Δευτέρα, Ιουνίου 29, 2009

ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΤΟΝ ΑΜΙΑΝΤΟ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ,ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.ΣΙΓΟΥΡΗ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ...

Παράνομη αφαίρεση αμιάντου από τα στρατόπεδα πραγματοποιούν οι Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρείται κανένας νόμος, με συνέπεια να προκαλείται βλάβη στην υγεία του προσωπικού αλλά και στο περιβάλλον.
Η έκταση των βλαβών στην υγεία στρατιωτών και στρατιωτικών είναι άγνωστη, καθώς άγνωστο είναι και το μέγεθος της παρανομίας.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ημερισια εφημεριδα,διαπίστωσε πως σε πολλά στρατόπεδα η αφαίρεση αμιάντου έγινε χωρίς κανένα μέτρο για την υγεία του προσωπικού, ενώ την παράβαση της νομοθεσίας βεβαιώνει και ο νομάρχης Σάμου, Εμ. Κάρλας, στις υπηρεσίες του οποίου δεν έχουν αποταθεί ποτέ, ως όφειλαν, οι Ενοπλες Δυνάμεις για τις εργασίες αφαίρεσης αμιάντου από τα στρατόπεδα του νησιού.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 8243/1113/91, θα έπρεπε να έχει ζητηθεί έγκριση για τις εργασίες από την αρμόδια νομαρχιακή υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την παράλληλη κατάθεση σχεδίου εργασιών και γραπτής εκτίμησης κινδύνου στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Τμήμα Περιβάλλοντος της νομαρχίας.
Μετά το τέλος των εργασιών και αφού έχουν μεριμνήσει για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων του αμιάντου στο εξωτερικό, θα πρέπει η μονάδα να παραλάβει πιστοποιητικό τελικής διάθεσης των αποβλήτων, το οποίο θα το καταθέσει στη νομαρχία.

Κανένα από αυτά τα πιστοποιητικά δεν έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες της Νομαρχίας Σάμου, δήλωσε ο νομάρχης Εμ. Κάρλας, γεγονός που αποδεικνύει την πλήρη παρανομία και δημιουργεί υποψίες ότι δεν ελήφθη κανένα μέτρο για την υγεία του προσωπικού, ενώ είναι άγνωστο τι έκτασης είναι η βλάβη που έχει προκληθεί στο περιβάλλον.

Η αφαίρεση του αμιάντου από τα στρατιωτικά κτίρια, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα δημόσια κτίρια τα τελευταία χρόνια, απαιτεί, σύμφωνα με τον νόμο, τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία δυστυχώς σε ορισμένα στρατόπεδα δεν έχουν τηρηθεί, όπως πολλές φορές έχει καταγγελθεί.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένα μέτρα και μέθοδοι για την πρόληψη και μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τις εκπομπές αμιάντου αλλά και κανόνες για την προστασία των εργαζομένων που εκτίθενται σε αμίαντο.
Η ανάγκη γρήγορης αφαίρεσης του αμιάντου και αντικατάστασής του από άλλα υλικά οδήγησε πολλούς διοικητές στο να ζητήσουν χρηματοδότηση για την αφαίρεση και αντικατάσταση του αμιάντου, παραλείποντας πολλά από τα προβλεπόμενα μέτρα.
Οι λίστες με τα αιτήματα χρηματοδότησης είναι ατέλειωτες και οι δαπάνες αρκετά υψηλές. Ωστόσο, επειδή δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα (όπως έχει γίνει στα σχολεία από το υπουργείο Παιδείας και τις κατά τόπους νομαρχίες) στο να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα και να γίνουν μειοδοτικοί διαγωνισμοί για το έργο, η διοίκηση κάθε στρατοπέδου ουσιαστικά αναζητεί μόνη της τη λύση, η οποία είναι πολλές φορές πρόχειρη.

Σύμφωνα με καταγγελία που έφτασε στην εφημερίδα, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αφαίρεση αμιάντου από κτίριο του 2ου ΕΤΕΘ στη Μυτιλήνη, έργο για το οποίο δαπανήθηκαν 1.600 ευρώ (Φ814/427/35558 /419 30 Νοεμβρίου 2008).
Οπως δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες, δεν τηρήθηκε καμία νόμιμη διαδικασία αφαίρεσης του αμιάντου, καθώς κλήθηκαν να βοηθήσουν ακόμα και στρατιώτες, ενώ ο αμίαντος αντί να καταλήξει, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες, για υγειονομική ταφή, αγνοείται ακόμα η τύχη του. Πιθανώς να κατέληξε σε κάποιο ρέμα, μολύνοντας το νησί.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ανάδοχος εταιρεία θα πρέπει να διαθέτει ειδική πιστοποίηση για την αφαίρεση αμιάντου, ενώ θα πρέπει να αναλάβει και την υγειονομική ταφή των αποβλήτων. Συγκεκριμένα, όπως έχουν ήδη ειδοποιηθεί οι μονάδες, μετά το πέρας των εργασιών αποκαθήλωσης των προϊόντων αμιάντου, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν υγρά πανιά και ισχυρές ειδικές απορροφητικές συσκευές για να καθαριστούν ο εξοπλισμός και η οριοθετημένη περιοχή.

Τα χρησιμοποιηθέντα υλικά και τα προϊόντα της εργασίας, όπως πανιά, τα φύλλα πολυαιθυλενίου και τα άλλα απορρίμματα, θα πεταχτούν σε δοχείο απορριμμάτων που φέρει κατάλληλη σήμανση για τον αμίαντο και θα διατεθούν ως απόβλητα αμιάντου. Επίσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί φόρτωση των συσκευασμένων αποβλήτων σε κοντέινερ, σήμανση του κοντέινερ, πιστοποίηση από αναγνωρισμένο Νηογνώμονα για το stowage, packing, labelling μέσα στο κοντέινερ.

Μεταφορά του κοντέινερ στο τελωνείο, μεταφορά του κοντέινερ από το λιμάνι σε λιμάνι του εξωτερικού, όπου θα γίνει και η τελική διάθεση, σύμφωνα με τις ισχύουσες ελληνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς διατάξεις, προδιαγραφές, κανονισμούς και νομοθεσίες. Τέλος, θα πρέπει να εκδοθεί «Εντυπο αναγνώρισης για τη συλλογή και μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων».
Η μονάδα, εφόσον έχουν γίνει οι νόμιμες διαδικασίες, θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό τελικής διάθεσης των αποβλήτων, που θα παραληφθεί από την εγκατάσταση του εξωτερικού που είναι υπεύθυνη για την τελική διάθεση των αποβλήτων. Το πιστοποιητικό αυτό θα πρέπει να το κοινοποιήσει στην αρμόδια νομαρχία και στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα πρέπει να καλείται ανεξάρτητος πιστοποιημένος φορέας, όπως ο «Δημόκριτος», προκειμένου να ελέγξει τους χώρους για επιβεβαίωση της πλήρους αφαίρεσης. Στην περίπτωση που οι έλεγχοι αποδειχθούν ικανοποιητικοί, θα εκδοθεί σχετικό πιστοποιητικό, το οποίο θα παραμείνει ως αποδεικτικό στην κάθε μονάδα.
Δυστυχώς, όμως, δεν διαθέτουν όλες οι μονάδες τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, γεγονός που δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι έχουν μολυνθεί ένστολοι αλλά και το περιβάλλον κατά την αφαίρεση του αμιάντου από διάφορες μονάδες. Θα πρέπει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να δώσει στη δημοσιότητα ποιες μονάδες δεν διαθέτουν τα σχετικά πιστοποιητικά και ποιες δεν τα έχουν καταθέσει στις αρμόδιες νομαρχίες, ώστε να γίνει γνωστό το μέγεθος του προβλήματος και, φυσικά, να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισής του.

Σε χώρες όπως η Ισπανία το θέμα του αμιάντου αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και έχουν ήδη αρχίσει υγειονομικές εξετάσεις του προσωπικού, για να δουν ενδεχόμενες βλάβες στην υγεία του. Στη χώρα μας, πάντως, στρατιώτες που κλήθηκαν να εργαστούν χωρίς καμία προφύλαξη στην αφαίρεση αμιάντου από κτίρια ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά κατά των Ενόπλων Δυνάμεων...

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ,ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ;;;
ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ,ΠΛΕΟΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΩΝ,ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ;;;;
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ;;;
ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΤΕΛΕΙ "ΜΑΖΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ",ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΡΑΤΑ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ;;;;

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.

ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2009


ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ-ETHNOS

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτός που αποφάσισε και διέταξε άπειρους στρατευμένους, χωρίς μάσκα-στολή-γάντια, να αφαιρέσουν αμίαντο, ειναι παράνομος και επικίνδυνος.
Θα έστελνε τα παιδιά του να κάνουν θανατηφόρα αγγαρεία ;;;
Μόνο εξουσιοδοτημένα συνεργεία μπορούν να το αναλάβουν.
Πρέπει να καταλάβουν οι ανεύθυνοι του στρατού πως οι ευθύνες είναι βαριές.