«Ο φόρος στα λιπαρά θα σώσει το σύστημα υγείας». Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες προσχωρούν στην άποψη ότι το ανθυγιεινό φαγητό πρέπει να επιβαρύνεται με ειδικά τέλη. Έτσι, εξηγούν, θα αντιμετωπιστεί η σύγχρονη απειλή για τη δημόσια υγεία, η παχυσαρκία, και ταυτόχρονα θα εξοικονομηθούν μεγάλα ποσά που τώρα διατίθενται για την αντιμετώπιση των σχετιζόμενων με αυτήν νοσημάτων.
«Το αυξημένο σωματικό βάρος σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη και υπέρτασης» τονίζει ο κ. Γιάννης Τούντας, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Μια από τις βασικές αιτίες της παχυσαρκίας είναι φυσικά το ανθυγιεινό φαγητό. «Η προτίμηση στο junk food, η οποία διογκώνεται προοδευτικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα, οφείλεται μεταξύ άλλων στη χαμηλή τιμή του. Είναι προφανές ότι η αύξηση της σχετικής για τον καταναλωτή τιμής μέσω ειδικής φορολόγησης θα προκαλέσει μείωση της ζήτησης και τελικά της κατανάλωσης, η οποία σε συνδυασμό με άλλα μέτρα δημόσιας υγείας μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική» υποστηρίζει ο κ. Γιάννης Κυριόπουλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
Ωφελημένο από έναν τέτοιο φόρο θα ήταν, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, το σύστημα περίθαλψης. «Το άμεσο ιατρικό κόστος της παχυσαρκίας ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ το κόστος των επιπλοκών προσεγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ. Όπως ακριβώς συμβαίνει με έναν αριθμό χρονίων νοσημάτων, η παχυσαρκία δεσμεύει σημαντικό μέρος των σπάνιων υγειονομικών πόρων και στον βαθμό κατά τον οποίο επιπλέκεται» συνεχίζει ο κ. Κυριόπουλος.
Μια παράμετρος που πρέπει βέβαια να ληφθεί υπόψη προκειμένου το μέτρο αυτό να βοηθήσει είναι «να αποβλέπει στην ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας και να μην αξιοποιείται για άλλες ανάγκες» τονίζει ο κ. Τούντας. Στις ΗΠΑ το Κογκρέσο ήδη επεξεργάζεται την ιδέα να επιβληθεί ειδικός φόρος στα ζαχαρούχα ποτά προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μέρος από την επικείμενη διεύρυνση της κάλυψης που προσφέρει το υγειονομικό σύστημα. Ωστόσο, έχουν εκφραστεί και σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα τέτοιου τύπου μέτρων. Το κυριότερο επιχείρημα των επικριτών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού είναι τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών σύμφωνα με τα οποία όσοι είναι μανιώδεις καπνιστές ή καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ επηρεάζονται συγκριτικά λιγότερο από την αύξηση της τιμής των συγκεκριμένων προϊόντων. Άρα, η μέχρι τώρα εμπειρία δεν καθιστά απολύτως βέβαιη την επιτυχία επιβολής ενός ανάλογου ειδικού φόρου στα ανθυγιεινά φαγητά και ποτά. Ο κ. Κυριόπουλος υπογραμμίζει πως «προαπαιτείται ένας συνδυασμός μέτρων, δηλαδή πρόληψη, αγωγή υγείας, προστασία του καταναλωτή, έλεγχος των τροφίμων, μεταξύ των οποίων η ειδική φορολόγηση μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά».
ΒΑΛΤΕ ΙΔΕΕΣ...ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΕΙΔΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ...ΩΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΑ ΤΡΩΜΕ ΣΤΙΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΣΠΑΝΑΚΌΡΥΖΟ...ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ...
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΡΕΕΕΕΕ...
ΠΡΕΖΑ TV
22-9-2009
1 σχόλιο:
kai tha meiwsoun tis times sto kalo fagito wste na trwme perissotero? kai edw na konomisoun theloun.geloioi.
Δημοσίευση σχολίου