Τρίτη, Σεπτεμβρίου 22, 2009

DEBATE ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ,ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ,ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΟΜΙΧΛΗ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ,ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΚ,ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ,ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΣΕ ΜΙΑ "ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ" ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ,Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ...

Αναταραχή και διάσπαση στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου προκαλεί η αντιπαράθεση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών ή τουλάχιστον της διοίκησής της. Ηταν η σπίθα που προκάλεσε την ανάφλεξη στις τεταμένες σχέσεις που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στους Ελληνες σκηνοθέτες και τη διοίκησή τους. Ηδη εδώ και καιρό οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» θέτουν το πρόβλημα που προκαλεί η μη ψήφιση νέου νόμου για τον κινηματογράφο, ενώ χθες 64 σκηνοθέτες αποχώρησαν από την ΕΕΣ, δηλώνοντας ότι αυτό το σωματείο δεν τους εκπροσωπεί.

Τις χθεσινές εξελίξεις πυροδότησε η γενική συνέλευση του ΕΚΚ την περασμένη εβδομάδα, όπου καταψηφίστηκε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός. Το γεγονός αποδόθηκε σε κινήσεις της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες για τον ελληνικό κινηματογράφο, τα πυρά άρχισαν να πέφτουν από και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Νύχτες πρεμιέρας», πραγματοποιήθηκε ένα debate με εκπροσώπους των κομμάτων και τις θέσεις τους για τον ελληνικό κινηματογράφο. Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχε ο γ.γ. του ΥΠΠΟ Θ. Δραβίλλας, από το ΠΑΣΟΚ η Μαρία Δαμανάκη, από το ΚΚΕ η Εύα Μελά, από τον ΣΥΝ ο Ρήγας Αξελός, από τον ΛΑΟΣ ο Δημήτρης Κωνσταντάρας και από τους Οικολόγους ο Νίκος Μυλωνάς.
Την παράσταση όμως από τις καλές προθέσεις των πολιτικών για τον κινηματογράφο, έκλεψε η -πολύ έντονη- διαφωνία που εκδηλώθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο του ΕΚΚ Γιώργο Παπαλιό και τον πρόεδρο της ΕΕΣ Χάρη Παπαδόπουλο. Αποτέλεσμα ήταν μετά το τέλος της εκδήλωσης να βγει μια σειρά ανακοινώσεων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, πλην του ΕΚΚ.

Οι 64 σκηνοθέτες (ανάμεσά τους οι: Αγγ. Αντωνίου, Αντ. Αγγελίδη, Θ. Αναστόπουλος, Κων/να, Παντ. και Αλ. Βούλγαρης, Κων. Γιάνναρης, Λ. Γιούργου, Σωτ. Γκορίτσας, Χρ. Δήμας, Ντ. Ηλιάδης, Π. Καρκανεβάτος, Π. Κούτρας, Γ. Λάνθιμος, Γ. Οικονομίδης, Π. Παναγιωτοπούλου, Γ. Πανουσόπουλος, Γ. Τσεμπερόπουλος, Φ. Τσίτος, Α. Φραντζής, Μ. Χολέβας, Ελ. Χρονοπούλου) δηλώνουν: «Θεωρούμε ότι η ΕΕΣ αναλίσκεται σε παρασκηνιακού τύπου πολιτικές που χαϊδεύουν το ΥΠΠΟ και συντηρούν χρόνια προβλήματα που σήμερα έχουν φτάσει να απειλούν ουσιαστικά την επιβίωση και συνέχεια ύπαρξης ελληνικού κινηματογράφου. Θεωρούμε ότι η ΕΕΣ ασχολείται περισσότερο με τη δυναμική της στο σύστημα εξουσίας και λιγότερο έως καθόλου με τα προβλήματα του κινηματογραφικού χώρου. Αυτό το σωματείο δεν μας αντιπροσωπεύει και δεν θέλουμε να μας εκπροσωπεί».

Οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» αναφέρονται σε «αδιαφανείς μεθοδεύσεις που έλαβαν χώρα κατά την ετήσια γενική συνέλευση του ΕΚΚ. Τη στιγμή που ελληνικές ταινίες συλλέγουν διακρίσεις, σωματεία συμπράττουν με εκπροσώπους του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και του ΥΠΠΟ και καταψηφίζουν με γελοία επιχειρήματα τον ετήσιο απολογισμό του Κέντρου. Στόχος τους να οδηγήσουν σε παραίτηση τον Γιώργο Παπαλιό, που υιοθετώντας ποιοτικά κριτήρια στήριξε ταλαντούχους κινηματογραφιστές και έφερε αποτελέσματα».

Από την πλευρά του, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου διαχώρισε τη θέση του με ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στις «θετικές τοποθετήσεις και την αγαστή συνεργασία της διευθύντριας του φεστιβάλ Δέσποινας Μουζάκη με τον κ. Παπαλιό». Στη συγκεκριμένη συνέλευση όπου καταψηφίστηκε ο απολογισμός, η κ. Μουζάκη ήταν απούσα και αντικαταστάθηκε όπως ορίζει ο κανονισμός από μέλος που διορίζεται από το ΥΠΠΟ.

Για «αστεία και συκοφαντικά» επιχειρήματα μιλάει η ανακοίνωση της ΕΕΣ. «Θεωρούμε ότι η διάσπαση δημιουργήθηκε από το ΕΚΚ και λειτουργεί ως αντίβαρο για την ανεπάρκεια της οικονομικής διαχείρισης της παρούσας διοίκησης». Τόσο το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου όσο και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών έχουν καλέσει τα μέλη τους σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΝΟ...ΤΟ ΟΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ,ΠΑΡΑΓΩΓΏΝ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ...ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ;;;
ΝΑ ΦΥΤΡΩΣΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ...ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ...

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ...ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ...ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ....
Ο ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΝΕΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΛΜΑΤΑ...ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ...

ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ,ΠΩΣ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ,ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΝΕΑ ΛΑΜΠΡΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟ Ν.Ε.Κ,ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΡΕΛΛΑ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΟΥΤΡΑ,Η ΟΠΟΙΑ ΣΟΚΑΡΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ(ΑΣΧΕΤΑ ΕΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΑΦΩΝΊΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΟ POST...)

ΠΡΕΖΑ TV
22-9-2009

3 σχόλια:

Pan είπε...

Καλησπέρα ρ.

Το μόνο στο οποίο είσαι λάθος είναι ότι δεν ανακοινώθηκε.

Αντίθετα, οι πάντες το ήξεραν.

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ειμαστε καθε μερα στο φεστιβαλ και δεν ακουσαμε τιποτε απο κανεναν.Ουτε ανακοινώθηκε κατι στο site του περιοδικου και του φεστιβαλ.

Pan είπε...

Εγώ έλαβα σχετικό e-mail στις 20 του μήνα.