Παρασκευή, Φεβρουαρίου 13, 2009

10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΒΑΝΑΥΣΟ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΨΥΧΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ...ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΔΙΚΗ...

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΚΗ...ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ...

Μπορεί το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων της Σούδας να έχει κλείσει εδώ και τρία χρόνια, ωστόσο τα όσα συνέβησαν εκεί μέσα, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, μοιάζουν σαν να έχουν «στοιχειώσει» τις ζωές τροφίμων, συγγενών τους αλλά και εργαζομένων.
Το βούλευμα αναφέρεται σε ένα «κολαστήριο», με βιασμούς και ξυλοδαρμούς ασθενών ακόμα και μέχρι θανάτου.

Πτυχές της τελευταίας περίπτωσης ξεδιπλώθηκαν στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου. Στο εδώλιο κάθισε ένας εργαζόμενος με την κατηγορία ότι χτύπησε τρόφιμο με αποτέλεσμα να του επιφέρει τον θάνατο.

Πολιτική αγωγή δεν υπήρχε από την πλευρά των συγγενών του άτυχου τροφίμου, ωστόσο ο εισαγγελέας έδρας, Νίκος Μαρκάκης, ήταν καταπέλτης στην αγόρευσή του, προτείνοντας την ενοχή του κατηγορουμένου.

Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος φέρεται ότι στις 11 Φεβρουαρίου 1999 χτύπησε βίαια με τις γροθιές του έναν τρόφιμο στον χώρο των λουτρών. Ο ασθενής έπεσε στο πάτωμα, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά κατάγματα στα πλευρά και στη σπονδυλική στήλη. Μετά το περιστατικό ο τρόφιμος έμεινε στο κρεβάτι, όμως παρουσίασε αδυναμία ακόμα και να φάει, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου εξέπνευσε 6 μήνες μετά. Ο θάνατος οφείλεται σε νευρομυοσκελετικές επιπλοκές.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε χτύπησε τον τρόφιμο, αν και ο τελευταίος αντιδρούσε έντονα στην προτροπή να κάνει μπάνιο. Οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν ούτε τον εισαγγελέα ούτε τους δικαστές. Επιπλέον στο παραπεμπτικό βούλευμα υπάρχουν καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που επιβεβαιώνουν ότι το θύμα χτυπήθηκε.

Η κατηγορία, ωστόσο, μετατράπηκε από βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη σε βαριά μη σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Ο υπάλληλος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών για τον ξυλοδαρμό του τροφίμου, που οδήγησε στον θάνατό του και σε χρηματική ποινή 5.000 ευρώ. Στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της έφεσης με ανασταλτικό χαρακτήρα και έτσι αφέθηκε ελεύθερος.

Η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποίησε τον εισαγγελέα της έδρας, που πρότεινε την επιβολή μεγαλύτερης ποινής, αλλά και να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεση.

Ετσι χθες άσκησε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης που εξέδωσε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου. Ηδη η εισαγγελέας Εφετών έχει ζητήσει να της αποσταλούν τα πρακτικά της δίκης.

ΠΡΕΖΑ TV
13-2-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: