Τρίτη, Αυγούστου 25, 2009

ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ...ΔΕΝ ΒΡΕΧΕΙ ΡΕ ΠΑΠΑΡΑ...ΑΠΛΑ ΣΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΧΛΕΠΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ...ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΙ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ...

Δηλητήριο είναι για την κυβέρνηση και γενικά τον κρατικό μηχανισμό τα σχόλια των ευρωπαϊκών ΜΜΕ
για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αττική.

Οι επικρίσεις επικεντρώνονται στη μη λήψη στοιχειωδών μέτρων μετά τις πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, καθώς και στην έλλειψη κατάρτισης και μέσων της πυροσβεστική υπηρεσίας, της οποίας, όμως, αναγνωρίζεται η υπερπροσπάθεια που καταβάλλει στα διάφορα μέτωπα των πυρκαγιών.

Οι πυρκαγιές στην Αττική ήταν το πρώτο θέμα χθες στις ειδήσεις των περισσοτέρων βελγικών και γαλλικών τηλεοπτικών καναλιών, ορισμένα εκ των οποίων έστειλαν αμέσως επιτόπου ειδικούς απεσταλμένους. Το βασικό σχόλιο του πρώτου βελγικού καναλιού (RTBF) ήταν ότι οι ελληνικές Αρχές «δεν διδάχθηκαν τίποτε από τις πυρκαγιές του 2007», κάτι που επισημαίνει επίσης και η RTL, για την οποία «τα παθήματα του 2007 δεν έγιναν δυστυχώς μαθήματα» για την κυβέρνηση. Και τα δύο κανάλια αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της κερδοσκοπίας που κυριαρχεί στον τομέα της οικοδομής στην Αττική.

Σύμφωνα με το δεύτερο γαλλικό κανάλι, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών αισθάνονται ότι εγκαταλείφθηκαν από το κράτος και αναγκάζονται να καταφεύγουν στα ελληνικά ιδιωτικά κανάλια ζητώντας να μεσολαβήσουν στον κρατικό μηχανισμό για την αποστολή βοήθειας ή αρμοδίων ικανών να δώσουν οδηγίες.

Ο απεσταλμένος του γαλλικού καναλιού LCI επισήμανε και αυτός ότι δεν έγινε τίποτε από κρατικής πλευράς για τη λήψη προληπτικών μέτρων, ιδίως για την αποφυγή επέκτασης της φωτιάς, μετά τις πυρκαγιές του 2007: αποθέματα νερού, δασικοί δρόμοι, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και προστατευόμενων περιοχών, σχέδια πυρόσβεσης... Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στις ελλείψεις της ελληνικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από πλευράς κατάρτισης και εξοπλισμού. Για τον Γάλλο απεσταλμένο του LCI, οι Ελληνες πυροσβέστες, παρά την αυτοθυσία και το θάρρος που επιδεικνύουν στη μάχη με τη φωτιά, απέχουν «έτη φωτός» στον τομέα της κατάρτισης και των διαθέσιμων μέσων από τους συναδέλφους τους των ευρωπαϊκών προηγμένων χωρών.

Η βελγική εφημερίδα «De Standaard», η οποία έχει πρώτο θέμα τις πυρκαγιές στην Αττική με τίτλο «καίγεται η Αθήνα», έχει υπότιτλο: «Οι Ελληνες δεν εκπλήσσονται πλέον από τις φωτιές του Αυγούστου. Αλλά το γεγονός ότι οι Αρχές δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες, αποτελεί πηγή ενόχλησης και οργής»... Η εφημερίδα αναφέρει ότι «οι πληγέντες κάτοικοι αισθάνονται πως εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία όμως δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό και πάσχει από έλλειψη συντονισμού». Μάλιστα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην «έλλειψη συντονισμού μεταξύ των συναρμοδίων υπηρεσιών που δυσχεραίνει το έργο κατάσβεσης των πυρκαγιών», καθώς και «στην πλημελή εκπαίδευση του προσωπικού που καλείται να φέρει εις πέρας τις σχετικές προσπάθειες».

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ελλάδα στο μέτωπο των πυρκαγιών, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε ότι στα αεροσκάφη που συντρέχουν τις προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών συγκαταλέγονται και δύο (καναδικής προέλευσης), τα οποία ανήκουν στην ευρωπαϊκή τακτική δύναμη που συστάθηκε φέτος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ερωτηθείς, για την αποστολή βοήθειας προς την Ελλάδα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ο Μίκαελ Μάαν δήλωσε ότι η Ελλάδα υπέβαλε σχετικό αίτημα το Σάββατο και αμέσως διατέθηκαν δύο γαλλικά, δύο ιταλικά, όπως και τα δύο ευρωπαϊκά αεροσκάφη, τα οποία αναχώρησαν στη συνέχεια για την Ελλάδα, όπου ήδη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Και διευκρίνισε ότι η Κύπρος και η Αυστρία προσφέρθηκαν να αποστείλουν δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, τα οποία όμως δεν αναχώρησαν τελικά για την Ελλάδα, καθ' ότι οι ελληνικές Αρχές έκαναν γνωστό ότι θεωρούν περισσότερο ενδεδειγμένα για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τα πυροσβεστικά αεροσκάφη αντί των ελικοπτέρων. Κατόπιν τούτου, η Ισπανία προσφέρθηκε να αποστείλει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να αναχωρήσουν για την Ελλάδα.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ;;;
ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ...ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ...ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ!!!

Δες τωρα και τι εγραφαν οι εφημεριδες...

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία (Assosiated Press, Reuters, Γαλλικό) μετέδιδαν χθες τις πτήσεις στην Ελλάδα αεροπυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων από Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο και Τουρκία. Σε εκπομπές και ιστοσελίδες τα δίκτυα CNN, BBC και Aljazeera επισήμαιναν ότι πέφτοντας χθες η μανία των δυνατών ανέμων ίσως να κόψει κάπως και τη μανία των τεράστιων πυρκαγιών που έδωσαν τη χαριστική βολή στο περιβάλλον της ανατολικής Αττικής, αλλά και άλλων περιοχών στην Ελλάδα.

Εύγλωττοι οι τίτλοι των εφημερίδων σε έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις: The Independent: «Χιλιάδες τρέχουν να σωθούν, ενώ φωτιά και καταστροφή επικρατούν στην Αθήνα», «Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα εξαπλώνονται παρά την αλλαγή του καιρού». The Times: «Χιλιάδες τρέχουν να σωθούν, ενώ οι πυρκαγιές χτυπούν τα προάστια της Αθήνας». Daily Mail: «Χιλιάδες τρέχουν να σωθούν από τη μεγάλη πυρκαγιά της Αθήνας». International Herald Tribune: «Χιλιάδες τρέχουν να σωθούν από τις εκτός ελέγχου ελληνικές πυρκαγιές». Guardian: «Η Ελλάδα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι πυρκαγιές μαίνονται», «Οι Ελληνες πυροσβέστες μάχονται ενάντια στις δασοπυρκαγιές για τρίτη μέρα». Liberation: «Η φωτιά προ των πυλών των Αθηνών». Suddeutsche Zeitung: «Ελληνική Τραγωδία».

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης περιέγραφαν στα ρεπορτάζ τους άλλη μία «εφιαλτική νύχτα» στην Αθήνα, ενώ στην ηλεκτρονική τους έκδοση έδιναν έμφαση στο ότι χθες οι άνεμοι είχαν λίγο κοπάσει και έμοιαζε να έχει γίνει μια προσωρινή «εκεχειρία» με τις φλόγες.

«Η Ελλάδα στον κλοιό της φωτιάς. Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται από την Αθήνα», έγραφε στο πρωτοσέλιδό της η Repubblica, ενώ στην ηλεκτρονική της έκδοση ήταν λίγο διαφορετικό το κλίμα: «Η Ελλάδα συνεχίζει να καίγεται, πέφτει ο αέρας, σύντομη εκεχειρία».

«Ενα τείχος φωτιάς κυκλώνει την Αθήνα» ήταν ο τίτλος της Corriere που επίσης ηλεκτρονικά είχε μια πιο αισιόδοξη άποψη. Και η Stampa είδε την «Αθήνα στις φλόγες» σε μια «Εφιαλτική νύχτα».


ΠΡΕΖΑ TV
25-8-2009


enet.gr

2 σχόλια:

vagelis είπε...

καθως χαζευα επεσα πανω σε αυτο
http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=2887
αν υπαρχει μια περιοχη που αναφερεται και δεν καηκε, να περιμενουμε κι αλλες φωτιες?

υπαρχει σχετικο αρθρο στο ιχνος

Ανώνυμος είπε...

otan amfisviteite o malakas den niwthei kala kai thelei na to epivevaiwsei oti einai akoma .