Παρασκευή, Μαρτίου 20, 2009

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΚΟΜΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ...ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΧΑΛΑΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ...

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Μισθώματα ύψους 113.000 ευρώ τον χρόνο καταβάλλει τα τελευταία έξι χρόνια το υπουργείο Υγείας για ένα Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου… φάντασμα! Για ένα Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου που υπάρχει σε όλες τις εξαγγελίες των αρμοδίων του υπουργείου Υγείας για την… αναδιάρθρωση του ΕΣΥ στην πόλη της Θεσσαλονίκης και την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους πολίτες της, αλλά που την ίδια στιγμή παραμένει... γιαπί.

Πρόκειται για το παλαιό Β’ νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Φράγκων 7, γνωστότερο ως «Καλόγριες» στους κατοίκους της πόλης. Η ιστορία του Κέντρου Υγείας της οδού Φράγκων είναι ενδεικτική της έλλειψης σχεδιασμού, της εγκληματικής αδιαφορίας και της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος που αποτυπώνονται συχνά στην ελληνική πραγματικότητα.

Το πολυόροφο κτίριο όπου στεγαζόταν το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» δυναμικότητας 150 κλινών εντάχθηκε την περασμένη δεκαετία στο Γ’ Κ.Π.Σ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία - Πρόνοια 2000 – 2006», με στόχο να γίνει ένα πρότυπο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Στα Κέντρα αυτά επενδύουν πολλά οι αρμόδιοι για την δημόσια υγεία καθώς μέσω αυτών παρέχεται η πρώτου βαθμού φροντίδα στους ασθενείς και έτσι γίνεται αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία, έχουν άλλωστε εξαγγείλει τη δημιουργία 16 Κέντρων σε όλη την χώρα.

Ωστόσο, από το 1999 –οπότε διακόπηκε με νόμο η λειτουργία του νοσοκομείου και η δρομολόγηση της μετατροπής του σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου- όχι μόνον δεν προχώρησε ουσιαστικά η ανακατασκευή του κτιρίου, αλλά ξεκίνησε μια κατασπατάληση δημοσίου χρήματος άνευ προηγουμένου, καθώς για έναν κλειστό και αναξιοποίητο χώρο καταβάλλονταν ετησίως μισθώματα πολλών χιλιάδων ευρώ. Η καταβολή των μισθωμάτων (το μηνιαίο μίσθωμα έχει αγγίξει πλέον τις 13.000 ευρώ) γινόταν σταθερά κι αδιαλείπτως όλο αυτό το διάστημα στην Ιερά Μονή Αδελφών του Ελέους της Καθολικής Εκκλησίας, στην οποία ανήκει το κτίριο.

Μάλιστα, από το 2005, με απόφαση των τότε Α’ και Β’ ΠΕΣΥΠ Κεντρικής Μακεδονίας, η ευθύνη για την καταβολή του ενοικίου ανατέθηκε στο Α’ νοσοκομείο «Άγιος Παύλος». Η σημαντική οικονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου ανάγκασε όμως τον διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος να ζητήσει στις αρχές του 2009 ειδική επιχορήγηση από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις.

Το 2003, κι έπειτα από τέσσερα χρόνια απραξίας εγκρίθηκε τελικώς για την διαμόρφωση του κτιρίου δαπάνη ύψους 4.200.000 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι οι εργασίες ξεκίνησαν με σημαντική καθυστέρηση, οι αρμόδιοι υπόσχονταν ένα Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου –κόσμημα ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το… κόσμημα όμως ουδέποτε πήρε σάρκα και οστά. Το μόνο που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2006 ήταν η… διακοπή των εργασιών καθώς η κατασκευαστική εταιρία που είχε αναλάβει το έργο ζήτησε τη διάλυση της σύμβασης που είχε υπογράψει τρία χρόνια νωρίτερα με την Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ).

Ο απολογισμός αυτού του έργου θλιβερός για την εικόνα της ελληνικής πολιτείας. Από το κονδύλι του Γ’ ΚΠΣ απορροφήθηκαν για το Κέντρο μόνον 104.521 ευρώ –η υπόλοιπη χρηματοδότηση χάθηκε. Τα τελευταία δύο χρόνια η εγκατάλειψη του κτιρίου γίνεται όλο και πιο
εμφανής καθώς έφυγαν όλα τα συνεργεία –το ίδιο εγκαταλειμμένοι είναι και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης που δεν ξέρουν σε ποιον…. Γιατρό να πρωτοπάνε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Κέντρο, λαμπερό και καθαρό επί χάρτου, πιθανόν να αρχίζει να διεκδικεί εκ νέου μία γενναία χρηματοδότηση. Έχει συμπεριληφθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, δηλαδή των νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ και το δ.σ. της ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ αποφάσισε την (επανα)δημοπράτησή του.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ...
ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ,ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ...ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΜΑΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ...

ΠΡΕΖΑ TV
20-3-2009


πηγη:Πρωτο Θεμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: