Κυριακή, Μαΐου 17, 2009

ΕΡΧΕΤΑΙ...ΠΑΝΤΡΕΜΑ HOL-VODAFONE,ON TELECOMS-VIVODI-FORTHNET ΜΕ FUNDS ΕΝΩ OTE ΚΑΙ WIND-TELLAS ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ...ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΙΣ ΡΙΞΟΥΝ;;;

Μέχρι στιγμής, επισήμως συζητά η Vodafone με την Intracom για την απόκτηση πακέτου στην Hellas Online, ενώ τη Forthnet «φλερτάρουν» κυρίως ξένα funds. Τέλος, η τριπλή σύμπραξη On Telecoms, Algonet, NetOne δεν αποκλείεται να γίνει… καρέ με την προσθήκη της Vivodi.

Το σενάριο σύμπραξης Vodafone – Hellas Online δεν είναι καινούργιο, αλλά όλα δείχνουν ότι ίσως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να υλοποιηθεί. Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone κ. Ν. Σοφοκλέους ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιθανή εξαγορά στην Ελλάδα, ενώ η Intracom Holdings είχε ξεκαθαρίσει, μετά και από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του τηλεπικοινωνιακού παρόχου, ότι επιθυμεί την εύρεση στρατηγικού συνεργάτη για την HOL.

Μια τέτοια συμφωνία δεν θα εξέπληττε την αγορά, καθώς ουσιαστικά θα αποτελούσε την ανανέωση των παλιών καλών σχέσεων της εταιρίας κινητής με τον όμιλο Κόκκαλη. Ως γνωστόν, ο κ. Σ.Κόκκαλης ήταν μέτοχος της Panafon, ενώ υφίσταται και εμπορική συμφωνία στη σταθερή τηλεφωνία και το Ιντερνετ, με βάση την οποία η HOL παρέχει ADSL συνδέσεις στη Vodafone.

Οι δύο όμιλοι επιβεβαίωσαν ότι έχουν ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την ανάδειξη της Vodafone σε στρατηγικό εταίρο της HOL, μέσω της απόκτησης μειοψηφικού ποσοστού, με αντάλλαγμα τη συνεισφορά του υφιστάμενου παγίου ευρυζωνικού εξοπλισμού (DSL) της Vodafone. Η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, δεν είναι ακόμη απόλυτα βέβαιο ότι θα καταλήξουν σε οριστική συμφωνία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Vodafone επιδιώκει να αποκτήσει το 20%-25% της εταιρίας από τη World Equity Investments, ενώ το ποσοστό της Intracom στο μετοχικό κεφάλαιο της HOL θα παραμείνει αμετάβλητο στα επίπεδα του 60%.

Η World Equities Investments Holdings, με έδρα το Λουξεμβούργο, απέκτησε πρόσφατα το 25% της HOL από την Intracom Holdings μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών πακέτα δικαιωμάτων, ενώ οι φήμες θέλουν τον ίδιο τον κ. Κόκκαλη να έχει έμμεση σχέση με τη σύστασή της. Εφόσον κλείσει η συμφωνία HOL-Vodafone, αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο ο ανταγωνισμός. Ηδη, η Wind εκμεταλλεύεται τη συνεργασία της Tellas για να προσφέρει ολοκληρωμένα πακέτα σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και Internet, ενώ αντίστοιχες συνέργειες αναπτύσσονται και μεταξύ ΟΤΕ και Cosmote. Αναπόφευκτη θεωρεί τη συγκέντρωση των εταιριών σταθερής τηλεφωνίας και Internet σε λιγότερα και μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Wind κ. Εμάντ Μπαρσούμ, τονίζοντας πάντως ότι «κάποιες εταιρίες επιμένουν σε αποτιμήσεις του παρελθόντος, οι οποίες λόγω της κρίσης έχουν ανατραπεί». Η Wind δεν φαίνεται να έχει μπει στο παιχνίδι των συζητήσεων, καθώς προτεραιότητα της διοίκησης είναι η αναδιοργάνωση των δανειακών υποχρεώσεων και η ολοκλήρωση της διαδικασίας ενοποίησης της Tellas. Ωστόσο, ο κ. Μπαρσούμ παρακολουθεί τις εξελίξεις και, όπως λέει, «αν υπάρξει κάποια ενδιαφέρουσα επενδυτική ευκαιρία θα την εξετάσουμε».

Η Tellas δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη του δικτύου της και μπορεί να προσφέρει ευρυζωνικές υπηρεσίες στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και σε περισσότερες από 53 πόλεις σε 46 νομούς, ενώ το εθνικό δίκτυο κορμού οπτικών ινών της Tellas μετρά 3.000 χιλιόμετρα χερσαίων και υποθαλάσσιων οπτικών ινών.

Η διοικητική ομάδα του κ. Π. Τζωρτζάκη χαράσσει την εμπορική στρατηγική της Forthnet μετά την εξαγορά της Nova, ενώ, όπως όλα δείχνουν, οι εξελίξεις δρομολογούνται από το βασικό μέτοχο, το αραβικό σχήμα Emirates International Telecommunications LLC (ΕΙΤ). H ΕΙΤ έχει ξεκινήσει συζητήσεις με διεθνή ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια για την πώληση ποσοστού της ελληνικής εταιρίας. Ηδη ως «μνηστήρας» φέρεται το fund Advent, στο οποίο industrial partner για την Ελλάδα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ευ. Μαρτιγόπουλος, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Cosmote. Ο έτερος «μνηστήρας» είναι η Apax Partners, γνωστό στην Ελλάδα από τη συμμετοχή του στη Wind. Δύο είναι τα ενδιαφέροντα στοιχεία στην «υποψηφιότητα» αυτή: Πρώτον, η Apax φέρεται να έχει συνεργασία με τον όμιλο ANT1 για τη διεκδίκηση της Forthnet, κάτι που ωστόσο από τον όμιλο Κυριακού διαψεύδεται και, δεύτερον, οι πληροφορίες θέλουν στο εν λόγω fund να έχει έμμεση συμμετοχή ο κ. Σ. Κομινάκης, νυν πρόεδρος της Wind και ιδρυτής του fund Milos Investments.

Πολλά ακούγονται, ωστόσο, και για την On Telecoms, η οποία επιδιώκει τη δημιουργία ενός διευρυμένου σχήματος και μετά τη συμφωνία με τις Algonet-Netone συζητά και με τη Vivodi Telecom για συγχώνευση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση έχει κατατεθεί από την πρώτη και αναμένεται η απόφαση από την πρόεδρο της εταιρίας κ. Σ. Κουναλάκη - Εφραίμογλου και την οικογένειά της . Kύριο εμπόδιο είναι οι σχετικά υψηλές υποχρεώσεις της Vivodi.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΗ...ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ...ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΠΑΡΟΧΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ;;;
ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ...ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΓΟ ΦΥΣΙΚΑ...

ΠΡΕΖΑ TV
17-5-2009


e-tipos

Δεν υπάρχουν σχόλια: