Κυριακή, Ιουνίου 28, 2009

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ;;;Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΜΕΤ ΑΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ...

Χορός εκατομμυρίων στήνεται γύρω από την καθαριότητα των κρατικών νοσοκομείων εις βάρος του δημόσιου χρήματος, αν και ο κάθε Ελληνας που έχει επισκεφθεί τα περισσότερα ελληνικά νοσοκομεία -ιδίως όταν εφημερεύουν- έχει την οδυνηρή εμπειρία ενός κτιρίου που οι προδιαγραφές καθαριότητας είναι φανερά χαμηλές. Την ίδια στιγμή που το κόστος για τον καθαρισμό τους έχει διπλασιαστεί ή ακόμη και τριπλασιαστεί από το 2004 έως και σήμερα, ο σωρευτικός πληθωρισμός στο διάστημα αυτό δεν ξεπέρασε το 14%.
Ετσι, έχει παρατηρηθεί ότι σε πάρα πολλά νοσοκομεία οι αμοιβές των ιδιωτικών συνεργείων είναι αδικαιολόγητα υψηλές, ενώ συχνά είναι ομιχλώδες το τοπίο σε σχέση με τον τρόπο ανάθεσης των έργων σε διάφορες εταιρείες του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, σοβαρό προβληματισμό δημιουργεί η περίπτωση του ΓΝΑ «Γεννηματάς», για το οποίο το κόστος καθαρισμού υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε 4 χρόνια, μία υπόθεση που βρίσκεται στα δικαστήρια, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, η σύμβαση με την εταιρεία καθαρισμού ISS είχε χρονική ισχύ από 1/1/ 2004 έως 31/8/2006 και προέβλεπε μηνιαία δαπάνη για υπηρεσίες καθαρισμού 102.000 ευρώ. Το ποσό αυτό ανήλθε στα 208.000 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες (από 1 /10 /2008 έως 31/3/2009). Δεν είναι όμως μόνο ο υπερδιπλασιασμός του κόστους που εγείρει ερωτήματα. Και τούτο, γιατί τον Ιούλιο του 2008 διενεργήθηκε διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός στον οποίο συμμετείχαν 5 εταιρείες και βάσει συμφερότερης προσφοράς κατακυρώθηκε στην εταιρεία «Φάσμα», η οποία θα αναλάμβανε το έργο από 1 Οκτωβρίου έναντι 141.300 ευρώ τον μήνα. Τέλη Σεπτεμβρίου τής ανακοινώνεται από το Δ. Σ. του νοσοκομείου ότι απορρίπτεται λόγω ασάφειας της ήδη εγκεκριμένης προσφοράς της και νικητής του διαγωνισμού αναδεικνύεται η εταιρεία ISS Facility Cleaning, η μηνιαία προσφορά της οποίας διαμορφώνεται σε 144.430 ευρώ μηνιαίως. Η «Φάσμα», μη δεχόμενη την αιτιολογία περί ασαφούς αποτίμησης των εργατοωρών, απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη, ενώ ήδη η ISS είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να μην κατακυρωθεί ο διαγωνισμό στη «Φάσμα» με την αιτιολογία ότι η προσφορά της ήταν κάτω του κόστους.

Και ενώ οι σχετικες διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, τα νομικά κωλύματα που προέκυψαν και έως ότου ληφθούν οι δικαστικές αποφάσεις υποχρέωσαν τη διοίκηση του «Γεννηματάς» να προχωρήσει σε παράταση της ήδη υπάρχουσας σύμβασης για έξι μήνες που είχε με την εταιρεία ΙSS. Προς την απόφαση αυτή οδηγήθηκε ύστερα από σύσταση και της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας η οποία φέρει την υπογραφή του απελθέντος σήμερα προέδρου της κ. Ευάγγελου Αραμπατζή, ο οποίος όμως στις 22 Σεπτεμβρίου του 2008 είχε υπογράψει την έγκριση του σχετικού διαγωνισμού υπέρ της μειοδότριας εταιρείας «Φάσμα».

Σε απαντητική της επιστολή, η εταιρεία ΙSS αναφέρει ότι αδυνατεί να αποδεχθεί την ανάληψη του έργου για το διάστημα αυτό με το υπάρχον τίμημα, αλλά αντί του ποσού των 208.000 ευρώ πλέον του ΦΠΑ, πρόταση την οποία έκανε δεκτή το Δ. Σ. του «Γεννηματάς». Μάλιστα, η παράταση έχει ήδη ανανεωθεί έως τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο στο οποίο κατέφυγε το νοσοκομείο για έγκριση της παράτασης της ISS απεφάνθη ότι απέχει, καθώς έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των 30 ημερών, από την κατακύρωση του πρώτου διαγωνισμού (2006) και κατ' επέκταση όλων των παρατάσεων που ακολούθησαν.
Ο πρόεδρος του Δ. Σ. του «Γεννηματάς», κ. Αυγερινός, σε ερώτημα της «Κ» απαντά ότι η εταιρεία ISS έχει προσφύγει για το θέμα αυτό στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένει τη γνωμάτευση, ενώ επισημαίνει ότι στον κάθε διαγωνισμό που κατακυρώνεται, βασικό κριτήριο είναι η οικονομική πρόταση της εκάστοτε εταιρείας που συμμετέχει να καλύπτει πλήρως το εργατικό κόστος.

Μία άλλη περίπτωση που γεννάει υποψίες για πράξεις με συνέπεια τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος αφορά το Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής που κάνει «πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» για ανάθεση απ' ευθείας έπειτα από διαπραγμάτευση σε συνεργείο καθαριότητας. Στη διαδικασία, αντί να προσκληθούν τουλάχιστον 3 εργολάβοι, συμμετέχουν μόνο 2 (η Τσιάτσος Ευθύμιος ΕΠΕ και τη Νταλίδης & Σία Ο. Ε.), με νικητή του διαγωνισμού τη δεύτερη, η προσφορά της οποίας υπρβαίνει κατά 66,15% την προϋπολογιζόμενη δαπάνη. Η Τσιάτσος Ευθύμιος ΕΠΕ προσέφυγε στο ΣτΕ.

ΤΩΡΑ,ΤΟ ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ,ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ,ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ,ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΤΛ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ...ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥΝΟΥ ΠΑΠΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ...

ΠΡΕΖΑ TV
28-6-2009

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ISS εχει και εταιρεια σεκιουριτυ με του κοσμου τισ λαμογιεσ κατω απο το τραπεζι.οι φυλακεσ δεν βλεπουν ουτε νυκτερινα-αργιες-τριετιεςκλπ οποιος φθασει τα 5 χρονια απολυεται για να μην εχει δικαιωματα μεγαλης αποζημιωσης.οσο για διαγωνισμους απο την ολυμπιαδα με τον περιβοητο διαγωνισμο του ΟΣΕ το χρημα παει και ερχεται κατω απο το τραπεζικαι επι ΠΑΣΟΚ τα ιδια καναν ενας εισαγγελεας να τουσς μαζεψει.