ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΑ ΟΣΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΠ,ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΣΟΚ,ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΛΑΟΣ...
ΙΟΣ 17-2-2009
Σχεδόν χωρίς αντιστάσεις, με τις ψήφους της κυβέρνησης και του ΛΑΟΣ πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής την προηγούμενη βδομάδα το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ. Τα κανάλια δεν θεώρησαν το θέμα αρκετά ενδιαφέρον για ν' ασχοληθούν μαζί του, ενώ και στα ρεπορτάζ των εφημερίδων κατέλαβε ελάχιστη θέση. Και όμως ήταν τα ίδια μέσα ενημέρωσης που είχαν επί μήνες προβάλει ως σκάνδαλο τις υποθέσεις των υποκλοπών, τις απαγωγές των Πακιστανών, τις παράνομες πτήσεις και τις μυστικές φυλακές της CIA, κ.ο.κ. Μια σειρά ανεξιχνίαστες ιστορίες, στις οποίες η ΕΥΠ διαδραμάτισε σημαντικό αλλά σκοτεινό ρόλο.
Ο φτωχός συγγενής της CIA
Ο νέος νόμος δίνει στην ΕΥΠ πραγματικές υπερεξουσίες, ενώ ταυτόχρονα αποκλείει κάθε έλεγχο και εξασφαλίζει για τη δράση της απόλυτη αδιαφάνεια. Εκτός από τα στοιχεία που είχαμε εγκαίρως επισημάνει από τη στήλη αυτή («Η αναπαλαίωση της ΕΥΠ», 10/11/07 και «Εικονική διαφάνεια και αδιαφανής διείσδυση», 2/2/08), η νέα ΕΥΠ που οραματίζεται ο κ. Παυλόπουλος εμφανίζεται ως κακή απομίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αποκτώντας μάλιστα ταυτόχρονα τις αρμοδιότητες της CIA, της DEA, αλλά και της NSA!
- Ενισχύεται η αυτοτέλειά της, χωρίς έλεγχο.
- Αποκτά νέες αρμοδιότητες (για το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία, τα ναρκωτικά, την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, το ξέπλυμα) και έτσι επεμβαίνει στο ρόλο των διωκτικών αρχών αλλά και των ειδικών ανεξάρτητων αρχών.
- Στο προσωπικό της επιτρέπεται η οπλοφορία.
- Επιτρέπεται η διείσδυση σε παράνομες ομάδες, με αποτέλεσμα να νομιμοποιείται η προβοκάτσια και να αμνηστεύεται ο προβοκάτορας.
- Θεσμοθετείται η παρουσία της ΕΥΠ
στον έλεγχο εισόδου αλλοδαπών στη χώρα.
- Θεσπίζεται υποχρέωση των δημοσίων υπηρεσιών να παρέχουν πληροφορίες που θα τους ζητήσει ο «εξουσιοδοτημένος»
υπάλληλος της ΕΥΠ.
- Παρεμποδίζεται κάθε είδους διαφάνεια στη δράση της.
Ο ρόλος του ΛΑΟΣ
Αποκαλυπτική για το χαρακτήρα του νεοφώτιστου ακροδεξιού κόμματος ήταν η στάση των βουλευτών του ΛΑΟΣ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Πίσω από το εφεύρημα του «αναγκαίου κακού», συντάχτηκαν όλοι τους στο πλευρό της κυβέρνησης και συγκατατέθηκαν με ενθουσιασμό στη μετατροπή της ΕΥΠ σε πανίσχυρο παρακρατικό μηχανισμό.
«Δεν πρέπει να βρούμε μόνο αρνητικά στοιχεία στο νομοσχέδιο», υποστηρίζει ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Είναι μια καλή προσπάθεια, αλλά δεν αρκεί μόνο η προσπάθεια». Παρόμοια επιχειρήματα είχε και ο Αδωνις Γεωργιάδης: «Θέλουμε να έχουμε ΕΥΠ ή δεν θέλουμε; Αυτό είναι το ερώτημα. Σε ένα επίπεδο παραμυθιού θα ήταν πολύ ωραίο να μην είχαμε. Επειδή δυστυχώς δεν ζούμε σ' έναν παραμυθένιο κόσμο και έχουμε πάψει εδώ και πολλά χρόνια να πιστεύουμε στον Αγιο Βασίλη πρέπει να έχουμε ΕΥΠ».
Οι δύο βουλευτές αντιπαρατέθηκαν σε οξύτατους τόνους με τη Λιάνα Κανέλλη, η οποία τους αντέτεινε ότι είναι «τεταρταυγουστιανοί», επηρεασμένη προφανώς από το γεγονός ότι εισηγητής εκ μέρους του κόμματος ήταν ο κ. Πλεύρης.
Το αστείο είναι ότι μιλώντας λίγο αργότερα ο αρχηγός του ΛΑΟΣ συνέκρινε την ΕΥΠ με το ρετσινόλαδο: «Μιλάμε για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Τι είναι; Είναι το αναγκαίο κακό. Είναι το ρετσινόλαδο. Δεν πάει κάποιος το πρωί να πιει ρετσινόλαδο! Τρελός είναι; Οταν όμως έχει πρόβλημα το στομάχι, πίνει ρετσινόλαδο. Είναι το αναγκαίο κακό!»
Αλλη μια δικαίωση του Φρόιντ. Προφανώς ο κ. Καρατζαφέρης είχε κατά νου το ρετσινόλαδο που χρησιμοποιούσε ως βασανιστήριο για τους κομμουνιστές ο υπαρχηγός του Μεταξά Μανιαδάκης, κατά τη δικτατορία της Τετάρτης Αυγούστου. Αλλά δεν έφτανε αυτό. Ο κ. Καρατζαφέρης φρόντισε να αποκαταστήσει και την τιμή του χαφιεδισμού: «Ακουσα πριν από λίγο ότι θα γεμίσουμε τη δημόσια διοίκηση με χαφιέδες. Μην τους βλέπουμε χαφιέδες! Αν τους βλέπουμε χαφιέδες, τότε δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Είναι στρατιώτες, είναι σε αποστολή ή τουλάχιστον πρέπει να τους δομήσουμε έτσι που να αισθάνονται ότι είναι σε αποστολή υπέρ της πατρίδος, για να πετύχουμε».
Ακόμα και την πασίγνωστη διαπλοκή της ΕΥΠ με τις αμερικανικές υπηρεσίες απέκρουσε το κόμμα, διά στόματος Αστέριου Ροντούλη: «Ακούστηκε από πολλές πλευρές ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αμερικανοκρατείται. Προσωπικά πρέπει να πω ότι δεν συμφωνώ καθόλου με την τοποθέτηση αυτή. Αλίμονό μας, εάν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι αμερικανοκρατούμενη, αλίμονό μας, εάν θεωρούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί που εργάζονται στην ΕΥΠ και προστατεύουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας είναι αμερικανοκίνητοι ή ποδηγετούμενοι από τον ξένο παράγοντα».
Η αμηχανία του ΠΑΣΟΚ
Αλλά η ταύτιση της ακροδεξιάς και η κάθετη αντίθεση της Αριστεράς σ' αυτό το νομοσχέδιο ήταν αναμενόμενες. Αυτό που αποτέλεσε πραγματική έκπληξη ήταν η χλιαρή στάση του ΠΑΣΟΚ που βέβαια το καταψήφισε, αλλά δεν έπεισε σε κανένα σημείο της διήμερης διαδικασίας ότι ήθελε να αποτρέψει την ψήφισή του. Τα στελέχη πρώτης γραμμής που είχαν κατά καιρούς ασχοληθεί με το αντικείμενο παρέμειναν σιωπηλά (Μιχάλης Χρυσοχοΐ-δης, Βάσω Παπανδρέου) και έμειναν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα νεότεροι βουλευτές που δεν μάσησαν τα λόγια τους:
- «Το σχέδιο νόμου που μας φέρνει σήμερα η κυβέρνηση μας μεταφέρει στο Μεσαίωνα της Ιστορίας και της δράσης της ΚΥΠ», αναφέρει ο Δημήτρης Τσιρώνης. «Επαναφέρετε ουσιαστικά το καθεστώς στο Μεσαίωνα της δεκαετίας του '50 και του '60. Ούτε η CIA δεν θα λειτουργεί έτσι μ' αυτές τις υπερεξουσίες που δίνετε αποικιοκρατικού χαρακτήρα».
- «Το σχέδιο νόμου που έφερε η Κυβέρνηση στη Βουλή
είναι επικίνδυνο για τη
δημοκρατία και τους θεσμούς», συμπληρώνει η Μαρία Σκραφνάκη.
- «Προτείνετε οι δήμαρχοι και οι νομάρχες να είναι εσαεί ρουφιάνοι», καταγγέλλει ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης.
- «Οδηγούμαστε στο να δημιουργήσουμε μία υπηρεσία πληροφοριών με τεράστιες υπερεξουσίες, έτσι ώστε να ελέγχει τα πάντα», συμπεραίνει ο Μιχάλης Τιμοσίδης.
Απέναντι σ' αυτές τις καθαρές τοποθετήσεις, η στάση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη ήταν τουλάχιστον χλιαρή: «Είναι ένα νομοσχέδιο που με κάπως τυπικό λειτουργικό τρόπο διεκπεραιώνει κάποιες υποχρεώσεις. Δεν αλλάζει τα πράγματα. Είναι ένα τυπικό διεκπεραιωτικό νομοσχέδιο. Δεν αλλάζει τα πράγματα και γι' αυτό δεν έχουμε κανένα λόγο να το ψηφίσουμε». Ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκαν να διαφωνήσουν ανοιχτά μ' αυτή την απολογητική στάση, όπως ο Γιώργος Ντόλιος: «Για τυπικού χαρακτήρα νομοσχέδιο μίλησε ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος, εγώ θα πάω λίγο παραπέρα. Εχω τη γνώμη ότι δεν είναι τόσο τυπικό. Εμένα, μου μυρίζει το νομοσχέδιο, ύποπτο μου φαίνεται».
Μόνο ο Απόστολος Κακλαμάνης με τα ανακλαστικά του παλιού κεντρώου έσωσε τα προσχήματα της παλιάς φρουράς του κόμματος. Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Σγουρίδης δεν δίστασε να μιλήσει για «θετικές διατάξεις» και να πιστώσει στο νομοσχέδιο ότι «προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή» υποστηρίζοντας ανοιχτά ότι «η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΕΥΠ είναι κάτι αναγκαίο».
Χαρακτηριστικό των εσωτερικών αποκλίσεων στο ΠΑΣΟΚ είναι το περιστατικό που σημειώθηκε τη δεύτερη μέρα της συζήτησης στη Βουλή.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης δήλωσε ότι υπάρχει τροπολογία, με βάση την οποία παρατείνονται τα τριάντα χρόνια που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο για την αποδέσμευση των αρχείων της ΕΥΠ στα πενήντα «με βάση ότι τα πενήντα χρόνια είναι και αυτά που ισχύουν για τα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών». Δεν βρέθηκε κανείς να αντιτείνει ότι και ο νόμος για το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται σε τριάντα χρόνια, αλλά οι ρυθμοί της αποδέσμευσης έχουν εξασφαλίσει ατύπως αυτή την παράταση. Εσπευσε, βέβαια, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης καταρχήν να διαμαρτυρηθεί: «Είδαμε ότι προτείνετε να πάει στα πενήντα χρόνια πλέον [ο αποχαρακτηρισμός των εγγράφων] και όχι στα τριάντα. Πιθανόν να ήθελε μία επέκταση ο χρόνος. Τα πενήντα χρόνια, όμως, είναι πολλά. Θα μπορούσε να πάει στα σαράντα περίπου χρόνια». Παρενέβη τότε ο κ. Παυλόπουλος για να επικαλεστεί ότι αυτό ισχύει και στο υπουργείο Εξωτερικών. Βιαστικά, τότε, ο εκπρόσωπος το ΠΑΣΟΚ συναίνεσε: «Εντάξει. Το αποδεχόμαστε ως πρόταση. Δεν το συζητάμε».
Λίγο αργότερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Τιμοσίδης έθιξε πάλι το ζήτημα της παράτασης της περιόδου προστασίας των εγγράφων από τα τριάντα στα πενήντα χρόνια. Παρενέβη και πάλι ο κ. Παυλόπουλος, υποστηρίζοντας ότι αυτή την παράταση τη ζήτησε το ΠΑΣΟΚ: «Το κόμμα σας το ζήτησε».
Το εμφανές έλλειμμα αντιπολιτευτικής διάθεσης στα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να αποδοθεί μόνο στα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει την τελευταία περίοδο το κόμμα. Πίσω από την πρόδηλη αμηχανία κρύβεται μια απλή αλλά μη ομολογούμενη αλήθεια. Το νομοσχέδιο του κ. Παυλόπουλου για την ΕΥΠ ήταν σχεδόν αντιγραφή του σχεδίου που είχε ετοιμαστεί από την εποχή που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ. Σύσσωμο το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΥΠ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΕΥΠ) -όπου φέρεται να πλειοψηφεί το ΠΑΣΟΚ- βρέθηκε στη Βουλή την προηγούμενη Πέμπτη για να επισημάνει στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης την υποχρέωσή τους να υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης. Στην ανακοίνωση της ΠΟΣΕΥΠ που δημοσιεύουμε χαιρετίζεται η υπερψήφιση του νόμου και απευθύνονται ευχαριστίεςστους «τέσσερις προηγούμενους πολιτικούς προϊστάμενους της υπηρεσίας μας υπουργούς Δημ. Τάξης (δηλ. τους Πολύδωρα, Βουλγαράκη αλλά και τους Φλωρίδη, Χρυσοχοΐδη), αλλά κυρίως τον σημερινό πολιτικό προϊστάμενο της υπηρεσίας κ. Πρ. Παυλόπουλο που είχε την τόλμη να το καταθέσει και να το περάσει στη Βουλή».
Οσα υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ γνώριζαν από πρώτο χέρι την υπόθεση, προτίμησαν λοιπόν να μην εκτεθούν και απείχαν από κάθε σχετική συζήτηση.
ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ.
ΙΟΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
SIBILLA-GR
ΠΡΕΖΑ TV
15-7-2009
ΙΟΣ 17-2-2009
Σχεδόν χωρίς αντιστάσεις, με τις ψήφους της κυβέρνησης και του ΛΑΟΣ πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής την προηγούμενη βδομάδα το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ. Τα κανάλια δεν θεώρησαν το θέμα αρκετά ενδιαφέρον για ν' ασχοληθούν μαζί του, ενώ και στα ρεπορτάζ των εφημερίδων κατέλαβε ελάχιστη θέση. Και όμως ήταν τα ίδια μέσα ενημέρωσης που είχαν επί μήνες προβάλει ως σκάνδαλο τις υποθέσεις των υποκλοπών, τις απαγωγές των Πακιστανών, τις παράνομες πτήσεις και τις μυστικές φυλακές της CIA, κ.ο.κ. Μια σειρά ανεξιχνίαστες ιστορίες, στις οποίες η ΕΥΠ διαδραμάτισε σημαντικό αλλά σκοτεινό ρόλο.
Ο φτωχός συγγενής της CIA
Ο νέος νόμος δίνει στην ΕΥΠ πραγματικές υπερεξουσίες, ενώ ταυτόχρονα αποκλείει κάθε έλεγχο και εξασφαλίζει για τη δράση της απόλυτη αδιαφάνεια. Εκτός από τα στοιχεία που είχαμε εγκαίρως επισημάνει από τη στήλη αυτή («Η αναπαλαίωση της ΕΥΠ», 10/11/07 και «Εικονική διαφάνεια και αδιαφανής διείσδυση», 2/2/08), η νέα ΕΥΠ που οραματίζεται ο κ. Παυλόπουλος εμφανίζεται ως κακή απομίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αποκτώντας μάλιστα ταυτόχρονα τις αρμοδιότητες της CIA, της DEA, αλλά και της NSA!
- Ενισχύεται η αυτοτέλειά της, χωρίς έλεγχο.
- Αποκτά νέες αρμοδιότητες (για το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία, τα ναρκωτικά, την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, το ξέπλυμα) και έτσι επεμβαίνει στο ρόλο των διωκτικών αρχών αλλά και των ειδικών ανεξάρτητων αρχών.
- Στο προσωπικό της επιτρέπεται η οπλοφορία.
- Επιτρέπεται η διείσδυση σε παράνομες ομάδες, με αποτέλεσμα να νομιμοποιείται η προβοκάτσια και να αμνηστεύεται ο προβοκάτορας.
- Θεσμοθετείται η παρουσία της ΕΥΠ
στον έλεγχο εισόδου αλλοδαπών στη χώρα.
- Θεσπίζεται υποχρέωση των δημοσίων υπηρεσιών να παρέχουν πληροφορίες που θα τους ζητήσει ο «εξουσιοδοτημένος»
υπάλληλος της ΕΥΠ.
- Παρεμποδίζεται κάθε είδους διαφάνεια στη δράση της.
Ο ρόλος του ΛΑΟΣ
Αποκαλυπτική για το χαρακτήρα του νεοφώτιστου ακροδεξιού κόμματος ήταν η στάση των βουλευτών του ΛΑΟΣ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Πίσω από το εφεύρημα του «αναγκαίου κακού», συντάχτηκαν όλοι τους στο πλευρό της κυβέρνησης και συγκατατέθηκαν με ενθουσιασμό στη μετατροπή της ΕΥΠ σε πανίσχυρο παρακρατικό μηχανισμό.
«Δεν πρέπει να βρούμε μόνο αρνητικά στοιχεία στο νομοσχέδιο», υποστηρίζει ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Είναι μια καλή προσπάθεια, αλλά δεν αρκεί μόνο η προσπάθεια». Παρόμοια επιχειρήματα είχε και ο Αδωνις Γεωργιάδης: «Θέλουμε να έχουμε ΕΥΠ ή δεν θέλουμε; Αυτό είναι το ερώτημα. Σε ένα επίπεδο παραμυθιού θα ήταν πολύ ωραίο να μην είχαμε. Επειδή δυστυχώς δεν ζούμε σ' έναν παραμυθένιο κόσμο και έχουμε πάψει εδώ και πολλά χρόνια να πιστεύουμε στον Αγιο Βασίλη πρέπει να έχουμε ΕΥΠ».
Οι δύο βουλευτές αντιπαρατέθηκαν σε οξύτατους τόνους με τη Λιάνα Κανέλλη, η οποία τους αντέτεινε ότι είναι «τεταρταυγουστιανοί», επηρεασμένη προφανώς από το γεγονός ότι εισηγητής εκ μέρους του κόμματος ήταν ο κ. Πλεύρης.
Το αστείο είναι ότι μιλώντας λίγο αργότερα ο αρχηγός του ΛΑΟΣ συνέκρινε την ΕΥΠ με το ρετσινόλαδο: «Μιλάμε για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Τι είναι; Είναι το αναγκαίο κακό. Είναι το ρετσινόλαδο. Δεν πάει κάποιος το πρωί να πιει ρετσινόλαδο! Τρελός είναι; Οταν όμως έχει πρόβλημα το στομάχι, πίνει ρετσινόλαδο. Είναι το αναγκαίο κακό!»
Αλλη μια δικαίωση του Φρόιντ. Προφανώς ο κ. Καρατζαφέρης είχε κατά νου το ρετσινόλαδο που χρησιμοποιούσε ως βασανιστήριο για τους κομμουνιστές ο υπαρχηγός του Μεταξά Μανιαδάκης, κατά τη δικτατορία της Τετάρτης Αυγούστου. Αλλά δεν έφτανε αυτό. Ο κ. Καρατζαφέρης φρόντισε να αποκαταστήσει και την τιμή του χαφιεδισμού: «Ακουσα πριν από λίγο ότι θα γεμίσουμε τη δημόσια διοίκηση με χαφιέδες. Μην τους βλέπουμε χαφιέδες! Αν τους βλέπουμε χαφιέδες, τότε δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Είναι στρατιώτες, είναι σε αποστολή ή τουλάχιστον πρέπει να τους δομήσουμε έτσι που να αισθάνονται ότι είναι σε αποστολή υπέρ της πατρίδος, για να πετύχουμε».
Ακόμα και την πασίγνωστη διαπλοκή της ΕΥΠ με τις αμερικανικές υπηρεσίες απέκρουσε το κόμμα, διά στόματος Αστέριου Ροντούλη: «Ακούστηκε από πολλές πλευρές ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αμερικανοκρατείται. Προσωπικά πρέπει να πω ότι δεν συμφωνώ καθόλου με την τοποθέτηση αυτή. Αλίμονό μας, εάν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι αμερικανοκρατούμενη, αλίμονό μας, εάν θεωρούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί που εργάζονται στην ΕΥΠ και προστατεύουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας είναι αμερικανοκίνητοι ή ποδηγετούμενοι από τον ξένο παράγοντα».
Η αμηχανία του ΠΑΣΟΚ
Αλλά η ταύτιση της ακροδεξιάς και η κάθετη αντίθεση της Αριστεράς σ' αυτό το νομοσχέδιο ήταν αναμενόμενες. Αυτό που αποτέλεσε πραγματική έκπληξη ήταν η χλιαρή στάση του ΠΑΣΟΚ που βέβαια το καταψήφισε, αλλά δεν έπεισε σε κανένα σημείο της διήμερης διαδικασίας ότι ήθελε να αποτρέψει την ψήφισή του. Τα στελέχη πρώτης γραμμής που είχαν κατά καιρούς ασχοληθεί με το αντικείμενο παρέμειναν σιωπηλά (Μιχάλης Χρυσοχοΐ-δης, Βάσω Παπανδρέου) και έμειναν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα νεότεροι βουλευτές που δεν μάσησαν τα λόγια τους:
- «Το σχέδιο νόμου που μας φέρνει σήμερα η κυβέρνηση μας μεταφέρει στο Μεσαίωνα της Ιστορίας και της δράσης της ΚΥΠ», αναφέρει ο Δημήτρης Τσιρώνης. «Επαναφέρετε ουσιαστικά το καθεστώς στο Μεσαίωνα της δεκαετίας του '50 και του '60. Ούτε η CIA δεν θα λειτουργεί έτσι μ' αυτές τις υπερεξουσίες που δίνετε αποικιοκρατικού χαρακτήρα».
- «Το σχέδιο νόμου που έφερε η Κυβέρνηση στη Βουλή
είναι επικίνδυνο για τη
δημοκρατία και τους θεσμούς», συμπληρώνει η Μαρία Σκραφνάκη.
- «Προτείνετε οι δήμαρχοι και οι νομάρχες να είναι εσαεί ρουφιάνοι», καταγγέλλει ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης.
- «Οδηγούμαστε στο να δημιουργήσουμε μία υπηρεσία πληροφοριών με τεράστιες υπερεξουσίες, έτσι ώστε να ελέγχει τα πάντα», συμπεραίνει ο Μιχάλης Τιμοσίδης.
Απέναντι σ' αυτές τις καθαρές τοποθετήσεις, η στάση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη ήταν τουλάχιστον χλιαρή: «Είναι ένα νομοσχέδιο που με κάπως τυπικό λειτουργικό τρόπο διεκπεραιώνει κάποιες υποχρεώσεις. Δεν αλλάζει τα πράγματα. Είναι ένα τυπικό διεκπεραιωτικό νομοσχέδιο. Δεν αλλάζει τα πράγματα και γι' αυτό δεν έχουμε κανένα λόγο να το ψηφίσουμε». Ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκαν να διαφωνήσουν ανοιχτά μ' αυτή την απολογητική στάση, όπως ο Γιώργος Ντόλιος: «Για τυπικού χαρακτήρα νομοσχέδιο μίλησε ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος, εγώ θα πάω λίγο παραπέρα. Εχω τη γνώμη ότι δεν είναι τόσο τυπικό. Εμένα, μου μυρίζει το νομοσχέδιο, ύποπτο μου φαίνεται».
Μόνο ο Απόστολος Κακλαμάνης με τα ανακλαστικά του παλιού κεντρώου έσωσε τα προσχήματα της παλιάς φρουράς του κόμματος. Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Σγουρίδης δεν δίστασε να μιλήσει για «θετικές διατάξεις» και να πιστώσει στο νομοσχέδιο ότι «προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή» υποστηρίζοντας ανοιχτά ότι «η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΕΥΠ είναι κάτι αναγκαίο».
Χαρακτηριστικό των εσωτερικών αποκλίσεων στο ΠΑΣΟΚ είναι το περιστατικό που σημειώθηκε τη δεύτερη μέρα της συζήτησης στη Βουλή.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης δήλωσε ότι υπάρχει τροπολογία, με βάση την οποία παρατείνονται τα τριάντα χρόνια που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο για την αποδέσμευση των αρχείων της ΕΥΠ στα πενήντα «με βάση ότι τα πενήντα χρόνια είναι και αυτά που ισχύουν για τα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών». Δεν βρέθηκε κανείς να αντιτείνει ότι και ο νόμος για το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται σε τριάντα χρόνια, αλλά οι ρυθμοί της αποδέσμευσης έχουν εξασφαλίσει ατύπως αυτή την παράταση. Εσπευσε, βέβαια, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης καταρχήν να διαμαρτυρηθεί: «Είδαμε ότι προτείνετε να πάει στα πενήντα χρόνια πλέον [ο αποχαρακτηρισμός των εγγράφων] και όχι στα τριάντα. Πιθανόν να ήθελε μία επέκταση ο χρόνος. Τα πενήντα χρόνια, όμως, είναι πολλά. Θα μπορούσε να πάει στα σαράντα περίπου χρόνια». Παρενέβη τότε ο κ. Παυλόπουλος για να επικαλεστεί ότι αυτό ισχύει και στο υπουργείο Εξωτερικών. Βιαστικά, τότε, ο εκπρόσωπος το ΠΑΣΟΚ συναίνεσε: «Εντάξει. Το αποδεχόμαστε ως πρόταση. Δεν το συζητάμε».
Λίγο αργότερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Τιμοσίδης έθιξε πάλι το ζήτημα της παράτασης της περιόδου προστασίας των εγγράφων από τα τριάντα στα πενήντα χρόνια. Παρενέβη και πάλι ο κ. Παυλόπουλος, υποστηρίζοντας ότι αυτή την παράταση τη ζήτησε το ΠΑΣΟΚ: «Το κόμμα σας το ζήτησε».
Το εμφανές έλλειμμα αντιπολιτευτικής διάθεσης στα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να αποδοθεί μόνο στα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει την τελευταία περίοδο το κόμμα. Πίσω από την πρόδηλη αμηχανία κρύβεται μια απλή αλλά μη ομολογούμενη αλήθεια. Το νομοσχέδιο του κ. Παυλόπουλου για την ΕΥΠ ήταν σχεδόν αντιγραφή του σχεδίου που είχε ετοιμαστεί από την εποχή που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ. Σύσσωμο το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΥΠ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΕΥΠ) -όπου φέρεται να πλειοψηφεί το ΠΑΣΟΚ- βρέθηκε στη Βουλή την προηγούμενη Πέμπτη για να επισημάνει στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης την υποχρέωσή τους να υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης. Στην ανακοίνωση της ΠΟΣΕΥΠ που δημοσιεύουμε χαιρετίζεται η υπερψήφιση του νόμου και απευθύνονται ευχαριστίεςστους «τέσσερις προηγούμενους πολιτικούς προϊστάμενους της υπηρεσίας μας υπουργούς Δημ. Τάξης (δηλ. τους Πολύδωρα, Βουλγαράκη αλλά και τους Φλωρίδη, Χρυσοχοΐδη), αλλά κυρίως τον σημερινό πολιτικό προϊστάμενο της υπηρεσίας κ. Πρ. Παυλόπουλο που είχε την τόλμη να το καταθέσει και να το περάσει στη Βουλή».
Οσα υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ γνώριζαν από πρώτο χέρι την υπόθεση, προτίμησαν λοιπόν να μην εκτεθούν και απείχαν από κάθε σχετική συζήτηση.
ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ.
ΙΟΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
SIBILLA-GR
ΠΡΕΖΑ TV
15-7-2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου