Τρίτη, Σεπτεμβρίου 29, 2009

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΖΗΤΑ Η ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ,ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ...

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ’ αριθμ. 3/2009 γνωμοδότησή της επισημαίνει την ανάγκη νέας νομοθετικής ρύθμισης που θα εναρμονίσει τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα που περιέχουν προσωπικά δεδομένα.

Η Αρχή αναφέρει ότι για τη χορήγηση εγγράφων που περιέχουν προσωπικά δεδομένα υπάρχουν αντιφατικές συχνά γνωμοδοτήσεις των εισαγγελικών αρχών, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και των ανεξάρτητων αρχών.
Η Αρχή, ερμηνεύοντας τις ισχύουσες διατάξεις αφενός για την πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα και αφετέρου για την προστασία προσωπικών δεδομένων, υπό το πρίσμα των συνταγματικών διατάξεων για την δικαστική προστασία και τη διασταύρωση των εξουσιών, δέχθηκε τα εξής:

α) Η εισαγγελική παραγγελία είναι δεσμευτική για τη διοίκηση μόνο στο πλαίσιο άσκησης ποινικής δίωξης (προκαταρκτική εξέταση, προανάκριση ή κύρια ανάκριση). Περαιτέρω, οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να ασκούν διοικητικά καθήκοντα συναφή προς τη λειτουργία της, αλλά δεν έχουν εξουσία υποκατάστασης στα έργα της δημόσιας διοίκησης. Υπό το ισχύον καθεστώς μόνον τα δικαστήρια μπορούν να επιβάλουν υποχρέωση χορήγησης δημοσίου εγγράφου.
β) Η εισαγγελική παραγγελία, κατόπιν αιτήσεως ενδιαφερομένων για τη χορήγηση δημοσίου εγγράφου, είναι δεσμευτική με την έννοια ότι αποτελεί επιτακτική εντολή προς τη διοίκηση για τη διερεύνηση του αιτήματος. Αν η διοίκηση παραλείψει να εκδώσει ρητή πράξη εντός εικοσαημέρου από την περιέλευση της εισαγγελικής παραγγελίας, στοιχειοθετείται παράλειψη οφειλομένης νόμιμης ενέργειας προσβαλλόμενη με αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
γ) Στην περίπτωση που το δημόσιο έγγραφο περιέχει ευαίσθητα δεδομένα (π.χ. δεδομένα υγείας) άλλου προσώπου, απαιτείται προηγούμενη άδεια της Αρχής και δεν επιτρέπεται η εισαγγελική παραγγελία να εξετάζει το σχετικό αίτημα.
δ) Όταν το δημόσιο έγγραφο περιέχει προσωπικά δεδομένα (απλά ή ευαίσθητα) μόνον του αιτούντος, υπάρχει άνευ ετέρου υποχρέωση της διοίκησης για τη χορήγησή του, κατ' εφαρμογήν του άρθρου 12 του Ν. 2472/1997 που κατοχυρώνει το δικαίωμα πρόσβασης του υποκειμένου των δεδομένων.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ...ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ...

ΠΡΕΖΑ TV
29-9-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: