Κυριακή, Φεβρουαρίου 01, 2009

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΜΕΤ.ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΕΝΣΗΜΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΟΛΛΑΓΑΝ ΠΟΤΕ...

Η «ΟΙΚΟΜΕΤ» εισπράττει από τον ΗΣΑΠ χρήματα για να πληρώνει το προσωπικό με βαρέα και ανθυγιεινά (σύμφωνα με την κλαδική συλλογική σύμβαση) και είναι παράνομο να μην τα αποδίδει στους εργαζόμενους, τονίζει συνδικαλιστικό στέλεχος του ΗΣΑΠ.
Η εταιρεία περιέκοψε τις αποδοχές και τα ένσημα του προσωπικού, επικαλούμενη την υποχρέωσή της να καθιερώσει 5ήμερη αντί 6ήμερης εργασίας και την προσθήκη ημίωρου διαλείμματος, χωρίς να αναθεωρηθεί το κόστος της σύμβασής της με τον ΗΣΑΠ.
Αν η εταιρεία επιμείνει στην στάση της, «η σύμβαση πρέπει να αναθεωρηθεί ή να καταγγελθεί», εκτιμούν οι συνδικαλιστές.


Στην ίδια σύμβαση περιλαμβάνονται κι άλλες ρήτρες, η τήρηση των οποίων αμφισβητείται: Προβλέπεται πως ο ανάδοχος θα πληρώνεται μόνο αν προσκομίζει κάθε μήνα αποδεικτικά μισθοδοσίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς του προσωπικού, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ονομαστικές καταστάσεις εργαζομένων σε κάθε χώρο, υπογεγραμμένες και από τους ίδιους κ.ά.
Η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι συμμορφώνεται και δεν πληρώνει μέσω τραπεζών «μόνο όταν οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν λογαριασμό».


Η ΠΕΚΟΠ καταγγέλλει πρακτικές που φωτογραφίζονται άμεσα ή έμμεσα και στην έρευνα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, π.χ. ότι μαζί με την υπογραφή της σύμβασης εργασίας τους εξαναγκάζονται να υπογράψουν και ένα λεύκο δελτίο εθελούσιας μετατροπής της που η επιχείρηση συμπληρώνει όποτε θελήσει (π.χ. ως εθελούσια αποχώρηση).

Με παρόμοιους τρόπους καταγγέλλεται πως απομακρύνθηκαν πολλοί από τους εργαζόμενους στον ΗΣΑΠ, που μετά το 2006 διαμαρτυρήθηκαν για τη μονομερή μετατροπή των συμβάσεών τους. Μεταξύ αυτών ήταν και η μητέρα της Κωνσταντίνας Κούνεβα.
Η μετατροπή εκείνη επέφερε σημαντικά κέρδη στην εταιρεία, αφού με την προσθήκη μισής ώρας διαλείμματος -που αφαιρέθηκε από την 6ωρη βάρδια- οι αμοιβές περικόπηκαν (περίπου από 700 σε 560 ευρώ) και η ασφάλιση άλλαξε (από βαρέα ένσημα σε μεικτά).


Από το 2000 που συστάθηκε μέχρι σήμερα, η «ΟΙΚΟΜΕΤ» έχει φτάσει να δηλώνει ετήσιο τζίρο σχεδόν 12 εκατ. ευρώ. Ο ΗΣΑΠ είναι πελάτης της από το 2003. Συμβάσεις έργου καθαριότητας έχει και με διάφορους δημόσιους οργανισμούς, ενώ διεκδικεί πολλά άλλα δημόσια και ιδιωτικά έργα.

ΚΥΡΙΑ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ;;;ΕΙΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΥΠΟΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΜΕΤ,Η ΟΠΟΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.ΕΙΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΟΥΝΕΒΑ,ΔΙΟΤΙ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ,ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ.

πρεζα tv
1-2-2009

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΠΕ ΟΤΙ ΤΗΡΟΥΝ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ; Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΒΑΖΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΒΕΒΑΙΟΙ ΘΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΤΑΝ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ