Τρίτη, Ιουλίου 07, 2009

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ THINK ACT CHANGE ---ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ----

Τρεις φοιτητές, που βρίσκονται στο τρίτο έτος σπουδών του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ απέσπασαν τα δύο πρώτα βραβεία στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Think. Act. Change», που διοργάνωσε η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 44 νέοι, ηλικίας από 15 μέχρι 28 ετών, από όλη την Ευρώπη. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνταν να δημιουργήσουν μονόλεπτες ταινίες με θέμα: «Η αλλαγή αρχίζει από το σπίτι: δημιουργώντας ένα καλύτερο περιβάλλον».

Ο Στέλιος Αλεξανδράκης και ο Μενέλαος Παμπουκίδης υπέβαλαν την ταινία «World Water War» και απέσπασαν το πρώτο βραβείο. Πρόκειται για ταινία δράσης, που τοποθετείται χρονικά στο 2035 και πραγματεύεται τις συγκρούσεις που μπορεί να επιφέρει μια πιθανή έλλειψη νερού. Η ταινία καταλήγει στο μήνυμα: «Μην αφήσετε να συμβεί κάτι τέτοιο. Εξοικονομήστε νερό».
«Δεν εστιάσαμε το ενδιαφέρον μας στην πιθανή έλλειψη του νερού, αλλά στα αποτελέσματα που αυτή θα έχει», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Στέλιος Αλεξανδράκης. Ο Μενέλαος Παμπουκίδης συμπληρώνει ότι, κίνητρό τους για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό ήταν το ίδιο το θέμα του, η περιβαλλοντική κρίση, που τόσο απασχολεί και τους ίδιους.

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη και του Κώστα Καρύδα, ο οποίος δημιούργησε τη βραβευμένη, με το δεύτερο βραβείο, μονόλεπτη ταινία, «Our Last Shot».
Στην ταινία, ο δημιουργός παραλληλίζει την απόρριψη των σκουπιδιών με έναν αγώνα μπάσκετ, θέλοντας να περάσει το μήνυμα: «Το παιχνίδι γι’ αυτό τον πλανήτη τελειώνει».
«Η ιδέα για τη συγκεκριμένη ταινία μου γεννήθηκε, όταν κάποια μέρα θέλησα να πετάξω ένα σκουπίδι στον κάδο, από μακριά και αφού αστόχησα, μία κοπέλα μου ζήτησε να το μαζέψω και να το ρίξω ξανά στο καλάθι των απορριμμάτων», εξηγεί ο Κώστας Καρύδας.
Οι ταινίες που ξεχώρισαν στο διαγωνισμό θα λάβουν χρηματικό έπαθλο και θα προβληθούν σε κινηματογραφικό φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων «Open Days», τον Οκτώβριο, στις Βρυξέλλες.

Επίσης, θα προβάλλονται στο διαδικτυακό κανάλι «Dialogue TV».

Οι τρεις συμφοιτητές, Στέλιος Αλεξανδράκης, Μενέλαος Παμπουκίδης και Κώστας Καρύδας, δεν είναι η πρώτη φορά που διακρίνονται για τη δουλειά τους. Απέσπασαν το βραβείο για το καλύτερο διαφημιστικό σποτ κατά το- περασμένο- 4ο Φεστιβάλ Σπουδαστικών και Νεανικών Ταινιών «Crashfest», που διοργάνωσε το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEOS ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ





ΠΡΕΖΑ TV
7-7-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: