Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 02, 2009

ΜΑ ΠΟΣΟ ΒΛΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ;;;ΠΗΓΑΝ 6ΧΡΟΝΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΗΤΕΡΑ,ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΑΓΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ...

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα σε όλες τις περιπτώσεις; Αυτό το ερώτημα ανακύπτει με αφορμή την παρουσία ενός κοριτσιού 6,5 ετών (που εξακολουθεί και ζει μέχρι σήμερα στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα»), προχτές στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπου γινόταν η συνεδρίαση της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας για την τροποποίηση του (όντως προβληματικού) νομοθετικού πλαισίου που ισχύει στη χώρα μας για τις υιοθεσίες.

Η σχετική (προχτεσινή) ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε κατ αρχήν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας και ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάριος Σαλμάς επεσήμαναν στην Επιτροπή ότι αποτελεί ζωτικής σημασίας για την πολιτική ηγεσία το ζήτημα για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που υπάρχουν σήμερα στη διαδικασία της υιοθεσίας, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να στερούνται οικογένειας.
Αυτό το οποίο προκάλεσε αίσθηση ήταν η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης αυτής που κατέληγε ως εξής: «Στην Επιτροπή κλήθηκε επίσης η πρόεδρος του Κέντρου Βρεφών "Μητέρα" κ. Στυλιανή Καλαϊτζάκη, όπως και ένα κοριτσάκι 6,5 ετών το οποίο εξακολουθεί να φιλοξενείται στο εν λόγω Κέντρο».

Η απορία που εύλογα γεννιέται από τα παραπάνω είναι σε τι θα συνέβαλλε η παρουσία ενός μικρού κοριτσιού στον χώρο ενός υπουργείου όπου οι «μεγάλοι» συζητούσαν για την αντιμετώπιση του θέματος για τις υιοθεσίες.

Σε σχετική ερώτηση που τέθηκε προς όλες τις πλευρές η απάντηση -εν πολλοίς- ήταν (έπειτα από ουκ ολίγα ήξεις αφήξεις) ότι η παρουσία του παιδιού εκεί ήταν για το καλό του.
Συγκεκριμένα η πρώτη απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης (που ήταν μάλλον απροετοίμαστη -αρχικά τουλάχιστον- να δώσει μια εξήγηση) ήταν ότι «το υπουργείο δεν έχει καμία σχέση μ αυτό και ότι από την Επιτροπή ζητήθηκε η γνώμη ενός παιδιού από το Κέντρο Βρεφών να πει για την κατάσταση που υπάρχει».

Ερωτώμενη σχετικώς από το «Εθνος» η κ. Καλαϊτζάκη απάντησε ότι είναι «λάθος εξήγηση αυτή» (από πλευράς υπουργείου Δικαιοσύνης δηλαδή) και ότι σκοπός της παρουσίας του παιδιού εκεί «ήταν άλλος», αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι (και) μ αυτό τον τρόπο καταδεικνυόταν ακόμη περισσότερο η αναγκαιότητα άμεσης αλλαγής του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.
Και αυτό διότι -όπως είπε- με τη χρονοβόρα διαδικασία που υπάρχει παραμένουν στο Κέντρο Βρεφών παιδιά χωρίς να υιοθετηθούν μέχρι και 7 ετών!

Η δεύτερη εκδοχή που δόθηκε στη συνέχεια από πλευράς υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν ότι επρόκειτο για μια απλή παρουσία του παιδιού εκεί, για την οποία δεν έχει σχέση ούτε γνώριζε πριν το υπουργείο, ότι τα μέλη της Επιτροπής έπαιξαν μαζί του κ.λπ.
Σε άλλο ερώτημα προς την κ. Καλαϊτζάκη αν ήταν δική της πρωτοβουλία να πάρει το κορίτσι και να το πάει εκεί και αν ήταν απαραίτητο να γίνει αυτό, μας παρέπεμψε στον υφυπουργό Υγείας κ. Σαλμά (στο υπουργείο του οποίου ανήκει το εν λόγω Κέντρο Βρεφών). Αναζητήσαμε τον κ. Σαλμά να τον ρωτήσουμε αν γνώριζε ότι θα πήγαινε εκεί η 6χρονη, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να τον βρούμε.

Επίσης η διοικητής του Κέντρου Βρεφών μάς είπε ότι το παιδί βρέθηκε για λίγα λεπτά στον διάδρομο του υπουργείου Δικαιοσύνης μαζί της αλλά και με τη συνοδεία κοινωνικής λειτουργού. Συνεχίζοντας η ίδια εξέφρασε τη γνώμη ότι αυτό που έγινε δεν είναι κάτι που το τραυματίζει ψυχικά, ότι αντίθετα το κορίτσι το είδε ως βόλτα, ήταν χαρούμενο, ήταν ντυμένο ωραία κ.λπ. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το παιδί δεν μίλησε ενώπιον την Επιτροπής, («ποτέ δεν θα επιτρέπαμε» -μας επισήμανε- «"να ανακριθεί" ένα παιδί. Εμείς κάνουμε ένα μεγάλο έργο στο Κέντρο Βρεφών "Μητέρα"»).
Συνεχίζοντας μας είπε ότι ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής μίλησε η κοινωνική λειτουργός που εξέθεσε τα πρακτικά αλυσιδωτά προβλήματα και τα εμπόδια του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για τις υιοθεσίες.

Πάντως ακόμη και αν δεν γνώριζαν εκ των προτέρων οι δύο υπουργοί κ. Δένδιας και Σαλμάς για την παρουσία εκεί του κοριτσιού (οι πληροφορίες λένε ότι το χαιρέτησαν στον διάδρομο, κάτι το οποίο από μόνο του δεν είναι μεμπτό), ακόμη κι αν ο σκοπός όλων ήταν να καταδειχθεί το πρόβλημα για τις υιοθεσίες, η όλη διαδικασία που προαναφέρθηκε είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενη. Ενώ κατά μία πιο αυστηρή άποψη δεν έπρεπε με τίποτα ούτε υπήρχε λόγος να βρεθεί εκεί ένα κοριτσάκι ήδη τραυματισμένο ψυχικά.

ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΒΛΑΜΜΕΝΟΥΣ Ή ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ ΜΑΣ;;;;
ΥΠΟΤΊΘΕΤΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ...
ΕΛΕΟΣ.

ΠΡΕΖΑ TV
2-9-2009


ethnos

1 σχόλιο:

patsiouri είπε...

Δε λες που έκανε τη βόλτα του το κοριτσάκι και είδε λίγο πως είναι έξω????
Τα περισσότερα απ'αυτά τα παιδάκια, λόγω της καθυστέρησης των διαδικασιών, ελάχιστα έχουν δει από τον έξω κόσμο.
Μόλις τα υιοθετούν, βλέπουν πχ θάλασσα και τρέμουν γιατί δεν ξέρουνε τι είναι.

Και το κακό είναι πως ΧΡΥΣΟΙ άνθρωποι, θαυμάσια ζευγάρια, περιμένουν υπομονετικά χρόνια και χρόνια για να υιοθετήσουν το παιδί που λαχταρούν...