Κυριακή, Αυγούστου 02, 2009

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΔΩΤΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ,ΩΣΤΕ ΜΕΤΑ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ...ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ...

Επιδοτηθηκαν για να χαθούν δουλειές! «Η ελληνική αγορά δημιουργήθηκε πάνω στις στρεβλώσεις του κράτους»
λένε συχνά στην επιχειρηματική κοινότητα. Η ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη από αφηγήσεις για προκλητικές διευκολύνσεις, χρέη που χαρίστηκαν δαπάναις του Δημοσίου και επιδοτήσεις χωρίς αντίκρισμα. Και όλα αυτά την ώρα που η ίδια η πολιτεία βγάζει το λάδι ουκ ολίγων επιχειρηματιών εμπλέκοντάς τους στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας. Δεν υπάρχει άνθρωπος της πιάτσας που να μην έχει να διηγηθεί μία υπόθεση επένδυσης που χάθηκε στα συρτάρια, στις διαδικασίες και στην «υπηρεσιακή» προώθηση του ζητήματος. Από την άλλη οι επενδυτικοί νόμοι δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν τον εκσυγχρονισμό ή τη δημιουργία επιχειρήσεων που έφεραν
χιλιάδες θέσεις εργασίας ενισχύοντας

την ελληνική οικονομία. Ωστόσο οι επιδοτήσεις έχουν και μια σκοτεινή πλευρά.Αρκετοί επιχειρηματίες χρηματοδοτήθηκαν για να προσλάβουν εργαζομένους, όμως στην αναμπουμπούλα της κρίσης προχώρησαν σε απολύσεις, προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης, ελαστικοποίηση των όρων εργασίας και καταπατήσεις της εργατικής νομοθεσίας. Για όλα αυτά το κράτος συνήθως κωφεύει, και μάλιστα
σε περίοδο δημοσιονομικής δυσπραγίας.


ΟΜΙΛΟΣ ΑΚΚΑ
Ενας από τους καλύτερους «πελάτες» του αναπτυξιακού νόμου είναι ο όμιλος Ακκά, μία υπερδύναμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Μεσόγειο. Τα εργοστάσια του ομίλου σε Καρδίτσα, Πέλλα, Κιλκίς και Κομοτηνή απασχολούν εκατοντάδες εργαζομένους και στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες, αλλά και τον πολιτισμό, όπως στην περίπτωση της Θράκης.
Η μονάδα της Κομοτηνής μόνο από τον Απρίλιο του 2005 ως τα τέλη του 2006 υπήχθη οκτώ φορές στον αναπτυξιακό νόμο, με επενδυτικά σχέδια που ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. ευρώ. Αλλη μια υπαγωγή εμφανίζεται τον Μάιο του 2008, ύψους σχεδόν 2 εκατ. ευρώ, με κρατική επιχορήγηση 891.544 ευρώ, και μία ακόμη τον περασμένο Δεκέμβριο, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, με κρατική συμμετοχή 514.013 ευρώ. Επίσης, στις 26 Μαΐου του 2008 εγκρίθηκε και τρίτη υπαγωγή επένδυσης ύψους 2 εκατ. ευρώ, το 55% των οποίων επιχορηγείται, δηλαδή 1,1 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά μόνο για το εργοστάσιο της Κομοτηνής!
Το άλλο εργοστάσιο, στο Κιλκίς, υπήχθη στον αναπτυξιακό νόμο το 2005 για επενδυτικό σχέδιο 3,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1 εκατ. ευρώ ήταν κρατική επιχορήγηση. Το ίδιο συνέβη και στη μονάδα των Γιαννιτσών με επένδυση 2,6 εκατ. ευρώ και κρατική συμμετοχή 780.000 ευρώ.
Τον Μάιο προτάθηκε στους εργαζομένους της μονάδας της Πέλλας μείωση μισθού 25% και, όταν αυτοί αρνήθηκαν, ξεκίνησε εφαρμογή εκ περιτροπής 4ήμερης εργασίας, ενώ το ίδιο είχε συμβεί και το φθινόπωρο. Στο ενδιάμεσο απολύθηκαν περίπου 70 outsourcing εργαζόμενοι, ενώ εκ περιτροπής απασχόληση εφαρμόστηκε και στη μονάδα του Κιλκίς, αν και η εταιρεία ανακάλεσε εν όψει της επένδυσης που εξήγγειλε στην Τυνησία.

ΑΜΑSΑ
Ενα από τα πλέον πρόσφατα επιχειρηματικά δράματα εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη, όπου η Αmasa Ηellas, μία από τις μεγαλύτερες κονσερβοποιίες της χώρας, περνάει δύσκολες στιγμές. Η επιχείρηση έχει προβλήματα εδώ και πολύ καιρό, ενώ από το περασμένο φθινόπωρο άρχισαν και τα προβλήματα με τις πληρωμές. Οι 120 εργαζόμενοι πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας εδώ και δύο μήνες αφού είναι απλήρωτοι από τον Μάιο, υπέβαλαν μήνυση κατά της εργοδοσίας και το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 600 ευρώ στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνδικάτων, αλλά και τη βουλευτή του ΚΚΕ κυρία Σοφία Καλαντίδου, «οι ιδιοκτήτες της βιομηχανίας... πήραν τουλάχιστον 2,8 εκατ. ευρώως επιδότηση για την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου», το οποίο
όπως λένε λειτούργησε περίπου... τρεις ώρες.

Η Αmasa φέρεται να έχει υπαχθεί σε δύο επενδυτικά προγράμματα του υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο πρώτο εγκρίθηκε προϋπολογισμός 8 εκατ. ευρώ, με δημόσια δαπάνη 3,3 εκατ. ευρώ, για «ίδρυση μονάδας επεξεργασίας,κατάψυξης και συσκευασίας λαχανικών» και στο δεύτερο επενδυτικό σχέδιο για την «αύξηση της ικανότητας μεταποίησης/ κατασκευή νέων ή επέκταση υπαρχουσών μονάδων», κόστους 5,7 εκατ. ευρώ. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις του «Βήματος» προς το αρμόδιο υπουργείο, ουδεμία απάντηση ελήφθη σχετικά με το ποσό που έλαβε η επιχείρηση. Επιπλέον, η Αmasa φέρεται να έχει ευεργετηθεί από κοινοτικούς πόρους του Β΄ ΚΠΣ, μέσω δράσεων της ΚΕΠΑ/ ΑΝΕΜ, ωστόσο το υπουργείο Ανάπτυξης αποκάλυψε το εξής απίστευτο: Δεν υπάρχουν αρχεία από το Α΄ και το Β΄ ΚΠΣ!

ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ
Δραματική είναι η κατάσταση της εταιρείας Αφοί Καρυπίδη στα Γιάννινα. Το 2007 η επιχείρηση παραγωγής ελαστικών είχε ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο για «επέκταση- εκσυγχρονισμό» της παραγωγής του, με επενδυτικό σχέδιο ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, τα μισά εκ των οποίων θα προέρχονταν από το Δημόσιο. Ωστόσο από τον χειμώνα οι περίπου 70 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, κάποιους τους συνέλαβαν τα ΜΑΤ, ενώ προ ημερών 25 από αυτούς απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση!

ΑRCΑDΙΑ
Τo 2000 η Αrcadia εγκαινίαζε στην Κομοτηνή την «πρώτη κάθετη βιομηχανική μονάδα κατασκευής έξυπνων καρτών στην Ελλάδα», έβαζε μπρος τα εργοστάσιά της στην περιοχή και ανακοίνωνε την εξαγορά πολυτελούς ξενοδοχείου. Τρία χρόνια αργότερα το ξενοδοχείο ετέθη σε λειτουργία, ωστόσο για την ανακαίνισή του η επιχείρηση κατέθεσε επενδυτικό σχέδιο «για τη δημιουργία συμπληρωματικών εγκαταστάσεων» στο πλαίσιο του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου (Ν. 2601/1998). Το 2006 η επένδυση, ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, χαρακτηρίστηκε ολοκληρωμένη και το Δημόσιο συνεισέφερε 537.315 ευρώ με όρο τη δημιουργία 12 νέων θέσεων εργασίας. Εν τούτοις, αν και το 2004 η «μητρική» Αrcadia απασχολούσε στο εργοστάσιό της 166 εργαζομένους, στα τέλη του 2008 δούλευαν εκεί μόνο 87.
Στις 19 Φεβρουαρίου 2009 το εργοστάσιο έκλεισε και ως την άνοιξη, οπότε το εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ εξαγοράστηκε από τη Εurosun, απολύθηκαν άλλοι 20, ενώ οι υπόλοιποι τουλάχιστον ως τα τέλη Ιουνίου ήταν απλήρωτοι από τα Χριστούγεννα.


WΑΤΕRCRΑFΤ ΗΕLLΑS
Εδώ και 30 χρόνια η Watercraft κατασκευάζει σκάφη με τα οποία προμηθεύει το Ναυτικό, το Λιμενικό και άλλους δημόσιους οργανισμούς. Το 2006 εξαγοράστηκε από τη νορβηγική Νorsafe, μία από τις παλαιότερες εταιρείες του κλάδου στον πλανήτη. Την ίδια περίοδο η Watercraft υπήχθη στον αναπτυξιακό νόμο προτείνοντας επενδυτικό σχέδιο 740.000 ευρώ- 259.000 ευρώ θα προέρχονταν από τον δημόσιο κορβανά-, το οποίο και θα δημιουργούσε τέσσερις νέες θέσεις εργασίας. Ως τα τέλη Μαΐου η εταιρεία είχε εισπράξει 129.500
ευρώ. Μικρή λεπτομέρεια: Από τον περασμένο Αύγουστο ως και τον Φεβρουάριο είχε προχωρήσει σε 18 απολύσεις.

SΙΕΜΕΝS
Σχεδον μισό εκατομμύριο ευρώ έχει εισπράξει από το δημόσιο ταμείο η Siemens. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η γερμανική πολυεθνική έχει υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004 μέσω της θυγατρικής της ΕΒΙΟΠ- ΤΕΜΠΟ ΑΕ, η οποία εδρεύει στο Βασιλικό της Χαλκίδας. Η ΕΒΙΟΠ- ΤΕΜΠΟ υπήχθη στις διατάξεις του νόμου το καλοκαίρι του 2006, επί των ημερών του Μιχάλη Χριστοφοράκου , με επενδυτική πρόταση 1,6 εκατ. ευρώ και με το ύψος της κρατικής επιχορήγησης να φτάνει τα 481.809,21 ευρώ. Η επένδυση θεωρείται ολοκληρωμένη και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄ 982/22.5.2009), στην οποία όμως έχει απαλειφθεί ο όρος της δημιουργίας πέντε νέων θέσεων εργασίας, που υπήρχε στον εγκεκριμένο επενδυτικό φάκελο. Τις ίδιες ημέρες μάλιστα η επιχείρηση προχωρούσε σε εκ νέου (οικειοθελείς) απολύσεις, μετά τις 80 που είχαν καταγραφεί τον χειμώνα.
Σύμφωνα με τη βουλευτή Ευβοίας κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, η επιχείρηση «έθεσε σε εφαρμογή την εκ περιτροπής εργασία για τους υπολοίπους με τη μείωση των ημερών δουλειάς ανά μήνα» και «ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μειώσει κατά 52 ακόμη άτομα το προσωπικό με τα κίνητρα για εθελουσία αποχώρηση». Σημειωτέον ότι η Siemens έβαλε «λουκέτο» στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα σχεδόν 500 άνθρωποι να μείνουν χωρίς δουλειά, ενώ- σύμφωνα με τα συνδικάτα- δρομολογεί τετραήμερη απασχόληση και στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΗΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ:ΛΑΝΑΡΑΣ,ΑΓΟΥΔΗMΟΣ-GA FERRIES...ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ...

ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ...ΚΑΘΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ....

ΠΡΕΖΑ TV
2-8-2009


tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: