Κυριακή, Σεπτεμβρίου 20, 2009

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ EUROSTAT

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ήρθε για να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι κυβερνήσεις όμως μάλλον προτιμούν να κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.
Ο τρόπος μέτρησης της ανεργίας που έχει υιοθετήσει η Eurostat παραμένει ίδιος από το 1998 και κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να αναλάβει το πολιτικό κόστος ώστε να τον προσαρμόσει στη σημερινή πραγματικότητα.
Στην Ελλάδα, η μέτρηση της ανεργίας παραμένει σημείο οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ των συνδικάτων των εργαζομένων και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η τελευταία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο 8,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2009, ενώ από την άλλη η ΓΣΕΕ τοποθετεί την πραγματική ανεργία στο 15,5%. Η διαφορά «απόψεων» βρίσκεται στον τρόπο μέτρησης των ανέργων.

Στην Κομισιόν όλο και πληθαίνουν οι φωνές ότι ο τρόπος μέτρησης της ανεργίας πρέπει να αλλάξει, γιατί παραμένει ο ίδιος από το 1998 και «δεν περιέχει τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς που επιβλήθηκαν λόγω της κρίσης αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν μετά τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, όταν οι ξένοι ηγέτες, με πρόφαση την καλπάζουσα ανεργία, θα ζητήσουν περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά κοινοτική πηγή.

Η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι στην Ελλάδα περίπου 467.000 άνεργοι δεν «υπάρχουν» στο στατιστικό δείγμα και ότι η «κρυφή» ανεργία φτάνει το 6%, γιατί οι μεθοδολογικοί κανόνες μέτρησης «βοηθούν» ώστε οι άνεργοι αυτοί να κρύβονται κάτω από το χαλί. Πώς γίνεται αυτό; Η Eurostat και, κατά συνέπεια, η ΕΣΥΕ θεωρούν απασχολούμενο - μη άνεργο όποιον έχει εργαστεί έστω και μία ώρα την εβδομάδα πριν από αυτήν που πραγματοποιούνται οι έρευνες εργατικού δυναμικού ή ακόμη και όποιον παρακολουθεί προγράμματα κατάρτισης. Επίσης, δεν θεωρείται άνεργος όποιος δεν εργάζεται αλλά δεν έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες (γραφείο ευρέσεως εργασίας, εφημερίδες, αγγελίες κ.λπ.) την ημέρα που συμπληρώνεται το ερωτηματολόγιο.

«Μπορεί όμως να συμβαίνει και το αντίθετο», δηλώνει ο γ.γ. της ΕΣΥΕ Μανώλης Κοντοπυράκης. «Εάν, για παράδειγμα, δουλεύεις σχεδόν όλο τον μήνα αλλά δεν έχεις δουλέψει τη συγκεκριμένη μέρα που σε ρωτάνε, θεωρείσαι άνεργος. Αυτή τη στιγμή οι κανόνες του παιχνιδιού δεν έχουν αλλάξει από το 1998 και η ΕΣΥΕ είναι σύμφωνη με τους κανόνες της Γιούροστατ. Εάν αλλάξουν οι κανόνες από την Γιούροστατ, θα τους αλλάξουμε και εμείς» συμπληρώνει.

Θα αλλάξει ο τρόπος μέτρησης; Υψηλά ιστάμενος ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρει ότι: «Μπορεί η Κομισιόν να ετοιμάζει σύσταση για την αλλαγή της μεθόδου μέτρησης της ανεργίας, όμως αυτό θα παραμείνει απλώς μια πρόταση εάν δεν υπερψηφιστεί από τα κλιμάκια όλων των χωρών της Ε.Ε. στην Eurostat.

»Αμέσως μετά η πρόταση πρέπει να υπερψηφιστεί και από τους γενικούς γραμματείς των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών των χωρών-μελών (στην περίπτωσή μας από τον Μ. Κοντοπυράκη) και μετά να μπει σε εφαρμογή» συμπληρώνει.
Κάτι τέτοιο εκτός από χρονοβόρο είναι και πολιτικά δύσκολο, καθώς στην παρούσα φάση, κανένας πολιτικός ηγέτης δεν θέλει να δει το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα του να αυξάνει. Παράλληλα, όλοι ξεκάθαρα πλέον προωθούν την εργασία λάστιχο. Μπορεί δηλαδή ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, που επανεξελέγη στο αξίωμα την περασμένη Τετάρτη, να υπόσχεται... λύσεις, όμως επί της ουσίας λίγα πράγματα μπορούν να εφαρμοστούν εάν δεν είναι «πολιτικά χρήσιμο». Μάλιστα, η Κομισιόν είχε την «έξυπνη» πρόταση να ξεκινήσει καμπάνια προώθησης της απασχόλησης νέων από 24-35 ετών, αλλά και των γυναικών, ομάδες που όμως συνδέονται πλέον με την ευέλικτη εργασία που προωθείται και που η μέτρησή της ως προς το ποσοστό ανεργίας δεν είναι ξεκάθαρη!

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς αναμένεται αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Οι λόγοι είναι δύο: Πρώτον, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις θα στείλουν νωρίτερα στο ταμείο ανεργίας τους υπαλλήλους τους. Δεύτερον, λόγω του ότι η κρίση άργησε να φανεί στην Ελλάδα πολλές -μικρές κυρίως- επιχειρήσεις θα αναγκαστούν τώρα να περικόψουν προσωπικό.

ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
ΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ;;;

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 2 ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ;;;

ΠΡΕΖΑ TV
20-9-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: