Σάββατο, Μαρτίου 07, 2009

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ...Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ (ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ)

Δυστυχώς η κατάσταση με τα κέντρα εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων δε φαίνεται να βελτιώνεται. Είχαμε και πριν μερικούς μήνες καταγγελίες από κέντρα όπως το Μεσολόγγι που δείχνουν την αδιαφορία του ΓΕΣ για την καθημερινότητα των νεοσύλλεκτων. Υπενθυμίζουμε ότι μιλάμε αφενός για τις πρώτες μέρες σε ένα εντελώς καινούριο περιβάλλον, αφετέρου για εκατοντάδες φαντάρων που στριμώχνονται σε ελάχιστα τετραγωνικά. Οι νέες καταγγελίες δεν αφήνουν περιθώρια για αμφιβολίες: ο στρατός φροντίζει από την πρώτη στιγμή να δείξει το αποκρουστικό του πρόσωπο. Οι προτεραιότητες είναι στους εξοπλισμούς, στο αξιόμαχο, στη σύγχρονη πολεμική ετοιμότητα. Για τη διαβίωση των φαντάρων μειώνουν τις δαπάνες όσο μπορούν περισσότερο.

Κ.Ε. Τεθωρακισμένων στην Αυλώνα: δύσκολα τα πράγματα στα μαγειρεία. Το πλύσιμο των ταψιών φτάνει τα όρια του καψωνιού. Πλυντήρια πιάτων όπως στα περισσότερα στρατόπεδα δεν υπάρχουν. Οι φαντάροι πρέπει να σκληραγωγούνται στο πλύσιμο του καμένου λίπους. Ζεστό νερό δεν υπάρχει και όπως είναι γνωστό τα λίπη με κρύο νερό είναι σχεδόν αδύνατο να βγουν. Γι’ αυτό όσο φιλότιμος και να είναι
ο στρατιώτης πάντα κάτι μένει.

Οι πλαστικοί κάδοι σκουπιδιών έξω από τα μαγειρεία είναι εστία μόλυνσης, αφού δεν υπάρχουν σακούλες τα σκουπίδια ξεχειλίζουν. Οι μεταλλικοί μεγάλοι κάδοι είναι σε μεγάλη απόσταση (οι φαντάροι κουβαλάνε τους πλαστικούς μέχρι τους μεταλλικούς). Μια φορά που οι φαντάροι κάνανε λάθος και ρίξανε τα σκουπίδια σε κάδους με μπάζα, αξιωματικοί επέβαλαν το εξής καψώνι: αντί να μεταφέρουν τους κάδους σκουπιδιών στα μπάζα και να μαζέψουν τα σκουπίδια, μάζευαν με τα χέρια τα σκουπίδια και περπατούσαν αρκετή απόσταση για να φτάσουν τους κάδους!!!
Ο καυστήρας επίσης, φαίνεται να μην επαρκεί για τις δεδομένες εγκαταστάσεις. Ειδικά οι απομακρυσμένοι θάλαμοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα αφού τα σώματα μόλις που ζεσταίνονται. Πρόβλημα υπάρχει επίσης, με το ζεστό νερό στα λουτρά που πολλές φορές δεν επαρκεί. Να σημειώσουμε ότι το κλίμα σε τέτοιου είδους στρατόπεδα είναι αρκετά ψυχρό, με αυξημένη υγρασία.

Στο πεδίο βολών πριν από τους στόχους υπάρχουν, χωρίς να φαίνονται καλά, επικίνδυνοι τάφροι βάθους 3m. Πρόσφατα μία ΕΠ.ΟΠ. έπεσε μέσα και έσπασε τα πλευρά της. Καλά θα κάνουν οι αξιωματικοί να αναζητήσουν τις δικές τους ευθύνες αντί να εξηγούν τα ατυχήματα με όρους ατομικής ανευθυνότητας, χαζομάρας κ.τ.λ.

Κ.Ε. Πυροβολικού Θήβα: επίσης οι εγκαταστάσεις δεν επαρκούν για τόσους φαντάρους. 4-5 τουαλέτες και 6 μπάνια αντιστοιχούν σε 170 περίπου φαντάρους. Ζεστό νερό έχει μόνο συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες σχηματίζεται ουρά και οι τελευταίοι ξεμένουν χωρίς ζεστό νερό.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι αξιωματικοί άφησαν τους φαντάρους χωρίς τζάκετ με το σκεπτικό αυτά να μη χαθούν ή μπερδευτούν (για άλλη μια φορά η γνωστή ανευθυνότητα των αξιωματικών που τους νοιάζει απλά να μεταθέσουν το πρόβλημα). Το αποτέλεσμα ήταν φυσικά να θερίζουν οι ιώσεις και να γίνονται ουρές στο ιατρείο.
Εκεί ακριβώς εντοπίζονται και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Φαντάροι με 39 πυρετό περιμένουν για να δούνε τους λιγοστούς γιατρούς που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του κέντρου. Τα κέντρα υποδέχονται εκατοντάδες στρατιώτες και στα ιατρεία υπάρχουν κρεβάτια χωρίς σεντόνια! Τελικά ίσως μόνο στην προεδρική φρουρά να μπορεί κανείς να βρει καλύτερες συνθήκες.
Το λέμε αυτό γιατί το κλιμάκιο επιλογής στρατιωτών για την προεδρική φρουρά δε σταμάτησε να τονίζει τους ευνοϊκότερους όρους θητείας (όχι παραμεθόριος, λίγες υπηρεσίες, καλές εγκαταστάσεις κ.τ.λ.). Αλήθεια μπορούν με τόση επισημότητα να καταργούν την ισότητα στο στράτευμα; Γιατί τόσες εξαιρέσεις σε αυτήν την περίπτωση και πώς γίνεται να διαφημίζονται κιόλας;

Κ.Ε. Πεζικού Ξάνθη: οι ίδιες αναλογίες και σε αυτή την περίπτωση. 8 μπάνια, 8 τουαλέτες για 250 περίπου στρατιώτες. Η λύση δεν είναι να καθαρίζουν συνέχεια αλλά να βρουν πόρους και να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις.
Επίσης και εδώ υπάρχει πρόβλημα με το ζεστό νερό, που πολλές φορές με δυσκολία το λες χλιαρό.
Βρύσες για πόσιμο νερό δεν υπάρχουν εκτός από αυτές στο μπάνιο, που όπως είναι λογικό δεν προσφέρονται για κατανάλωση (οσμές, υπολείμματα καθαριστικών κ.τ.λ.). Νερό λοιπόν μόνο εμφιαλωμένο από το Κ.Ψ.Μ. που όμως παραμένει κλειστό για αρκετές ώρες. Αν ακόμη είναι χειμώνας το καλοκαίρι τί θα γίνει; Τους φαίνεται υπερβολή ακόμη και το να φτιάξουν 5-10 βρύσες με πόσιμο νερό; Ούτε ζώα στο μαντρί.
Από εκεί και πέρα μαθαίνουμε ότι συνεχίζεται η γνωστή ιστορία με τους απόστρατους αξιωματικούς πλασιέ βιβλίων. Άλλη μια καλή «μπάζα» (10 ευρώ το βιβλίο) έκανε ο έμπορος του βιβλίου με τις άδειες και τα δικαιώματα των φαντάρων. Να κάτσει η στρατολογία να βάλει μία τάξη στο χάος, βγάζοντας λεπτομερή ενημερωτικά φυλλάδια για κάθε περίπτωση (αναβολές, μειωμένη θητεία, μεταθέσεις, ειδικές άδειες) αντί να αφήνουν τον κάθε επιτήδειο να κερδοσκοπεί σε βάρος των φαντάρων.

Κ.Ε. Πεζικού στα Γιάννενα: υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με τα νερά ης βροχής. Δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες υδρορροές με αποτέλεσμα σε κάθε βροχή να πλημμυρίζουν οι θάλαμοι. Επιπλέον υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με τα υδραυλικά (βρύσες που στάζουν, βουλωμένα σιφώνια, χαλασμένα καζανάκια κ.τ.λ.).
Τέλος απαράδεκτη ήταν η κίνηση της διοίκησης να επιτρέψει τη διεξαγωγή ναρκοτέστ. Καταπατώντας κάθε έννοια ατομικού δικαιώματος πήραν αίμα από είκοσι περίπου φαντάρους. Η ιεραρχία αναθεωρεί από μόνη της το πρωταρχικό νομικό αξίωμα θεωρώντας όλους ενόχους μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Κ.Ε. Πεζικού Κόρινθος: άλλο ένα στρατόπεδο με πολύ παλιές εγκαταστάσεις. Το μόνο καλό είναι η ύπαρξη πολιτικού προσωπικού στα μαγειρεία. Αφού εδώ βρέθηκε ο τρόπος, απορούμε γιατί σε όλα τα άλλα στρατόπεδα συνεχίζεται το «χώσιμο» των φαντάρων.
Από εκεί και πέρα υπάρχει και εδώ το γνωστό πρόβλημα με τις βρύσες. Πρακτικά η μόνη πρόσβαση σε νερό είναι το Κ.Ψ.Μ. ( 20 λεπτά το μπουκαλάκι) και τα ψυγεία – μηχανήματα (30 λεπτά το μπουκαλάκι).
Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι πώς προκύπτει αυτή η διαφορά των 10 λεπτών και ποιος την καρπώνεται. Λες και το νερό είναι πολυτέλεια ή λες και δεν έχουν ήδη αρκετά έξοδα οι φαντάροι για να δίνουν 1-2 ευρώ καθημερινά σε νερό. Ας σκεφτεί κανείς ότι όταν υπάρχουν 700-800 φαντάροι στο κέντρο υπολογίζουμε για ένα επιπλέον καθημερινό κέρδος άνω των 1000 ευρώ. Τρελές «μπίζνες» με μία κατάσταση που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα στρατόπεδα της χώρας.
Τέλος στην Κόρινθο, έκανε την εμφάνισή του ο έτερος γνωστός πλασιέ βιβλίων με τις οδηγίες επιβίωσης (από τις ειδικές δυνάμεις της Αγγλίας, SAS). Από που και ως που είναι υποχρεωμένοι οι φαντάροι να κάθονται και να ακούνε τις ασυναρτησίες ενός απόστρατου που προσπαθεί να διαφημίσει το βιβλίο του. Αν και έτσι όπως πάνε τα πράγματα με το πόσιμο νερό μάλλον θα το χρειαστούν!

Καλούμε τους νεοσύλλεκτους και από άλλα κέντρα να γενικεύσουν τις καταγγελίες τους, να βγουν στις αναφορές για τις αυθαιρεσίες των ανωτέρων, να διαμαρτυρηθούν για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ - ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2009

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ 2-3 ΜΗΝΕΣ.
ΜΙΑ ΒΟΛΗ ΜΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ.
ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΑΒΑΝΑΔΕΣ ΣΤΑ ΚΑΑΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΕΣΧΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΛΟΥΝ ΥΠΗΡΕΤΕΣ.
ΣΚΑΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥΣ..

Ανώνυμος είπε...

Τι λες ρε ΠΑΠΑΡΑ 2.09?

ΚΑΝΟΝΙΚΑ έπρεπε να υπηρετείς 3 χρόνια μαζί και οι γυναίκες.

Όπως στο Ισραήλ

Ανώνυμος είπε...

stratogavle, 2:44, trava tote sto Israhl kai ase tis malakies sou peri antistixhs katastashs stin Ellada.

H lysh einai mia: stratos eppagelmatikos - kaneis fantaros xoris tin thelish tou.

Ανώνυμος είπε...

Η πλάκα είναι ότι ενώ ξοδεύονται δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς δίνουν ψίχουλα για την βελτίωση των εγκαταστάσεων στα στρατόπεδα. Επιτέλους καταργήστε τη θητεία τώρα. Ας πάνε στρατό όποιοι δεν είναι ικανοί να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή τους ή κάποιοι ράμπο της φακής σαν τον 2.44 να βαράν προσοχές σε κομπλεξικούς βλάχους καραβανάδες.

Ανώνυμος είπε...

epitelous kai kati kalo apo ton aristero preza.
stratos to poly 3 mhnes, mono vasikh ekpaidefsh.
kai eleos vevaia, kalh h sklhragwghsh, alla afth h boxa den tairiazei oute afganous.
den einai normal na strimwxneis xiliades anthrwpous sa sardeles se stratopeda. akoma k se polemo tetoia boxa den tha paizei, giati tha maste skorpioi...
as mh ksehname oti o stratos me th shmerinh tou domh einai dytiko proion.
oi epanastates tou 21 htan ataktoi kai polemousan xwris ierarxia.
kai fysika DEN htan aristeroi , malaka preza...
den eixan ferrari san ton psariano
oust!!

Ανώνυμος είπε...

Και επιπλέον ο μισθός του φαντάρου να είναι καρφωμένος στα 8,72€.
Επιπλέον, όλα τα έξοδα βαρύνουν τον ίδιο φυσικά, όπως μεταφορικά, κάρτες κινητών, ξυριστικά, γυαλιστικά κ.λ.π..
Τέλος, τον τύπο -πλασιέ- βιβλίων με τον οδηγό επιβίωσης της SAS, τον θυμάμαι που είχε έρθει και στην 124 ΠΒΕ, στην Τρίπολη. Πολύ γέλιο μιλάμε! Καθόμασταν τον ακούγαμε και χασκογελούσαμε με τις αρλουμπολογίες που μας αράδιαζε! Στο τέλος τσίμπησαν και μερικοί και πήραν το βιβλίο που μας πάσαρε..