Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 14, 2009

ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΣΤΗ ΕΥΒΟΙΑ,ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ...

Ρεκόρ βροχής, σε συνδυασμό με μπαζωμένους και χτισμένους χειμάρρους και απογύμνωση των εδαφών μετά τις τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές του 2007, έπνιξε την Εύβοια προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές που κόστισαν τη ζωή ενός 39χρονου αστυνομικού.
Σύμφωνα με στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού Στενής, ο οποίος ανήκει στο δίκτυο σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ύψος της βροχής στην Κεντρική Εύβοια έφτασε τα 178,4 χιλιοστά στις 12 Σεπτεμβρίου. «Πρόκειται για ακραίο ρεκόρ. Η ένταση των βροχοπτώσεων, όπως φαίνεται από τα υπάρχοντα στοιχεία, ήταν πάρα πολύ μεγάλη» επισημαίνει ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Μανόλης Αναδρανιστάκης. Ο συγκεκριμένος μετεωρολογικός σταθμός βρίσκεται βορειότερα από την περιοχή όπου σημειώθηκαν οι εκτεταμένες καταστροφές, όμως τα δεδομένα που κατέγραψε είναι ενδεικτικά των ακραίων καιρικών φαινομένων κατά τις πρώτες πρωινές ώρες στην Εύβοια. Ιδιαίτερη εντύπωση στους ειδικούς προκαλεί η ραγδαία βροχόπτωση που εντοπίζεται από τις 5.10 έως τις 5.30 το πρωί του Σαββάτου: μέσα σε 20 λεπτά έπεσαν 29,6 χιλιοστά νερού- παραπάνω απ΄ όσο έβρεξε στην Κηφισιά καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, έξαρση του φαινομένου σημειώθηκε από τις 7.30 έως τις 7.40 (10 χιλιοστά) και μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (8,2). «Ερασιτεχνικοί μετεωρολογικοί σταθμοί στην περιοχή του Βασιλικού, του Ζάρα και των Στύρων Ευβοίας κατέγραψαν ύψη βροχής περίπου 50 χιλιοστά. Τοπικά όμως μπορεί να έφταναν και πολύ παραπάνω», λέει ο κ. Αναδρανιστάκης. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αμέσως επόμενα μεγαλύτερα ύψη βροχής είναι τουλάχιστον υποτριπλάσια: στο Πήλιο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΜΥ, έπεσαν το Σάββατο 60 χιλιοστά και στον Άγιο Στέφανο Αττικής 47 χιλιοστά.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας, εκτός από τις βροχοπτώσεις που ήταν ισχυρές, βασικές αιτίες των καταστροφών που σημειώθηκαν προ δύο ημερών ήταν «η έντονη αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών στην Εύβοια και η αυθαίρετη δόμηση χωρίς προδιαγραφές. Ακόμα όμως και εκεί που υπάρχουν σχέδια πόλης δεν δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις κρίσιμες υποδομές. Έχουν συμβολή και τα καμένα του 2007, όμως η επίδρασή τους δεν ξεπερνά το 10%-20%, καθώς οι απογυμνωμένες εκτάσεις εντοπίζονται σε μερικές μόνο υδρολογικές λεκάνες. Είναι γεγονός ότι τα αντιπλημμυρικά και τα αντιδιαβρωτικά έργα δεν έχουν προχωρήσει. Και να υπήρχαν όμως κορμοφράγματα και κλαδοπλέγματα η ένταση του φαινομένου ήταν τέτοια που θα απέτρεπαν την καταστροφή σε πολύ μικρό βαθμό».

Το μπάζωμα ρεμάτων και κυρίως τη δόμηση της κοίτης στο δέλτα του Λήλαντατου μεγαλύτερου ποταμού της Εύβοιαςδείχνει ως αιτίες της καταστροφής ο νομάρχης της περιοχής Θανάσης Μπουραντάς. «Η κοίτη του Λήλαντα, ψηλά στις εκβολές του, είναι 200-300 μέτρα», είπε ο κ. Μπουραντάς. «Στο δέλτα του όμως, αντί να πλαταίνει ακόμη περισσότερο, περιορίζεται στα 38-40 μέτρα». Το νερό, δηλαδή, κατέβηκε ορμητικό και προτού καταλήξει στη θάλασσα έπρεπε να περάσει από «τον λαιμό του μπουκαλιού» που δημιουργεί στο Ληλάντιο πεδίο η χτισμένη κοίτη του ποταμού. Όπως πρόσθεσε ο κ. Μπουραντάς, η συγκεκριμένη περιοχή έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες και μάλιστα οι ιδιοκτησίες νομιμοποιήθηκαν. Κάθε φορά όμως που βρέχει έστω λίγο πιο έντονα προκαλούνται πλημμύρες.

ΠΛΕΟΝ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ...ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
14-9-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: