Δευτέρα, Ιουλίου 06, 2009

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΑΚΕΛΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ...

ΤΡΑΠΕΖΕΣ DNA,ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ,SMS,E-MAILS,ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΕΚΔΟΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ,ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΣ,ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ...
ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο νομικός κόσμος της χώρας και αποκρούει τα τρομολαγνικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, δημιουργώντας αρχεία DNA υπόπτων ακόμα και για ασήμαντα αδικήματα και επεκτείνοντας τις κάμερες με την προληπτική παρακολούθηση παντού, χωρίς καμία πλέον δικαστική εγγύηση, αλλά με τις αστυνομικές Αρχές να έχουν αποκλειστικά τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Οι σχετικές ρυθμίσεις βρίσκονται αυτή την περίοδο στο μικροσκόπιο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) και -σύμφωνα με πληροφορίες- η κυβέρνηση προσπαθεί να την πείσει να τις δει με πιο «ευνοϊκό μάτι» από ό,τι στο παρελθόν, γιατί θέλει πάση θυσία να ολοκληρώσει την εγκαθίδρυση του «Μεγάλου Αδελφού» και το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων στο όνομα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Για την προληπτική παρακολούθηση με συνεχή καταγραφή των πάντων, η Αρχή έχει σταθερά εκφράσει αντιρρήσεις και επιφυλάξεις επί χρόνια, επιτρέποντας μόνο την εστιασμένη χρήση των καμερών σε χώρους όπου αποδεδειγμένα υπάρχει άμεσος κίνδυνος τρομοκρατικών ενεργειών ή εκδήλωσης άλλου είδους σοβαρής εγκληματικότητας.
Ομως η ΑΠΠΔ έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις και για τη δημιουργία αρχείου DNA για διερεύνηση αξιόποινων πράξεων, κρίνοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων, στην προσπάθεια επίτευξης μεγαλύτερου βαθμού ασφάλειας.

Ωστόσο, με τον κόσμο αγανακτισμένο και φοβισμένο, η κυβέρνηση βρήκε «χρυσή ευκαιρία» για περισσότερο ηλεκτρονικό φακέλωμα, για αρχεία DNA και βιομετρικών δεδομένων, για επέκταση γενικότερα του «Μεγάλου Αδελφού», κάτι που αποτελεί διακαή πόθο της εδώ και χρόνια.
Ηδη από το 2006 γνωστοποίησε παρασκηνιακά τις σχετικές προθέσεις της σε διάφορους αρμόδιους φορείς εν όψει συσκέψεων με ξένους υπουργούς, σε συζητήσεις για εφαρμογή και στην Ελλάδα σχετικών μέτρων που είχαν υιοθετήσει μόλις 7 ευρωπαϊκές χώρες,
συνυπογράφοντας τη Συνθήκη Prum.

Εν όψει σχετικών συναντήσεων, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, έγινε αποδέκτης αυστηρών σχολίων της ΑΠΠΔ που κτυπούσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα δημιουργούνταν στο υπάρχον κεκτημένο για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση δεν δίστασε να πάρει δέσμη μέτρων που συρρίκνωσαν ελευθερίες, παρόλο που η Αρχή επεσήμανε ότι η προληπτική συλλογή πληθώρας προσωπικών δεδομένων, που μπορεί να είναι και ευαίσθητα, αποβαίνει σε βάρος συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών δικαιωμάτων.
Ειδικά για τη δημιουργία αρχείων DNA, η ΑΠΠΔ προειδοποίησε στις αρχές του 2007 (εν όψει συνάντησης του υπουργού με ομόλογό του γι αυτά τα θέματα) ότι ενέχει επικινδυνότητα και η χρήση της ανάλυσης DNA επιβάλλεται να είναι περιορισμένη.
Εν όψει του ότι η επίμαχη Συνθήκη επέτρεπε την αναζήτηση πληροφοριών στη βάση γενετικών δεδομένων για εξιχνίαση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης (όπως κάνει τώρα η κυβέρνηση, αφού θα φακελώνει υπόπτους ασήμαντων αδικημάτων, εφόσον κριτήριο είναι μια αξιόποινη πράξη που απειλείται με ποινή φυλάκισης μόλις 3 μηνών), η ΑΠΠΔ υπογράμμιζε ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στο ποινικό μας δίκαιο.
Η κυβέρνηση έστειλε μήνυμα ότι επιθυμεί να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις του παρελθόντος, γιατί φοβάται και το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος, καθώς είναι αποφασισμένη να επιβάλει τώρα κάθε αυστηρό ή και αυταρχικό μέτρο στο μοντέλο «νόμος και τάξη» για λόγους επικοινωνιακούς και για να αναχαιτίσει τη διαρροή ψηφοφόρων της προς τον ΛΑΟΣ που έχει ψηλά στην ατζέντα του την ασφάλεια.

Πάντως, η ΑΠΠΔ υπογράμμιζε έγκαιρα ότι η προοπτική αξιοποίησης του DNA για ευρεία κατηγορία αξιόποινων πράξεων θα οδηγήσει σε περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων, εγείροντας έντονους προβληματισμούς για τη συμβατότητα τέτοιων ρυθμίσεων με το ελληνικό Σύνταγμα...
Κατά την Αρχή, είναι αδιανόητο να χρησιμοποιηθούν τα λεγόμενα «δείγματα DΝΑ», γιατί μπορούν να παράσχουν πληροφορίες για γενετικά χαρακτηριστικά και την κατάσταση υγείας του ατόμου. Θα μπορούσαν, όμως, να χρησιμοποιηθούν τα λεγόμενα «προφίλ DΝΑ», που δίνουν λιγότερες πληροφορίες, με στόχο την ταυτοποίηση προσώπων.
Επισημάνθηκε, ωστόσο, ο κίνδυνος με τη ραγδαία πρόοδο της επιστήμης να αυξηθούν σημαντικά οι πληροφορίες που μπορεί να αποκαλυφθούν και από τα «προφίλ DΝΑ».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ,ΔΙΚΑ ΣΑΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
6-7-2009


Αλεξανδρος Αυλωνιτης-Εθνος

3 σχόλια:

Miltiadis είπε...

Βρήκαμε ποιο θα είναι το επάγγελμα του μέλλοντος.
επίσης στο μέλλον θα υπάρχει και το google dna όπου θα μπορείς να βλέπεις απο την ip του άλλου το dna του και το όνομα του και που μένει. τύφλα να έχει το facebook και οι αδαέις που προωθούνται απο το σύστημα...
Καμία δεκαριά ακόμα τρομοκρατικές ένέργεις απο το κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα στην χώρα τους και θα τους βάλουν να έχουν και πομπό για το καλό τους....
Άντε και στα δικά μας

ανεστης είπε...

Ας είναι καλά οι πληρωμένες "Σέχτες" που ετοίμασαν το έδαφος...

Ανώνυμος είπε...

@ ανέστης

όσο τα πράγματα θα πιγένουν κατα διαόλου τόσο κάποιος άλλος ή άλλοι θα φταίνε για τα χάλια μας εκτός απο εμάς.