Πεδίο... μάχης κατά του περιβάλλοντος στο Λεκανοπέδιο αποτελεί το σχεδόν εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο, πρώην 350 Πτέρυγα Μάχης, στην περιοχή Σακέτα. Ο χώρος, μετά την απομάκρυνση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, πρέπει να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση και να επανακτήσει το δασικό του χαρακτήρα. «Ψιλά γράμματα»... Ως άλλοθι γι' αυτή την επέμβαση στον προστατευόμενο χώρο προβάλλεται η ανακαίνιση του παλιού κτιρίου, έκτασης περίπου 1.000 τετραγωνικών. Παράλληλα όμως από τον Ιούνιο ξεκίνησαν χωματουργικές εργασίες και σήμερα είναι στο στάδιο κατασκευής άλλα 1.000 τετραγωνικά νέων οικοδομών, ώστε να δημιουργηθεί συγκρότημα 36 κατοικιών για αξιωματικούς στην καρδιά του προστατευόμενου -στα χαρτιά, βέβαια- βουνού. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ώς τώρα εμφανίζεται απρόθυμο να εκχωρήσει το στρατόπεδο Σακέτα που βρίσκεται σε νευραλγικό σημείο του μελλοντικού μητροπολιτικού πάρκου Γουδή.
Οι κίνδυνοι να γίνει «τσιμέντο» το βουνό είναι μεγάλοι, καθώς στα τέλη Ιουλίου έληξε και η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εργασιών στον Υμηττό, που είχε επιβάλει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για να προχωρήσει στην αναθεώρηση του διατάγματος του 1978 που διέπει το καθεστώς δόμησης στον Υμηττό. Το σχέδιο που είχε παρουσιάσει πριν από περίπου επτά μήνες ο κ. Σουφλιάς είχε συναντήσει την καθολική αντίδραση των δήμων και των φορέων της περιοχής και ίσως γι' αυτό δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία θεσμοθέτησής του.
Τις κρυφές επιδόσεις των ενόπλων δυνάμεων στο real estate αποκαλύπτει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), ο φορέας που έχει συγκροτηθεί από 15 δήμους οι οποίοι συνορεύουν με την προστατευόμενη περιοχή. «Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτο το νέο ατόπημα της ελληνικής πολιτείας και απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας για την παύση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας και την απόδοση του χώρου στο φυσικό του περιβάλλον», επισημαίνεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ Νίκος Χαρδαλιάς, δήμαρχος Βύρωνα και η αντιδήμαρχος Καισαριανής Γωγώ Φιλίππου, αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ.
Εκφράζοντας τα αισθήματα των κατοίκων της ευρύτερης ζώνης του Υμηττού, η διοίκηση του ΣΠΑΥ επαναφέρει το αίτημα για μετατροπή του βουνού σε εθνικό δρυμό, με την απομάκρυνση όλων των οχλουσών χρήσεων. Υπενθυμίζει τις «πληγές» που προκάλεσαν οι πυρκαγιές των τελευταίων ετών (1995, 1998 και 2007), που άφησαν πίσω τους και ανθρώπινα θύματα, και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Η εν λόγω οικοδομική δραστηριότητα αποτελεί όχι μόνον πρόκληση και προσβολή για εμάς, τους εκατοντάδες εθελοντές πυροσβέστες που καθημερινά αγωνίζονται για το δάσος, αλλά και αποκαλύπτει την παθογένεια του ελληνικού κράτους που αρνείται να προχωρήσει στην απομάκρυση των βενζινάδικων, των τσιμεντάδικων και των εμπορικών δραστηριοτήτων από την καρδιά του βουνού». Απαιτούν, επίσης, να προχωρήσει η δημιουργία Δασαρχείου στον Υμηττό και η επικαιροποίηση των δασικών χαρτών, ώστε να μπει φρένο στην αναρχία και την τσιμεντοποίηση του βουνού. Προειδοποιούν μάλιστα ότι η συνέχιση της οικοδομικής δραστηριότητας από τις ένοπλες δυνάμεις θα σηματοδοτήσει την οριστική ρήξη των τοπικών φορέων με την πολιτεία και την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την απομάκρυνση όλων των στρατοπέδων από τον Υμηττό.
Ωστόσο, ο Π. Κόνσουλας, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Βύρωνα, αποκαλύπτει ότι ο δήμαρχος αρνήθηκε το αίτημα για κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων ώστε να σταματήσουν οι εργασίες, ενώ υπενθυμίζει ότι ο Ν. Χαρδαλιάς είχε υποβάλει αίτημα να δοθεί χώρος στον Υμηττό για την ανέγερση Δημαρχείου.
Παρέμβαση στην υπόθεση έχει κάνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέσης, υπενθυμίζοντας ότι στο συγκεκριμένο σημείο το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ προβλέπει την κατασκευή ανισόπεδου κόμβου για τις επεκτάσεις της Αττικής οδού και θα χρειαστεί να κοπούν 3.800 δένδρα.
Ερωτήματα προκαλούν και οι καθυστερήσεις στην αναδάσωση γειτονικής περιοχής που είχε καεί στις πυρκαγιές του 2007 και έχει κηρυχθεί αναδασωτέα ζώνη. Περίπου 900 στρέμματα, που ανήκουν διοικητικά στο Δήμο Παπάγου, περιμένουν ακόμη να πρασινίσουν. Ο χώρος ανήκει στον οικοδομικό συνεταιρισμό των αξιωματικών και η πυρκαγιά είχε αποκαλύψει σε πολλά σημεία περιφράξεις, σημάδι ότι ορισμένοι ετοιμάζουν οικοπεδοποίηση. Οι μόνες δενδροφυτεύσεις έχουν γίνει από κατοίκους γειτονικών περιοχών, όταν στο γειτονικό Δήμο Χολαργού, που είχε επίσης πληγεί από την ίδια πυρκαγιά, έχουν φυτευθεί πάνω από 4.000 δενδρύλλια.
Κάτοικοι της περιοχής έχουν κάνει προσφυγή στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του περιφερειάρχη Αττικής με την οποία έχουν εξαιρεθεί από την αναδάσωση περίπου 1.000 στρέμματα στα όρια των Δήμων Χολαργού και Παπάγου.
ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΔΑΣΟΣ,ΕΛΕΓΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ Ο ΜΠΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ...ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ,ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ,ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΞΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ...ΠΡΕΖΑ TV
3-8-2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου