Δευτέρα, Φεβρουαρίου 09, 2009

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΔΥΟ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΑΣΥΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ Ή ΠΑΠΑΡΙΑ;;;

Oι δικαστικές αποφάσεις επιβεβαιώνουν ουσιαστικά τις θλιβερές διαπιστώσεις πρόσφατης ευρωπαϊκής έκθεσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που χαρακτηρίζει τουλάχιστον ανεπαρκές το ελληνικό σύστημα υποδοχής ανηλίκων και καυτηριάζει τον τρόπο εφαρμογής του πολιτικο ασύλου, με αναιτιολόγητες αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων.
Tο ΣτE δικαίωσε δύο ασυνόδευτους ανηλίκους (15χρονους), που είχαν έλθει στη χώρα μας από το Aφγανιστάν και ζήτησαν άσυλο, υπό τον φόβο ότι θα διωχθούν αν αναγκαστούν να γυρίσουν στην πατρίδα τους λόγω της φυλετικής καταγωγής τους, αφού ανήκουν στη φυλή Hazara, που εξοντώνεται από τους Pastun Taliban.
Tο ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι για να δοθεί άσυλο δεν χρειάζεται να διαπιστωθεί ότι αυτός που το ζητεί έχει υποστεί ατομική δίωξη, αλλά αρκεί να διαπιστωθεί αντικειμενικά ότι είναι δικαιολογημένος ο φόβος ατομικής δίωξης, όπως συμβαίνει όταν είναι γνωστό ότι άνθρωποι εξοντώνονται λόγω φυλετικών, θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων.
Eιδικά για τους ασυνόδευτους ανηλίκους απαιτείται, σύμφωνα και με διεθνείς συμβάσεις, ιδιαίτερη ευαισθησία, καθώς το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει στον ανήλικο την κατάλληλη εκπροσώπηση και καθοδήγηση στη διαδικασία του ασύλου. Eτσι οφείλει να συνεκτιμά ποιος είναι ο βαθμός διανοητικής ανάπτυξης και πνευματικής ωριμότητας των ασυνόδευτων ανηλίκων και να λαμβάνει υπόψη ότι ίσως έχουν περιορισμένη γνώση για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους, καθώς και ότι μπορεί να διαφέρει ο τρόπος με τον οποίο εκφράζουν τον φόβο τους από εκείνον των ενηλίκων. Yπογραμμίζεται, δε, η ανάγκη να εξετάζεται από την πολιτεία η περίπτωση να επιτρέπει τη διαμονή στη χώρα, ιδίως στους ασυνόδευτους ανηλίκους, για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ας ελπισουμε αυτη η αποφαση να αποτελεσει το προπομπο και για τους υπολοιπους οικονομικους μεταναστες που ζητουν ασυλο απο την Ελλαδα και να λυθει καποτε το προβλημα με τις ουρες χιλιαδων προσφυγων που καθε Σαββατο βρισκονται στο Ρεντη για να παρουν την απαραιτητη αδεια παραμονης στη χωρα μας...
Ο χρονος θα δειξει...αλλα δεν νοιζουμε πως τελικα θα ειναι υπερ τους...

ΠΡΕΖΑ TV
9-2-2009

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οχι εναν και δυο μερκα εκατομμυρια 'ασυνοδευτους΄ τριτικοσμικους ανηλικους πρεπει να δεχτει η Ελλαδα. Να τους δωσει δουλεια [κατα προτιμηση στο δημοσιο] σπιτι τζαμπα και αμαξια. Μια μικρη απορια, τα εξοδα αυτης της πολυδαπανης διαδικασιας ποιος τα πληρωνει, οι αφιλοκερδεις δικηγοροι του Συριζα 'η το Ελληνικο δημοσιο, δηλαδη ολοι μας??