Παρασκευή, Απριλίου 24, 2009

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΦΑΝΗΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ...ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ (ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ)

Ανακύκλωση ανέργων και προγραμμάτων με ημερομηνία λήξης, επέκταση της χρηματοδότησης επιχειρήσεων - κυρίως μέσω του ΟΑΕΔ - και παραπέρα εμβάθυνση της ευελιξίας σε όλες τις μορφές της, είναι το πακέτο που παρουσίασε χτες η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλη - Πετραλιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ένα πρόγραμμα, ούτε μια συγκεκριμένη δράση, δεν προβλέπει τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας. Μάλιστα, το κερασάκι στην τούρτα είναι ένα νέο πρόγραμμα με το οποίο στο όνομα της αναπλήρωσης του εισοδήματος για εργαζόμενους που υποχρεώνονται σε μειωμένο ωράριο, ανοίγει πόρτα στους βιομήχανους για γενίκευση του μέτρου των τριών και τεσσάρων ημερών εργασίας την εβδομάδα.

Παράλληλα, ενόψει εκλογών, είναι εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να «φουσκώσει» τα συγκεκριμένα προγράμματα, εντάσσοντας μέσα σε αυτά πάγιες δραστηριότητες φορέων, όπως ο ΟΑΕΔ, η Εργατική Κατοικία και η Εργατική Εστία (επιδότηση ενοικίου, προγράμματα κατοικίας, κοινωνικός τουρισμός), που χρηματοδοτούνται απευθείας από τις εισφορές των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα, το ποσό των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρουσίασε η υπουργός Απασχόλησης αφορούν δραστηριότητες και προγράμματα για τα έτη 2008, 2009, μέχρι και 2010.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία των ανέργων και η αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά η γενίκευση της ευελιξίας και της απασχολησιμότητας και μάλιστα με τα λεφτά των εργαζομένων, κυρίως του ΟΑΕΔ. Σαν συνέπεια:

* Μέσα στο 2009, ποσό ύψους 309.000.000 ευρώ που προορίζονταν για τα επιδόματα ανεργίας, θα μετατραπεί σε επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις ιδιωτικού, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς και στους ΟΤΑ. Ηδη η ΚΕΔΚΕ υπέγραψε την σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση. Συνολικά θα εξασφαλιστούν στην εργοδοσία 60.000 άνεργοι, των οποίων το επίδομα ανεργίας θα μετατραπεί σε επιδότηση για τους εργοδότες, οι οποίοι θα απασχολήσουν όλον αυτό το «στρατό των ανέργων» με μειωμένο «κόστος», πληρώνοντας μόνο την διαφορά μέχρι την κάλυψη του μισθού.
* Καταρτίζεται ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των μεγαλοξενοδόχων ύψους 50.000.000 ευρώ, το οποίο θα εισπράξουν οι εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και θα αναλογεί στα επιδόματα ανεργίας για το δίμηνο Απρίλη και Μάη για το σύνολο του εποχικού προσωπικού τους.
* Προχωράει η επιχορήγηση επιχειρήσεων ιδιωτικών, δημοσίου και ΟΤΑ με 160.000.000 ευρώ για να έχουν ως «απασχολήσιμους» 40.000 νέους που εγκατέλειψαν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή τέλειωσαν το λύκειο. Πρόκειται για το γνωστό πρόγραμμα «Μια αρχή, μια ευκαιρία» που εφαρμόστηκε και το 2008 και περιλαμβάνει ανασφάλιστη εργασία σε δημόσιες υπηρεσίες, κατάρτιση σε επιχειρήσεις και σεμινάρια συμβουλευτικής.
* Δίνεται επιχορήγηση ύψους 27.000.000 ευρώ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για να απασχολήσουν προσωρινά τους 3.500 εποχικούς εργαζόμενους της Ολυμπιακής που έχασαν τη δουλειά τους με την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, και οι οποίοι μετά την παρέλευση διετίας θα βρεθούν και πάλι ξεκρέμαστοι.
* Με πρόσχημα την κρίση η κυβέρνηση όχι μόνο δεν βάζει εμπόδια στο μέτρο της μειωμένης απασχόλησης στο οποίο καταφεύγουν οι εργοδότες - εβδομάδα 3, 4 ημερών - αλλά έρχεται να χρηματοδοτήσει την γενίκευση του μέτρου. Ετσι οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται σε μειωμένη εβδομάδα εργασίας θα μπορούν να εκπαιδεύονται τις ημέρες που δεν θα εργάζονται και να λαμβάνουν το υπόλοιπο του μισθού τους από τον ΛΑΕΚ. Ετσι ανοίγει η Κερκόπορτα στην αγορά εργασίας για γενίκευση του μέτρου, όπως ακριβώς πρότεινε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ενώ τα βάρη και οι υποχρεώσεις των εργοδοτών μεταφέρονται στις πλάτες όλων των εργαζομένων που θα τα καλύψουν με τις εισφορές τους μέσω του ΛΑΕΚ.

Παράλληλα με τα παραπάνω, ήδη από το 2008, «τρέχουν» προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων από τον ΟΑΕΔ για προσωρινή πρόσληψη ανέργων και ημερομηνίας λήξης μετά από 24 μήνες. Ενδεικτικά αναφέρουμε το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για νέους ανέργους ηλικίας μέχρι 30 ετών, ύψους 101 εκατομμυρίων ευρώ, για προσωρινή απασχόληση ανέργων 18-64 ετών ύψους 99 εκατομυρίων ευρώ, για πρόσληψη ανέργων πλησίον της σύνταξης, ύψους 81 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα χρήματα προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων προς τον ΟΑΕΔ, η απασχόληση έχει ημερομηνία λήξης και όπως έχει δείξει η εμπειρία, οι απασχολούμενοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία επανέρχονται στη στρατιά των ανέργων, με το τέλος της επιδότησης.

Επιπλέον, γενναίες είναι οι χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις για προγράμματα κατάρτισης που ήδη έχουν προκηρυχθεί ή θα προκηρυχθούν μέσα στο 2009 με χρηματοδότηση από τον ΕΣΠΑ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα προγράμματα κατάρτισης σε επιχειρήσεις του κατασκευαστικού και τουριστικού τομέα καθώς και στα λεγόμενα «πράσινα επαγγέλματα» συνολικού ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ.

Ομως η κυβέρνηση δεν αφήνει παραπονεμένους ούτε τους «κοινωνικούς εταίρους» με μια προγραμματική συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει δράσεις όπου θα διδάσκεται η «προσαρμοστικότητα» των εργαζομένων. Για τον ίδιο σκοπό, την «προσαρμοστικότητα (!) των εργαζομένων» η κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο ύψους 150.000.000 ευρώ τα οποία θα διαχειριστούν εργοδοτικές οργανώσεις, επιμελητήρια, ΟΤΑ, μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και συνδικαλιστικές οργανώσεις, γιατί προφανώς για να προχωρήσει η χρηματοδότηση του κεφαλαίου πρέπει να λαδωθούν και τα γρανάζια του «κοινωνικού εταιρισμού»...

ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
24-4-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: