Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 24, 2009

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ...ΑΦΟΥ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΑ ΡΙΜΑΞΕ ΟΛΑ...

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ....ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ...ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ;;;

Τη δημιουργία ενός καθεστώτος έγκαιρης παρέμβασης των ευρωπαϊκών αρχών όταν εντοπίζουν στα χρηματοπιστωτικά συστήματα των κρατών-μελών της ΕΕ την ύπαρξη κινδύνων ικανών να τα οδηγήσουν σε μείζονος σημασίας κρίσεις εισηγήθηκε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επί της ουσίας πρόκειται για τις πρώτες νομοθετικές προτάσεις που υποβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, αποβλέποντας πρωτίστως στη δημιουργία των θεσμικών οργάνων που κρίνονται απαραίτητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ούτως ώστε να μην ξεσπάσει στο μέλλον κρίση παρόμοια με αυτή που ξέσπασε προ ενός έτους στις ΗΠΑ και η οποία ως γνωστόν εξακολουθεί να ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία.

Κεντρική ιδέα των χθεσινών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η δημιουργία, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενός «ευρωπαϊκού συμβουλίου συστημικού κινδύνου» (ΕΣΣΚ). Το εν λόγω συμβούλιο σε πρώτη φάση θα προειδοποιεί τις αρμόδιες εθνικές αρχές για το ενδεχόμενο ξεσπάσματος κρίσης σε ένα χρηματοοικονομικό ίδρυμα της επικράτειάς τους, ασκώντας τη λεγόμενη «μακροπροληπτική εποπτεία». Σε δεύτερη φάση ωστόσο (όταν δηλαδή διαπιστώνει ότι οι αρμόδιες εθνικές αρχές δεν αντιδρούν με τον ενδεδειγμένο τρόπο) θα παρεμβαίνει για να επιβάλλει τις- κατά τη γνώμη του αναγκαίεςλύσεις. Αναλυτικότερα, το ΕΣΣΚ θα έχει την εξουσία να εκδίδει συστάσεις και προειδοποιήσεις, απευθυνόμενες στα κράτη-μέλη (συμπεριλαμβανομένων των εθνικών εποπτικών αρχών) και στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, που θα οφείλουν να συμμορφώνονται, ειδάλλως θα πρέπει να εξηγούν γιατί παρέμειναν αδρανείς. Στο ΕΣΣΚ θα συμμετέχουν οι επικεφαλής της ΕΚΤ, ο πρόεδρος κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο αντιπρόεδρος κ. Λ. Παπαδήμος , ο οποίος άλλωστε έχει επιφορτιστεί με αυτό τον ρόλο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της τράπεζας, των εθνικών κεντρικών τραπεζών, των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών και των εθνικών εποπτικών αρχών.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες και τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας», το οποίο θα αποτελείται από τους 27 εθνικούς χρηματοπιστωτικούς επόπτες και από τρεις νέες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές:
Μία για τις τράπεζες, μία για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και μία για τα χρηματιστήρια. Ειδικότερα, θα ιδρυθούν: μια ευρωπαϊκή αρχή τραπεζών, μια ευρωπαϊκή αρχή ασφαλίσεων και επαγγελματικών συντάξεων και μια ευρωπαϊκή αρχή κινητών αξιών και αγορών. Οι τρεις αυτές Αρχές θα μπορούν, κατά την Επιτροπή, να επιβάλλουν τη διαιτησία τους ανάμεσα στις εθνικές εποπτικές αρχές, σε περίπτωση διαφωνιών ανάμεσά τους.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ;;;
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΩΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ...
Η ΦΑΒΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΑΚΟΥΣ...ΜΕ ΜΟΝΟΣ ΧΑΜΕΝΟΥΣ...ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
24-9-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: