Παρασκευή, Ιουλίου 17, 2009

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΟΗΕ,ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ,ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αποφάσισε να απέχει από τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για τις αλλαγές που επέφερε το Προεδρικό Διάταγμα 81/2009. Σε ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστεία σημειώνει ότι το Διάταγμα δεν διασφαλίζει επαρκώς ότι οι αιτήσεις για άσυλο θα κριθούν με δίκαια και αντικειμενικά κριτήρια, όπως προτάσσει η διεθνής και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

"Οι νέες εξελίξεις είναι πιθανόν να καταστήσουν την προστασία στην Ελλάδα ακόμα πιο δύσκολη για εκείνους που τη χρειάζονται", δήλωσε o περιφερειακός εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Λόρενς Τζόλες.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει ότι το Π.Δ. προβλέπει την αποκέντρωση της πρωτοβάθμιας λήψης αποφάσεων για τη χορήγηση ασύλου, σε περισσότερες από 50 αστυνομικές διευθύνσεις, σε όλη τη χώρα, οι οποίες έχουν ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό. Επιπροσθέτως καταργεί τη δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών, προβλέποντας μόνο περιορισμένη δικαστική επανεξέταση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Ύπατη Αρμοστεία κρίνει, επίσης, ότι ο ορισμός του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, ως του προσώπου που θα αποφασίζει, σε δεύτερο βαθμό, για τις προσφυγές που εκκρεμούν, αντιβαίνει στην ευρωπαϊκλή νομοθεσία. Σύμφωνα με αυτήν, το όργανο που θα κρίνει σε δεύτερο βαθμό την τύχη των αιτήσεων, πρέπει να είναι ανεξάρτητο από εκείνο που αποφασίζει σε πρώτο βαθμό.

Με βάση τα παραπάνω, η Ύπατη Αρμοστεία τόνισε ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει τόσο στις Γνωμοδοτικές Επιτροπές Προσφύγων για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε πρώτο βαθμό, όσο και στις γνωμοδοτικές επιτροπές για την εξέταση των περίπου 30.000 προσφυγών που εκκρεμούν σε δεύτερο βαθμό.

Η Υ.Α. έθεσε ως όρο για να επιστρέψει την υλοποίηση δομικών αλλαγών που να διασφαλίζουν μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα. Μέχρι τότε, διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει τη στενή της συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές, όσον αφορά την εκπαίδευση και κατάρτιση, την παροχή τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης και νομικής συμβουλευτικής, την παρακολούθηση της διαδικασίας αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα και την υποβολή προτάσεων και συστάσεων προς την Κυβέρνηση για μελλοντικές βελτιώσεις.

ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΨΤΕ ΤΗΝ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΠΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ.
ΜΑΣ ΚΡΑΖΟΥΝ ΟΛΗ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΙΔΡΩΝΕΙ ΚΑΝΕΝΩΣ ΤΟ ΑΥΤΑΚΙ...

ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: