Πέμπτη, Ιουλίου 02, 2009

ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΕΙΧΤΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ,ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ...

Σε «πλυντήριο» μαύρου χρήματος έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια το ποδόσφαιρο, με τα τεράστια ποσά που επενδύονται σε αυτό να συνδέονται ενίοτε με εγκληματική δραστηριότητα. Τη διαπίστωση αυτή κάνει η ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (FATF), η οποία σε έρευνα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα επιχειρεί να καθορίσει τους λόγους για τους οποίους το δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο καθίσταται και το πλέον ελκυστικό για τους εγκληματίες.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο τομέας του αθλητισμού αναλογεί στο 0,5%-3% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο λόγος αυτός είναι ένας εκ των οποίων το ποδόσφαιρο είναι «προφανής υποψήφιος» αποδέκτης βρώμικου χρήματος, ως άθλημα με εκατομμύρια παίκτες αλλά και φιλάθλους (υπενθυμίζεται ότι τους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2006, παρακολούθησαν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύρια θεατές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 15% του παγκόσμιου πληθυσμού).

Την ευάλωτη θέση του αποδίδει η FATF σε πληθώρα παραγόντων, οι οποίοι συνοψίζονται σε τρεις τομείς: τη δομή, τα οικονομικά και την «κουλτούρα».

Από πλευράς δομής, η πρόσβαση στην αγορά ποδοσφαίρου είναι εύκολη, με οπαδούς και παράγοντες κάθε κοινωνικής κατηγορίας και βαθμού... νομιμότητας να συχνάζουν στα ίδια μέρη. Τα δίκτυα των μετόχων είναι πολύπλοκα και αδιαφανή, υπάρχει έλλειψη επαγγελματισμού στη διοίκηση και μεγάλες διαφορές στη νομική δομή των εκάστοτε συλλόγων.
Παράλληλα, στο άθλημα αυτό διακινούνται τεράστια ποσά και διακυβεύονται αντίστοιχου μεγέθους συμφέροντα. Τα ποσά, σύμφωνα με την έρευνα, είναι παράλογα, την ώρα που τα αποτελέσματα των συναλλαγών είναι μη προβλέψιμα. Στο μεταξύ, παρά την τεράστια ανάπτυξη του κλάδου στο σύνολό του, πολλοί σύλλογοι βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση, κάτι που, επομένως, τους καθιστά δυνάμει πρόθυμους αποδέκτες κεφαλαίων από ύποπτες πηγές.

Σε ό,τι αφορά την «κουλτούρα» του αθλήματος, η έκθεση κάνει μνεία στην κοινωνικά ευάλωτη θέση ορισμένων παικτών, ιδίως νεαρής ηλικίας, οι οποίοι γίνονται εύκολα στόχος χειραγώγησης. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται η απροθυμία του κοινού να διαλύσει αυταπάτες περί «αθωότητας» του αθλήματος, καθώς και το κοινωνικό κύρος του ποδοσφαίρου, το οποίο επιζητούν μεταξύ άλλων πολλοί εγκληματίες. Αυτό το κοινωνικό κύρος χαρακτηρίζει η έκθεση με τον όρο «μη υλικές απολαβές», καθώς προσφέρει την επιθυμητή νομιμοφάνεια και κοινωνική αναγνώριση εκτός υποκόσμου.

ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΔΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΟΣΑ...
ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...


ΠΡΕΖΑ TV
2-7-2009


kathimerini

1 σχόλιο:

Basilis4 είπε...

Δεν βλέπεται τι γίνεται με τον ΟΦΗ τόσα χρόνια τώρα?Το τι ρεμούλα και κομπίνα έχει πέσει σε αυτήν την έρμη και χιλιοταλαιπωρημένη ομάδα,δεν περιγράφεται.Και μόλις είδαν οι βαρδινογιάννηδες οτι τα τελευταία χρόνια ξεσηκωθήκαμε και τους ζητάμε να φύγουνε,μας έριξαν στην Β εθνική και έπονται χειρότερα.Και δεν είναι μόνο αυτά τα "καλά" που έχει προσφέρει η συγκεκριμένη "φαμίλια" στην Μπανανία μας..