πλέγμα μηχανισμών, με στόχο να καλλιεργήσουν στον κάθε εργαζόμενο την αίσθηση ότι παρακολουθείται από παντού και από τους πάντες, τουλάχιστον από τη στιγμή που βγαίνει έξω από την πόρτα του σπιτιού του. Από τους εκατοντάδες καμεροχαφιέδες, μέχρι τους χαφιέδες που υποδύονται τους «πελάτες», προκειμένου να «αξιολογήσουν» το βαθμό υποταγής των εργαζομένων και τους ίδιους τους συναδέλφους του. Ετσι, δημιουργείται ένα καθεστώς φόβου, μέσα στο οποίο οι εργαζόμενοι γίνονται πιο εύκολα αντικείμενο χειραγώγησης.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο σύστημα «speak up» δημιουργεί όρους διαίρεσης και διάσπασης των εργαζομένων. Ο καθένας μπορεί να υποψιάζεται ότι ο συνάδελφός του ενδέχεται να τον καταγγείλει για οποιονδήποτε λόγο. Και βέβαια το ίδιο ισχύει για τον ίδιον από τους συναδέλφους του. Ετσι, στο μυαλό όλων ο κάθε συνάδελφός του είναι και ένας εν δυνάμει ρουφιάνος...

Τα συμπερασματα,δικα σας...

ΠΡΕΖΑ TV
14-1-2009

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Πρέζα, καλή η δουλειά που κάνεις, αλλά με έχεις κάνει να θυμώσω και ταυτόχρονα να στεναχωρεθώ, επειδή προχθές σου μίλησα για ένα νέο κόμμα και εσύ δεν αναφέρθηκες ποτέ σε αυτό. Ζήτησες mail για να σου πώ για τα του κόμματος αυτού, στο έστειλα, σού έστειλα και το link, αλλά εσύ δεν ανέβασες τίποτα. Γιατί? Μπορείς να μού πείς το λόγο?

Αλλά ακόμα και αν διαφωνείς, γιατί δεν μού έδωσες το βήμα για να ενημερώσω τον κόσμο?


Ευχαριστώ και (παρ'όλο που με στεναχώρησες) σου εύχομαι ό,τι καλύτερο.

Ανώνυμος είπε...

Φτάνει πιά με τις μαλακισμένες φιλελεύθερες παπαρολογίες σας!!

Εάν μιά εργαζόμενη έχει πρόβλημα με τον προϊστάμενό της που της πιάνει τον κώλο κάθε μέρα στα κρυφά, τί να κάνει, να παραιτηθεί για να μην την πούν ρουφιάνα;

Αν κάποιος συνάδελφός μας κλέβει λεφτά χρεώνοντας ψεύτικα έξοδα ολόκληρο το τμήμα που ανήκουμε, τί να κάνουμε, να περιμένουμε να βρεθούμε κατηγορούμενοι για τις κλοπές του διπλανού μας, για να μην μας πούνε ρουφιάνους;

Αυτή η καραμέλα περί ρουφιανιάς είναι εύκολη παπαρολογία και φθηνότατος λαϊκισμός, ας σκεφτούμε ψύχραιμα όμως για να καταλάβουμε ότι άλλο πράγμα η καταγγελία και άλλο η ρουφιανιά.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΣ ΕΣΠΑΣΕ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ.
ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑΜΕΙΟ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΣΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

8:21 όχι ρε παπάρα, απλά δε γουστάρω να μιλάνε μερικοί για ελεύθερη έκφραση και για blog που τα λένε όλα και τελικά να μην τα λένε...

Και μου τη σπάει που αυτό γίνεται απο τον πρέζα γιατί τον έχω σε εκτίμηση.

Όσο για το κόμμα, προτιμώ να ψηφίσω κάποιους που με εκφράζουν και δεν έχουν δοκιμαστεί, κάποιους που έχουν δουλέψει στη ζωή τους, κάποιους που δεν ήταν μέχρι σήμερα πολιτικοί, παρά εκείνους που τόσα χρόνια δίνουν υποσχέσεις και μόλις ψηφιστούν τα ξεχνάνε όλα και, ακόμη χειρότερα, καταστρέφουν σιγά σιγά τη χώρα μου.

Αλλά τι στα λέω, μήπως μπήκες στον κόπο να ψάξεις να βρείς ποιό κόμμα είναι αυτό και τι ακριβώς πρεσβεύει? Απλά πέταξες τη μαλακία-κακία σου, έτσι για να πείς κάτι.

Ξύπνα!