Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 11, 2009

ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΣΚΑΦΟ 16ΕΤΙΑΣ!!!

Απαράδεκτη για το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είναι η κατάσταση του εξοπλισμού που διαθέτει το λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης για τις θαλάσσιες επιχειρήσεις του.
Μάλιστα οι λιμενικοί, αρκετές φορές, πληρώνουν από την τσέπη τους για τη συντήρησή του. “Έχουμε ένα πεπαλαιωμένο σκάφος 16ετίας και ένα φουσκωτό που ήρθε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και είναι σε άθλια κατάσταση. Διαθέτουμε κι ένα αντιρρυπαντικό, που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς. Χρειαζόμαστε σύγχρονα σκάφη, αλλά δεν υπάρχουν τα κονδύλια ούτε για τη συντήρηση αυτών που έχουμε. Οι λιμενικοί βάζουν χρήματα από την τσέπη τους, για να πάρουν φιλτράκια στο φουσκωτό”, περιγράφει ο Σοφοκλής Παπαδόπουλος, πρόεδρος του σωματείου λιμενικών Κεντρικής Μακεδονίας.

“Τα συγκεκριμένα μέσα που έχουμε είναι σε λειτουργία, χρησιμοποιούνται όπως πρέπει. Είναι όντως παλαιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και άχρηστα”, απαντά ο λιμενάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Τσακάμης. “Το λιμεναρχείο δεν έχει αρμοδιότητα για την προμήθεια μέσων. Το υπουργείο και η αρμόδια διεύθυνση διαμοιράζει τις προμήθειες στα λιμεναρχεία”, προσθέτει ο λιμενάρχης.
Η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το λιμεναρχείο φαίνεται και από το ότι “δεν έχουμε χρήματα ούτε για να αγοράσουμε κόλλες χαρτιού Α4”, όπως λέει βαθμοφόρος. “Η πολιτεία έριξε το βάρος στην παραμεθόριο για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης, και καλώς έπραξε, αλλά εγκατέλειψε τη Θεσσαλονίκη. Υπολειτουργούμε”, προσθέτει ο ίδιος.

Σοβαρή έλλειψη για το λιμεναρχείο είναι πως η υπηρεσία που έχει την ευθύνη εποπτείας της θάλασσας και καλείται να εκτελέσει όχι μόνο επιφανειακές αλλά και επιχειρήσεις στο βυθό, δεν διαθέτει ούτε έναν δύτη! Μέχρι το 2002 υπηρεσίες δύτη εκτελούσε ένας λιμενικός με δική του ευθύνη, αλλά του επεβλήθη πρόστιμο. Έκτοτε, και παρά το χρόνιο αίτημα στο υπουργείο, δεν δημιουργήθηκε μονάδα στη Θεσσαλονίκη. “Μονάδα δυτών λιμενικού υπάρχει μόνο στον Άγιο Κοσμά στον Πειραιά και πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Εδώ στη Θεσσαλονίκη συνεργαζόμαστε με την 2η ΕΜΑΚ της πυροσβεστικής, με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και άλλους επαγγελματίες δύτες”, λέει ο κ. Παπαδόπουλος. “Έχουμε πολλά περιστατικά στη Θεσσαλονίκη. Έπρεπε να υπήρχε κλιμάκιο με τουλάχιστον 10 άτομα”, υποστηρίζει βαθμοφόρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λιμενικοί στη θάλασσα πληρώνουν για να αγοράσουν τις στολές τους, ενώ έχουν να πληρωθούν τρία χρόνια πρόσθετες υπηρεσίες. “Επίδομα δεν παίρνουμε”, τονίζει.
Η απουσία δυτών στο λιμεναρχείο διαπιστώθηκε από πολίτες της Θεσσαλονίκης για άλλη μια φορά σε πρόσφατο τραγικό συμβάν πνιγμού ενός 26χρονου, στον κόλπο της Θεσσαλονίκης.
“Ενώ ήρθε αμέσως σκάφος του λιμενικού, δεν είχε δύτες. Μετά από σαράντα λεπτά ήρθαν δύτες από την πυροσβεστική”, περιγράφει ο κ. Αθανάσιος Λίτσιος, μάρτυρας του συμβάντος. “Πρέπει να τοποθετηθούν σωσίβια, έστω ανά πενήντα μέτρα, ώστε να χρησιμοποιούνται σε τέτοιες καταστάσεις”, προτείνει ο κ. Λίτσιος.

ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...Η ΟΠΟΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΟΣΤΙΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΑΣ;;;
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΩΣΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙ'ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ;;;;

ΠΡΕΖΑ TV
11-9-2009


Φώτης Κουτσαμπάρης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ρε πρεζα ειναι ενα θεμα που χρειαζεται να φανει η διασταση του! Στο Λιμενικο τιποτα δεν λειτουργει λογω αφραγκιας!