Δευτέρα, Αυγούστου 17, 2009

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΧΕΠΑ ΚΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ “ΑΧΕΠΑ”

“Τα ωράρια εργασίας μας είναι εξαντλητικά. Τα απογεύματα υπάρχει ένας τραυματιοφορέας για να εξυπηρετεί έως και 300 ασθενείς. Στο ακτινολογικό υπάρχει μόνο ένα ασανσέρ που αργεί πολύ, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να κατεβάζουμε τους ασθενείς ακόμη και με τα πόδια. Σοβαρές είναι και οι ελλείψεις υλικών, αφού δεν έχουμε νάιλον ποδιές για να κάνουμε τη δουλειά μας, οπότε βάζουμε πάνες που τις κολλάμε με σιλοτέιπ. Όσο για τους ασθενείς,
αγοράζουν οι ίδιοι χαρτί υγείας και πάμπερς”.

Με τα λόγια αυτά περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”. Όπως λένε, οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού αγγίζει το 50%, με αποτέλεσμα συχνά να υπάρχει ένας νοσηλευτής, για να εξυπηρετήσει 15 ασθενείς.
“Στο νοσηλευτικό προσωπικό, στην κατηγορία ΔΕ, λείπει το 50%. Προβλέπονται 520 άτομα, αλλά εργάζονται 285, δηλαδή λείπουν 235. Οι οργανικές θέσεις για νοσηλευτές είναι 400, αλλά δουλεύουν 300, οπότε λείπουν 100. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονται στις παθολογικές και χειρουργικές κλινικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Α’ παθολογική κλινική υπάρχουν τρεις νοσηλευτές στη βάρδια για 50 ασθενείς. Σκέψη του σωματείου είναι να κλείσουν προσωρινά κάποιοι θάλαμοι με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, ώστε η νοσηλεία να μην είναι επικίνδυνη”, δηλώνει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο “ΑΧΕΠΑ” Χαράλαμπος Κοροξενός.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι σοβαρές είναι και οι ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό, τραυματιοφορείς, τραπεζοκόμους, βοηθούς θαλάμων, εργάτες στα πλυντήρια. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι πρόκειται για τεχνητές ελλείψεις, δηλαδή δεν προσλαμβάνουν εργαζόμενους, ώστε να εξαντληθεί το υπάρχον προσωπικό και στη συνέχεια να αναθέσουν τα καθήκοντα αυτά σε ιδιώτες.
“Στους τραυματιοφορείς, οι οργανικές θέσεις είναι 96, αλλά δουλεύουν 51, άρα λείπουν 41. Όσον αφορά την εστίαση, οι οργανικές θέσεις είναι 60. Δουλεύουν, όμως οι 47 και οι 13 είναι σε εκκρεμότητα. Ο πιο νέος εργαζόμενος στην εστίαση είναι άνω των 40 ετών. Δυστυχώς, έχει να γίνει πρόσληψη πάνω από δέκα χρόνια. Δουλεύουμε μόνο με συμβάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι ένας τραπεζοκόμος σερβίρει πάνω 30 άτομα, που σημαίνει ότι οι τελευταίοι 20 θα φάνε κρύο φαγητό, διότι ένα άτομο δεν προλαβαίνει να τους εξυπηρετήσει όλους. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά διαστήματα είχαμε καταγγελίες για κακή ποιότητα φαγητού και χρόνου σερβιρίσματος”, επισημαίνει ο κ. Κοροξενός.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γραμματέας του σωματείου εργαζομένων Γεώργιος Μάρκου δηλώνει ότι από το 2004 μέχρι σήμερα δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη τραπεζοκόμων, ενώ προσελήφθησαν μόνο τέσσερις μόνιμοι τραυματιοφορείς. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλο το προσωπικό είναι γερασμένο, καθώς κουβαλάει πάνω από 20 χρόνια στην πλάτη του.
“Υπάρχει καθυστέρηση ακόμη και στη διακίνηση των περιστατικών από τα επείγοντα. Τα απογεύματα υπάρχει ένας τραυματιοφορέας για να εξυπηρετήσει 7-8 κλινικές ή 300 ασθενείς. Ταυτόχρονα, του ανατίθενται κι επιπλέον καθήκοντα, όπως μεταφορά σεντονιών, αίματος κτλ. Ακόμη κι οι συνοδοί αναγκάζονται να μεταφέρουν οι ίδιοι τον άρρωστό τους και να σπρώχνουν το καροτσάκι, αφού ο τραυματιοφορέας δεν προλαβαίνει”, τονίζει ο κ. Μάρκου.

Δύο χρόνια χωρίς μαγνητικό τομογράφο

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το “ΑΧΕΠΑ” και με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του. Όπως τονίζει ο κ. Κοροξενός, το νοσοκομείο έπρεπε να διαθέτει δύο αξονικούς τομογράφους, αλλά υπάρχει μόνο ένας, ο οποίος υπολειτουργεί.
Όσο για τον μαγνητικό τομογράφο, αυτός βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και δύο χρόνια, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πηγαινοέρχονται στο “Παπαγεωργίου”. Εκτός πιλοτικής λειτουργίας, όμως, φαίνεται ότι έχει μείνει και ο περίφημος αξονικός εξομοιωτής, ο οποίος, μετά από περιπέτειες και προσπάθειες τουλάχιστον μιας πενταετίας, ήρθε επιτέλους στο τμήμα ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας του “ΑΧΕΠΑ”.
“Στο πλαίσιο του ογκολογικού τμήματος λειτουργεί διατομεακό τμήμα ημερήσιας νοσηλείας, το οποίο χρησιμοποιείται για ασθενείς με χαμηλή άμυνα του οργανισμού. Διαθέτει δύο καρδιολογικούς θαλάμους, δύο θαλάμους αγγειοχειρουργικής και χώρο για καρκινοπαθείς. Είναι απαράδεκτο να συστεγάζονται όσοι έχουν ανοιχτές πληγές και να κάνουν και κοινή χρήση τουαλέτας. Στο χώρο αυτό γίνεται και η διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων για τις χημειοθεραπείες από νοσηλευτές κι όχι φαρμακοποιούς, όπως προβλέπεται από το νόμο. Μάλιστα, τα υπολείμματα φαίνεται ότι καταλήγουν στο αποχετευτικό δίκτυο. Καλό είναι να λειτουργεί μια τέτοια μονάδα, αλλά με προδιαγραφές”, καταγγέλλει ο κ. Κοροξενός.
Παράλληλα, τονίζει ότι τα ράντζα βαφτίστηκαν επικουρικές κλίνες και πλέον μπορεί να συναντήσει κάποιος χειρουργικούς ασθενείς να νοσηλεύονται στην… οφθαλμολογική κλινική. Αναφερόμενος στο πλύσιμο του ιματισμού, ο κ. Κοροξενός επισημαίνει ότι έχει δοθεί κατά το ήμισυ σε ιδιωτική εταιρεία. Ωστόσο, το πλύσιμο στον ιδιώτη κοστίζει 220.000 ευρώ το χρόνο, τη στιγμή που για την αγορά ενός υπερσύγχρονου πλυντηρίου για όλο τον ιματισμό του νοσοκομείου
θα κόστιζε 500.000 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο κ. Μάρκου αναφέρει ότι “το ‘ΑΧΕΠΑ’ έχει ένα ασθενοφόρο για τις δευτερογενείς διακομιδές του νοσοκομείου. Το στελεχώνουν οδηγός της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου κι ένας τραυματιοφορέας, κάτι που είναι παράνομο, διότι πρέπει να κάνουν τη μεταφορά εκπαιδευμένοι διασώστες του ΕΚΑΒ. Το νοσοκομείο είχε πάρει δύο πληρώματα ΔΕ με οκτάμηνη σύμβαση, αλλά έληξε η σύμβαση”.

Διοίκηση: Για τις ελλείψεις φταίει το… ΑΣΕΠ

Δεδομένες χαρακτηρίζει τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού ο διοικητής του “ΑΧΕΠΑ” Δημήτρης Γάκης, ωστόσο, τονίζει ότι όταν εκλήθησαν τα κόμματα της Βουλής να συμφωνήσουν στην πρόσληψη 5.500 νοσηλευτών εκτός ΑΣΕΠ, για να μειωθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες, δεν συμφώνησαν. Επιπλέον, επισημαίνει ότι εξαιτίας της χρονοβόρας διαδικασίας του ΑΣΕΠ, κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια προκήρυξη για πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, το 90% έχει ήδη βρει δουλειά αλλού. Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε προκήρυξη 37 νοσηλευτών για το “ΑΧΕΠΑ”, αλλά εμφανίστηκαν μόνο οι επτά.
“Οι ελλείψεις νοσηλευτών υπολογίζονται γύρω στο 30%. Μεγαλύτερες ελλείψεις υπάρχουν σε τραυματιοφορείς, ενώ το προσωπικό γηράσκει. Επίσης, δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη δουλειά. Πάντως, προσπαθούμε να πάρουμε τραυματιοφορείς με συμβάσεις έργου διάρκειας ενός έτους”, εξηγεί ο κ. Γάκης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι πρόβλημα υπάρχει και με τη διακίνηση προσωπικού.
Πρόσφατα ανακαινίστηκαν τα μαγειρεία του “ΑΧΕΠΑ” και έχει προβλεφτεί να χρησιμοποιηθούν ειδικά καρότσια, τα οποία θα διατηρούν ζεστό το φαγητό μέχρι να φτάσει και στον τελευταίο ασθενή.
Σχολιάζοντας τις καταγγελίες για ελλείψεις υλικών, όπως νάιλον ποδιές, ο κ. Γάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει έλλειψη υλικού, αλλά κατάχρησή του, η οποία πρέπει να μειωθεί. Μάλιστα, επισημαίνει ότι υπήρξε προμήθεια σε νάιλον ποδιές ύψους 45.000 ευρώ, οι οποίες σπαταλήθηκαν μέσα σε δύο μήνες.
Αναφερόμενος στον αξονικό τομογράφο, ο κ. Γάκης είπε ότι θα αγοραστεί καινούργιος χάρη στη δωρεά του ΟΠΑΠ, ενώ πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την προκήρυξη διαγωνισμού προμήθειας νέου μαγνητικού τομογράφου.
“Στο διατομεακό τμήμα ημερήσιας νοσηλείας οι ασθενείς παραμένουν για λιγότερο από 48 ώρες. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη συνύπαρξή τους. Δεν ευσταθούν αυτά που λένε οι εργαζόμενοι. Σε κανένα νοσοκομείο του κόσμου δεν υπάρχουν στεγανοποιημένες κλινικές. Έτσι λειτουργούν οι σύγχρονες νοσοκομειακές δομές”, λέει ο κ. Γάκης.
Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι τα τοξικά απόβλητα από τη διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων για τις χημειοθεραπείες σε καμία περίπτωση δεν καταλήγουν στην αποχέτευση, αλλά ανατίθενται σε εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρεία.
Απαντώντας στις καταγγελίες των εργαζομένων για το πλύσιμο του ιματισμού, ο κ. Γάκης λέει ότι οι διαγωνισμοί που ισχύουν χρονολογούνται από το 2003 κι αποτελούν έργο της προηγούμενης κυβέρνησης.
Όσο για τη στελέχωση του ασθενοφόρου του “ΑΧΕΠΑ” για τις δευτερογενείς διακομιδές, ο κ. Γάκης τονίζει ότι το προσωπικό που αναλαμβάνει αυτήν την εργασία εκπαιδεύεται στο νοσοκομείο.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Νοσηλεία μεταμοσχευμένων ασθενών σε… ράντζα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων, οκτάκλινοι θάλαμοι, φάκελοι ασθενών στοιβαγμένοι στο πάτωμα, μηχανήματα που χαλάνε τακτικά κι εξετάσεις επειγόντων περιστατικών πίσω από… κουρτίνες είναι μερικές από τις εικόνες που συναντά κάποιος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Η αυτοψία είναι απογοητευτική για το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα των Βαλκανίων, το οποίο μετατρέπεται σε μια μικρή… κωμόπολη τουλάχιστον 19 φορές το μήνα. Αιτία είναι οι έντεκα πρωινές και οι οκτώ γενικές εφημερίες που κάνει το νοσοκομείο και στις οποίες προσέρχονται τουλάχιστον 1.300 ασθενείς κάθε φορά, αριθμός που πολλαπλασιάζεται σημαντικά εάν υπολογίσει κάποιος και τους συνοδούς συγγενείς.
“Η ΜΕΘ ενηλίκων διαθέτει δέκα κρεβάτια, τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι λίγα για ένα νοσοκομείο χιλίων κλινών. Από τον Μάρτιο του 2006 οι τρεις κλίνες παραμένουν κλειστές εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Συνεπώς, λειτουργούμε με επτά κρεβάτια, με αποτέλεσμα τα μαιευτικά περιστατικά και οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος να νοσηλεύονται σε ράντζα στην εντατική”, εξηγεί η χειρουργός εντατικολόγος, αναπληρώτρια διευθύντρια ΜΕΘ ενηλίκων Μαρίλυ Πασακιώτου.
Παράλληλα περιγράφει ότι συχνά οι οροί των ασθενών κρέμονται σαν… σταφύλια πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων, ενώ για να φτάσει το μηχάνημα οξυγόνου στον ασθενή του ράντζου υπάρχουν καλώδια, συνδεδεμένα με άλλα καλώδια, με αποτέλεσμα το προσωπικό να πρέπει να πηδάει πάνω απ’ αυτά για να φτάσει από τον έναν ασθενή στον άλλον.
“Έχουν φύγει τέσσερις νοσηλευτές από τη ΜΕΘ, οι οποίοι δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 30 νοσηλευτές, για να μπορέσει να λειτουργήσει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, απαιτείται ένας νοσηλευτής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ σε όλες τις βάρδιες, αλλιώς χάνονται ζωές”, επισημαίνει η κ. Πασακιώτου.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ

Τραγική όμως είναι και η εικόνα στο χώρο των επειγόντων περιστατικών. Οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να εξετάζουν τους ασθενείς πίσω από… κουρτίνες, με αποτέλεσμα κάθε διερχόμενος να ακούει και να βλέπει από τι πάσχει ο συνάνθρωπός του.
Όπως επισημαίνουν οι γιατροί του νοσοκομείου, το Ιπποκράτειο δέχεται καθημερινά τον μεγαλύτερο όγκο επειγόντων περιστατικών από κάθε άλλο νοσοκομείο της πόλης, αλλά και από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ πολλές φορές καλύπτει μόνο του τη γενική εφημερία.
Ωστόσο, οι γενικές εφημερίες γίνονται “προσωρινά” στο ισόγειο-υπόγειο του κτιρίου Γ’, ενός χώρου που δεν διαθέτει ούτε καν τις στοιχειώδεις υποδομές για τη λειτουργία των εφημεριών.
“Οι συνθήκες εφημερίας είναι τριτοκοσμικές, καθώς γίνονται σε ένα διάδρομο με κουρτίνες, χωρίς χώρο υποδοχής, με τα φορεία να στοιβάζονται και το ακτινολογικό εργαστήριο να είναι δύο ορόφους πιο πάνω. Δεν είναι μόνο η ταλαιπωρία για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι επισφαλές το ιατρικό μας έργο, καθώς δεν εξασφαλίζονται οι συνθήκες που απαιτούνται για την σωστή εξέταση των ασθενών. Για παράδειγμα, οι καρδιολόγοι κάνουν ακρόαση σε ένα χώρο με συνεχή θόρυβο”, εξηγεί ο πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής γιατρών του Ιπποκράτειου, Γιάννης Κούτρας.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η παντελής έλλειψη στοιχειωδών υποδομών, όπως μία πόρτα που να κλειδώνει, αλλά και οι ελλείψεις στο προσωπικό φύλαξης, αφήνουν εκτεθειμένους τους μικροβιολόγους, οι οποίοι πολλές φορές υπήρξαν θύματα επίθεσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ομολογούν οι ίδιοι οι μικροβιολόγοι, “εργαζόμαστε σε ένα χώρο απομονωμένο, χωρίς πόρτα, με παράθυρα χωρίς ασφάλειες, χωρίς έξοδο κινδύνου, με άστεγους και χρήστες ναρκωτικών ουσιών που περιφέρονται άσκοπα στους χώρους του νοσοκομείου και με εύκολη πρόσβαση σε φαρμακευτικό υλικό, που καλούμαστε άτυπα να φυλάσσουμε”.
Πολυτέλεια, όμως, φαίνεται ότι αποτελούν και οι χώροι ξεκούρασης των γιατρών που εφημερεύουν. Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, “δεν υπάρχουν τουαλέτες, ούτε ντους, ενώ οι γιατροί αναγκάζονται να κοιμούνται σε καναπέδες και καρέκλες. Επιπλέον, τα ελάχιστα κρεβάτια που υπάρχουν βρίσκονται στον ημιώροφο του μπλε κτιρίου, ενώ η κλινική είναι σε άλλο όροφο”.

Επείγοντα χωρίς είσοδο ασθενοφόρων

“Αγκάθι”, όμως, για το Ιπποκράτειο αποτελεί το νέο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, το οποίο παραμένει κλειστό επί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η διοικητική παραλαβή του έργου του ΤΕΠ προς χρήση έγινε στις 14 Απριλίου του 2006, έκτοτε παραμένει κλειστό, εξαιτίας ορισμένων τεχνικών προβλημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόσβαση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στην είσοδο του ΤΕΠ είναι αδύνατη, εξαιτίας του χαμηλού ύψους του στεγάστρου και της μη επέκτασης της ράμπας.
Μάλιστα, αν και από πέρυσι τον Μάιο το υπουργείο Υγείας είχε επισημάνει, σε έγγραφό του, ότι θα ξεκινούσαν εντός του μηνός εκείνου οι συμπληρωματικές εργασίες για την αποκατάσταση των προβλημάτων που προέκυψαν με τη ράμπα και το στέγαστρο, μέχρι σήμερα δεν έγινε απολύτως τίποτα.
“Η λειτουργία του νέου ΤΕΠ είναι ακόμη σε εκκρεμότητα. Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, δεν έγινε τίποτα. Το μόνο που έκαναν οι αρμόδιοι ήταν να βάψουν εξωτερικά την είσοδό του. Η ράμπα δεν έγινε, ενώ υπάρχει κι έλλειψη προσωπικού που θα έπρεπε να το στελεχώσει. Δεν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει πριν τον Σεπτέμβριο”, τονίζει ο πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής γιατρών του Ιπποκράτειου, Γιάννης Κούτρας.

Απαρχαιωμένος εξοπλισμός, λίγοι γιατροί και νοσηλευτές

Με μηχανήματα που χαλάνε συχνά λειτουργεί το Β’ ακτινολογικό εργαστήριο του Ιπποκράτειου. Όπως επισημαίνει ο κ. Κούτρας, πρόσφατα είχε χαλάσει το ένα εκ των δύο μηχανημάτων, το οποίο είναι ηλικίας… 30 ετών κι είχε έρθει συνεργείο για να το επισκευάσει.
Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι του ακτινολογικού ομολογούν ότι πριν χαλάσει το μηχάνημα, αναγκάζονταν να στηρίζουν στον καλόγερο που χρησιμοποιείται για τους ορούς τη λυχνία του ακτινολογικού μηχανήματος, για να μην πέσει στο κεφάλι των ασθενών την ώρα της εξέτασης.
“Στην πρωινή εφημερία εξυπηρετούμε κατά μέσο όρο 200 άτομα και στη γενική 700-800 άτομα. Φαντάζεστε, λοιπόν, τι σημαίνει να είναι εκτός λειτουργίας ένα μηχάνημα. Επιπλέον, τους τελευταίους δύο μήνες δεν λειτουργεί το ακτινοσκοπικό μηχάνημα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς είτε να εξυπηρετούνται από το Α’ ακτινολογικό εργαστήριο είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης το εμφανιστήριο των ακτινογραφιών χαλάει συνέχεια, δημιουργώντας προβλήματα, κυρίως στις εφημερίες”, εξηγεί ο κ. Κούτρας.
Απογοητευτική, όμως, είναι η εικόνα και στο θέμα των προμηθειών. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι πριν περίπου ένα μήνα, είχαν τελειώσει τα υγρά από το εμφανιστήριο του ακτινολογικού, οπότε οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να… δανειστούν υγρά από το Θεαγένειο.

ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Ανεπαρκής είναι ο αριθμός των χειριστών των ακτινολογικών μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν ούτε οι άδειές τους. Συνεπώς, όπως αναφέρει ο κ. Κούτρας, αφού δεν γίνονται προσλήψεις, οι ανάγκες καλύπτονται είτε με άτομα από προγράμματα Stage, είτε με συμβασιούχους ενός έτους, είτε με μετακινήσεις από άλλα τμήματα.
“Γενικά, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες. Υπολογίσαμε ότι χρειαζόμαστε 30 θέσεις επιμελητών στο νοσοκομείο, προκειμένου να εφαρμοστεί το νέο ωράριο εργασίας. Στην Α’ παθολογική κλινική απέμειναν μόνο δύο επιμελητές, εκ των οποίων ο ένας είναι ο διευθυντής, οπότε με δυσκολία μπορούν να εξυπηρετήσουν τον όγκο των περιστατικών”, τονίζει ο κ. Κούτρας. Για 200 κενές θέσεις νοσηλευτών κάνει λόγο και ο εργαζόμενος και παλιός πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Ιπποκράτειου, Λάζαρος Λαζούλας.
“Τα κενά είναι μεγάλα και μάλιστα υπολογίζονται με βάση τον παλιό οργανισμό λειτουργίας του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι αδυνατούν να πάρουν άδεια. Τα ωράρια είναι εξαντλητικά και συχνά παίρνουν ένα ή κανένα ρεπό. Επιπλέον, ανά βάρδια, μπορεί να υπάρχει ένας νοσηλευτής για 30-40 ασθενείς. Αυτό μειώνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών”, δηλώνει ο κ. Λαζούλας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ράντζα δεν έχουν εξαλειφθεί, αλλά συχνά κάνουν την εμφάνισή τους. Την ίδια στιγμή, σε αποθηκευτικό χώρο έχει μετατραπεί ο χώρος του πρώτου ορόφου του νοσοκομείου, όπου παλιά στεγαζόταν η Δ’ παθολογική κλινική. Η κλινική μετακόμισε στον τρίτο όροφο, μέχρι να ανακαινιστεί ο πρώτος, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Σήμερα, η εικόνα που αντικρίζει κάποιος είναι απογοητευτική: παλιά χαλασμένα κρεβάτια, κάποιοι φάκελοι ασθενών στο πάτωμα και σκόνη. Κι όλα αυτά δίπλα στα εργαστήρια της Δ’ πανεπιστημιακής παθολογικής κλινικής που λειτουργούν κανονικά, με μία ξύλινη ξεχαρβαλωμένη πόρτα να τα διαχωρίζει από το διπλανό “γιαπί”.
Ανύπαρκτος, όμως, παραμένει και ο περίφημος αγγειογράφος, ενώ στα αζήτητα είναι και η δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου.
“Τα νοσοκομεία λειτουργούν με αυτόματο πιλότο. Η δουλειά που γίνεται οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο φιλότιμο των εργαζομένων, οι οποίοι από τον Απρίλιο δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες, τα νυχτερινά και τις αργίες. Ας πάψει να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους ο υπουργός Υγείας. Όσοι έρχονται με πρόγραμμα Stage έρχονται για μάθηση κι όχι για δουλειά. Πρέπει να γίνουν μόνιμες προσλήψεις για να λειτουργήσουμε σωστά. Αγκάθι αποτελεί και η ασφάλεια του νοσοκομείου, καθώς δεν υπάρχει φύλαξη. Υπάρχει μόνο ένα άτομο ανά βάρδια ως μόνιμο προσωπικό κι ένας θυρωρός στις πύλες. Τι να πρωτοκάνουν και τι να ελέγξουν;” λέει ο κ. Λαζούλας.
Ο προϊστάμενος τμήματος Διατροφής του Ιπποκράτειου, Χρήστος Βοζίκης, αναφέρει ότι πρόβλημα υπάρχει και στα μαγειρεία του νοσοκομείου, καθώς υπάρχουν μόνοΧ δύο μάγειρες κι οκτώ βοηθοί. “Ημερησίως παράγουμε 1.100 μερίδες φαγητού (επί τρία, για όλα τα μενού της ημέρας). Επίσης, από τον Απρίλιο είναι χαλασμένο το πλυντήριο και κανείς δεν το φτιάχνει. Πώς να βγει τόσος φόρτος δουλειάς;” αναρωτιέται ο κ. Βοζίκης.

ρεπορταζ:Νικολέτα Μπούκα-Μακεδονια

ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΕ,
ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ;;;

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ;;;

ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;;;

ΠΡΕΖΑ TV
17-8-2009

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΗ ΜΟΥ 19 ΜΗΝΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΩ ΤΙΠΟΤΑ.ΥΠ' ΟΨΙΝ ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΧΕΔΟΝ.ΦΙΛΕ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ.ΜΕΓΑΛΕΣ ΛΕΡΕΣ ΤΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ....ΧΕΣΤΑ ΜΟΝΟ ΜΗΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙΣ ΚΑ ΠΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΤΟΥΣ....ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ

kalamari είπε...

Μια χαρα την κανει την δουλεια ο Μπουλης.
"Θελετε να ζησετε; Τραβατε στο Υγεια ρε."