Παρασκευή, Αυγούστου 21, 2009

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΟΥΦΛΙΑ ΘΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΞΕΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ...Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ...

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ...ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΥΜΗΤΤΟΣ,ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΑΔΑΣΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ...ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ...

Σε δύο βασικές ζώνες «τεμαχίζει» τον ορεινό όγκο του Υμηττού το Προεδρικό Διάταγμα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, με το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού να χαρακτηρίζεται ως πάρκο Natura, εντός του οποίου επιτρέπεται η κατασκευή πέντε δημοτικών αναψυκτηρίων.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Π.Δ., αυξάνεται η έκταση απολύτου προστασίας του Υμηττού -ζώνη Α- κατά 15.800 στρ., με αποτέλεσμα να φτάνει τα 91.600 στρ. και να αντιστοιχεί στο 80% του συνόλου του ορεινού όγκου, αντί του 65% που ήταν έως τώρα. Η ζώνη αυτή πλέον χαρακτηρίζεται ως «Πάρκο της Φύσης (Natura) και Ιστορικών Μνημείων».

Ειδικότερα, στη δυτική πλευρά του ορεινού όγκου που «βλέπει» στο Λεκανοπέδιο το μεγαλύτερο ποσοστό της Β ζώνης μετατρέπεται σε Α. Στις προστατευόμενες περιοχές του Υμηττού προστίθενται 805 στρ. δασικών εκτάσεων στις περιοχές του Παπάγου και του Χολαργού, όπου δίδεται η δυνατότητα κατασκευής μικρών αθλητικών εγκαταστάσεων, σε συνδυασμό με πολιτιστικές χρήσεις και χρήσεις αναψυχής στα μη δασικά τμήματα και με την έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας.
Επιπλέον, περιορίζονται σε πέντε τα αναψυκτήρια που δύνανται να κατασκευαστούν εντός της ζώνης Α.
Αυτά θα έχουν μέγεθος έως 100 τ.μ. (αντί 150 τ.μ. που επιτρέπεται σήμερα), θα είναι δημοτικά και σε συγκεκριμένες θέσεις: Προφήτης Ηλίας στο Κορωπί, Παλιό Λατομείο Βάρης (σε συνδυασμό με δημιουργία μικρού ανοικτού θεάτρου), Αργυρούπολη, Ηλιούπολη και Παπάγου.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν ήδη άλλα τέσσερα: Στο Σκοπευτήριο του Βύρωνα, στο Μοναστήρι της Καισαριανής, στο Θέατρο Βράχων και ένα στη θέση Κουτούκι, στον Δήμο Παιανίας. Στην κορυφογραμμή θα δημιουργηθεί ένα μικρό πάρκο έξι κεντρικών κεραιών για την κάλυψη όλων των αναγκών, έκτασης 103 στρ., και θα καταργηθούν όλες οι διάσπαρτες σήμερα κεραίες.

Το υπόλοιπο 20% του ορεινού όγκου του Υμηττού διασπάται σε επιμέρους ζώνες, όπου σε γενικές γραμμές επιτρέπονται οι ήπιες χρήσεις για κοινωφελείς δραστηριότητες, μικρές αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτήρια, ιδρύματα κ.λπ.

Το ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας στις παρυφές του Παπάγου, του Χολαργού, των Γλυκών Νερών και της Παιανίας που βρίσκονται στη υποζώνη Β1 είναι 4 στρ., ενώ στο Κορωπί και στη Βάρη που βρίσκονται στην υποζώνη Β2 είναι στα 20 στρ.
χωρίς παρεκκλίσεις και κάλυψη έως 15%.

Παραμένουν ως έχουν οι περιοχές που στον χάρτη εμφανίζονται με την ένδειξη Β3, όπου παραμένει η δυνατότητα ήπιας οικιστικής ανάπτυξης, όπως προβλεπόταν και από το προηγούμενο ΠΔ (του 1978) για τον Υμηττό.

Προβλέπεται ακόμη ότι τα λατομεία οφείλουν να διακόψουν τη λειτουργία τους εντός εξαμήνου και να αποκαταστήσουν το φυσικό περιβάλλον εντός τριών ετών από την έγκριση του διατάγματος. Ακόμη οριοθετούνται τα νεκροταφεία της περιοχής.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή αυξάνεται κατά 643 στρ. (συνολική έκταση 3.650 στρ.) και προβλέπονται βασικές αρχές που θα εξειδικευθούν με ειδικό ΠΔ που θα εκδοθεί αργότερα.
«Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για δάσος τσιμέντου στον Υμηττό, όταν κάνουμε ακριβώς το αντίθετο», δήλωσε χθες ο κ. Σουφλιάς, χαρακτηρίζοντας σχετικό χθεσινό δημοσίευμα ανακριβές και παραπλανητικό.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ,ΔΙΚΑ ΣΑΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
21-8-2009


ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: