Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 17, 2009

ΣΤΟ 6% ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟ 3,5% ΠΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΣΤΟΧΟΣ...ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΠΑΜΕ ΣΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ...ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΝΕ ΑΚΟΜΗ...

Τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού παραδέχεται η κυβέρνηση δια στόματος υπουργού Οικονομίας σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg. Το έλλειμμα, παρά τα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα που θέσπισε, όπως εκτίμησε ο Γ. Παπαθανασίου, θα φθάσει φέτος στο 6%, έναντι στόχου 3,7% του ΑΕΠ. Επίσης δήλωσε ότι θα υπαρχει μικρή συρρίκνωση στην οικονομία, ενώ προηγουμένως μίλαγε για μηδενική ανάπτυξη. Και οι δύο εκτιμήσεις, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, λειαίνουν το έδαφος για παράταση της δημοσιονομικής επιτήρησης. Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός αναφέρει σχετικά: «φυσικά και θα ζητήσουμε παράταση και πρέπει να αποδειξουμε ότι την αξίζουμε».

Η τελευταία του ρήση, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί εάν η Ελλάδα δεν αποδείξει ότι λόγω ειδικών συνθηκών (ύφεση) θα πρέπει να πάρει παράταση, και ότι δεν απέτυχε απλά η δημοσιονομική της πολιτική, τότε αυτή θα συνοδευτεί από πολύ δυσμενείς όρους επιτήρησης, δηλαδή την επιβολή δημοσιονομικών μέτρων από τις Βρυξέλλες, μετά από διαπραγμάτευση άρθρο 104 παρ. 9 της Ε.Ε., σ' αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα, δηλαδή η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τα μέτρα που θα λάβει και η σύσταση των Βρυξελλών είναι η περιστολή του ελλείμματος, με μέτρα κυρίως περικοπής των δαπανών.

Ο ίδιος ο υπουργός σημειώνει ότι το τελικό ύψος του ελλείμματος, το οποίο θα είναι κατά πολύ υψηλότερο της πρόβλεψης για 3,7%, θα εξαρτηθεί από την επιτυχία έκτακτων φορολογικών μέτρων, όπως η φορολόγηση των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ 6%,ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΠΩΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ...
ΡΕ ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΝΕ;;;

ΠΡΕΖΑ TV
17-9-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: