Τρίτη, Σεπτεμβρίου 22, 2009

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΡΙΘΜΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ...ΤΟ ΝΑΤΟ ΘΕΛΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ...

ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ;;;

ΜΕ ΠΟΙΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ;;;
ΑΚΟΜΗ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΔΙΚΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ;;
ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ;;;

Δραματική έκκληση απευθύνει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στρατηγός ΣτάνλεϊΜακ Κρίσταλ, για αποστολή ακόμη και χιλιάδων στρατιωτών εντός του 2009 στη χώρα, διότι « υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ο πόλεμος». Πρόκειται για απόρρητη έκθεση η οποία «διέρρευσε» στην εφημερίδα «Washington Ρost» μέσω του διάσημου δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, του ρεπόρτερ που είχε αποκαλύψει, μαζί με τον Καρλ Μπερστίν, το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς επιβεβαίωσε την ύπαρξη της έκθεσης, καθώς και ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «έλαβε γνώση του περιεχομένου της». Ωστόσο σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει διατυπωθεί επίσημο αίτημα για την αποστολή επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Δεν αναμένει δε να διατυπωθεί παρόμοιο αίτημα « για λίγο ακόμη ».

« Η αποτυχία να επιτύχουμε στην πρωτοβουλία μας να ανατρέψουμε τη δύναμη των ανταρτών μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ θα ενισχύονται οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν, μπορεί να καταστήσει αδύνατη τη νίκη επί των ανταρτών » τονίζει ορθά κοφτά στην έκθεσή του- που απευθύνεται στον υπουργό Αμύνης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, με ημερομηνία 30 Αυγούστου 2009- ο στρατηγός Μακ Κρίσταλ.
Από τον περασμένο Μάρτιο έχουν σταλεί στο Αφγανιστάν περίπου 30.000 επιπλέον αμερικανοί στρατιώτες. Ως το τέλος του έτους θα υπηρετούν εκεί συνολικά 68.000 Αμερικανοί. Παρ΄ όλα αυτά ο στρατηγός Μακ Κρίσταλ προειδοποιεί ότι « η ανεπάρκεια μέσων το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε αποτυχία ». Σημειώνει ακόμη πως εάν δεν διατεθούν τα απαραίτητα στρατιωτικά μέσα « η διεθνής συμμαχία διατρέχει τον κίνδυνο επιμήκυνσης του πολέμου, πολλαπλασιασμού του θυμάτων και του οικονομικού κόστους και, τελικά, αποσάθρωσης της υποστήριξης από τους Αφγανούς. Κάθε ένας από αυτούς τους κινδύνους μπορεί να οδηγήσει στην αποτυχία της αποστολής». Και καταλήγει: « Οι αντάρτες δεν μπορούν να μας νικήσουν στρατιωτικά. Αλλά μπορούμε να ηττηθούμε από δικά μας λάθη και παραλείψεις» .

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε την περασμένη Κυριακή ότι τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στο Αφγανιστάν με στόχο την εξάρθρωση της Αλ Κάιντα. Είπε επίσης ότι προσπαθεί να επαναφέρει τις επιχειρήσεις στον αρχικό τους στόχο: την αναζήτηση όσων ευθύνονται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. « Αν παρεκκλίνουμε θα έχουμε πρόβλημα » τόνισε. Διευκρίνισε μάλιστα ότι γνώριζε εξ αρχής ότι η σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν θα ήταν δύσκολη για αυτό ζήτησε «εστιασμένη στρατηγική» για τον εντοπισμό του. O αμερικανός στρατηγός κάνει λόγο και για εγκλήματα πολέμουχωρίς ασφαλώς να τα χαρακτηρίζει ως τέτοια. Επικρίνει τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις γιατί έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους περισσότερο στην εξόντωση των Ταλιμπάν παρά στην προστασία των αφγανών αμάχων. « Εδρασαν κατά τρόπο που μας απομάκρυνε φυσικά και ψυχολογικά από τους ανθρώπους που επιδιώκουμε να προστατεύσουμε » αναφέρεται στην έκθεση.
Η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» επισημαίνει εξάλλου πως ένας σημαντικός λόγος που οι στρατιωτικές προσπάθειες στο Αφγανιστάν δεν εξελίσσονται ευνοϊκά για τις ΗΠΑ είναι οι διαφορετικοί και αντικρουόμενοι στόχοι που θέτουν η Ιsaf (η δύναμη του ΝΑΤΟ στη χώρα) και η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση «Διαρκής Ελευθερία» (Εnduring Freedom).

ΣΤΑ ΠΟΣΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ;;;

ΠΡΕΖΑ TV
22-9-2009

vima

Δεν υπάρχουν σχόλια: