Κυριακή, Αυγούστου 16, 2009

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ...ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ...ΚΑΘΩΣ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ,ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ...

Σχεδόν στο ίδιο σημείο στο οποίο βρισκόταν πριν από ένα χρόνο βρίσκεται ακόμα και σήμερα η υπόθεση του Βατοπεδίου με τη μόνη διαφορά ότι έχει ανακοπεί η ροή ανταλλαγών ακινήτων του Δημοσίου προς την Ιερά Μονή. Κατά τα λοιπά:

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας μένει να κριθεί στα δικαστήρια
Τα ακίνητα που είχαν ήδη παραχωρηθεί στο Βατοπέδι, μεταξύ των οποίων και το Ολυμπιακό Ακίνητο στους Θρακομακεδόνες παραμένουν στην ιδιοκτησία της Μονής ή των τρίτων στους οποίους τα πούλησε
Η έρευνα για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων προσέκρουσε σε τοίχο και οι τυχόν ποινικές ευθύνες έχουν παραγραφεί
Η δικαστική διερεύνηση για το ποιοι συνεργάστηκαν για τις σκανδαλώδεις ανταλλαγές εκ μέρους της Μονής, των συμβούλων της και των θυγατρικών εταιρειών της και εκ μέρους της διοίκησης κινείται με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς
Τα παράπλευρα ζητήματα που αφορούν το ενδεχόμενο ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω θυγατρικών εταιρειών της Μονής βρίσκονται στο σκοτάδι.

Παρ’ όλα αυτά στο παρασκήνιο κάτι κινείται και όπως φαίνεται προετοιμάζεται το έδαφος για να υπάρξει ένας ιστορικός συμβιβασμός μεταξύ του Δημοσίου και της Ιεράς Μονής με την αποδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης της πρότασης που είχε κάνει το Βατοπέδι για επιστροφή των ακινήτων. Ο συμβιβασμός αυτός θα έχει στόχο να λήξει πολιτικά το θέμα, αλλά και να δημιουργήσει συνθήκες για ευνοϊκή μεταχείριση των μη πολιτικών προσώπων από τη δικαιοσύνη.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει μπει και πάλι μπροστά για να γνωμοδοτήσει υπέρ μιας τέτοιας λύσης, όπως όμως επισημαίνουν νομικοί με έναν τέτοιου τύπου συμβιβασμό παραμένουν σε νομική εκκρεμότητα δύο σοβαρά ζητήματα.
Το πρώτο αφορά την ιδιοκτησία της λίμνης Βιστωνίδας, την οποία εξακολουθεί να διεκδικεί η Μονή και έχει προσφύγει σχετικά κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου της Ροδόπης, και το δεύτερο αφορά την ιδιοκτησία των ακινήτων που σήμερα δέχεται να επιστρέψει τα οποία θα μπορεί να διεκδικήσει μελλοντικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σε νομικό επίπεδο η μοναδική εξέλιξη που υπήρξε είναι η απόφαση του Πρωτοδικείου Ξάνθης, η οποία απέρριψε αίτημα του Δήμου Τρίγλιας και κατοίκων της Ουρανούπολης για ακύρωση των ανταλλαγών. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι ενάγοντες δεν είχαν έννομο συμφέρον από την αγωγή και ως εκ τούτου αυτή κρίθηκε απαράδεκτη.
Πάντως, παρά τις συστηματικές προσπάθειες συγκάλυψης εδώ και ένα χρόνο η αποκάλυψη του σκανδάλου σηματοδότησε την αναγκαστική απομάκρυνση από την κυβέρνηση όλων σχεδόν των «Βατοπεδινών» υπουργών.


Οι Γιώργος Βουλγαράκης, Θόδωρος Ρουσόπουλος, Αλέξανδρος Κοντός και Πέτρος Δούκας βρέθηκαν διαδοχικά εκτός κυβέρνησης, ενώ ο Θ. Ρουσόπουλος υποχρεώθηκε στα μέσα Ιουνίου και μία εβδομάδα μετά τη μεγάλη ήττα της ΝΔ στις ευρωεκλογές να δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.
Στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ο διευθύνων σύμβουλος Κώστας Γκράτσιος, που συνδεόταν άμεσα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό και με άμεση εμπλοκή στους χειρισμούς των σκανδαλωδών ανταλλαγών, απομακρύνθηκε ενώ ο αντικαταστάτης του κ. Φωτόπουλος όπως καταγγέλθηκε από το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον διορισμό του ήταν γενικός διευθυντής Ομίλου εταιρειών που παρείχαν υπηρεσίες στον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και στον όμιλο Πάπιστα που είχε «συνεταιριστεί» με τη Μονή για τα οικόπεδα.

Από τους εισαγγελείς που ερεύνησαν το σκάνδαλο διαπιστώθηκε ότι διαπράχθηκαν από τους εμπλεκόμενους -εκτός των πολιτικών προσώπων- 12 κακουργήματα και 12 πλημμελήματα και αφορούν 32 άτομα από τα 63 συνολικά που εξετάστηκαν.
Ανάμεσα στα αδικήματα αυτά περιλαμβάνονται: απιστία, ηθική αυτουργία σε απιστία και σε απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, απάτη, ψευδή βεβαίωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κ.λπ.

ΟΙ ΕΚΚΡΕ­­ΜΟΤΗ­ΤΕΣ...

1. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιστωνίδας δεν έχει ακόμη κριθεί
2. Τα ακίνητα που παραχωρήθηκαν στο Βατοπέδι παραμένουν στην ιδιοκτησία του ή όπου τα πώλησε
3. Η δικαστική διερεύνηση για το ποιοι συνεργάστηκαν στις ανταλλαγές κινείται με ρυθμούς χελώνας
4. Στο σκοτάδι και οι παράπλευρες έρευνες για το ενδεχόμενο «ξεπλύματος» χρήματος
5. Οι ποινικές ευθύνες πολιτικών παραγράφηκαν

Εν τω μεταξύ οι ανταλλαγές των... ανταλλαγών έχουν εξελιχτεί σε έναν ύποπτο σίριαλ και η επιστροφή των ακινήτων για την οποία έχει δεσμευτεί η Μονή αργεί, αφού επιχειρείται να στηθούν νομικοί ακροβατισμοί με στόχο παράλληλα να αθωωθούν ή να πέσουν σε χαμηλότερες ποινές οι εμπλεκόμενοι.
Οπως κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ πριν από λίγο καιρό το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου «επανέρχεται» με άλλη μορφή. Αυτό που μεθοδεύεται από την κυβέρνηση είναι η απόδοση στη Μονή των 41.000.000 ευρώ που είχαν δεσμευτεί από τις αρμόδιες αρχές και με μια νέα σύμβαση που σκοπεύει να κυρώσει από τη Βουλή να δημιουργήσει ευμενέστερες συνθήκες για τους εμπλεκόμενους
στη διαδικασία απόδοσης ποινικών ευθυνών.

Οι εξελίξεις αυτές είναι που κάνουν τους Εφραίμ και Αρσένιο να περνούν στην αντεπίθεση και να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο κι όλα δημιουργήθηκαν από τα ΜΜΕ και ότι τελικά θα δικαιωθούν.

Κύκλοι επίσης της Μονής απειλούν κιόλας ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει τελικά μεγάλα ποσά ως αποζημιώσεις. Επικαλούνται μάλιστα σχετικά την απόφαση του Πρωτοδικείου της Ξάνθης που για τυπικούς λόγους απέρριψε τις αγωγές των τοπικών φορέων της Ξάνθης και της Χαλκιδικής για το θέμα της λίμνης Βιστωνίδας και τις ανταλλαγές, ως πρόκριμα για την τελική δικαίωση.

Οι ίδιοι πάντως επικαλούμενοι μια σειρά δικαιολογίες έχουν καταφέρει μέχρι τώρα από την αρχή του χρόνου να αναβάλουν για τέσσερις φορές τη δίκη τους στο Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος αναφορικά με τη μεθόδευση που υπήρξε ώστε να μην εκδοθεί η απόφαση για τη Βιστωνίδα το 2003-2004 που ήταν υπέρ του Δημοσίου. Μαζί τους δικάζεται και η τότε πρόεδρος του δικαστηρίου η οποία συνεχίζει να εργάζεται κανονικά και να δικάζει.

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ..ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ...
ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΧΕΙ ΞΕΧΑΣΤΕΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ,ΚΑΘΩΣ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΡΙΑΜΒΕΥΟΥΝ...

ΠΡΕΖΑ TV
16-8-2009

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: