Πέμπτη, Οκτωβρίου 22, 2009

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2009 ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ 12%...ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 7,5ΕΚ.ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ!!!

Πρόστιμο-μαμούθ, της τάξης των 7,5 εκατ. ευρώ την ημέρα, έρχεται για τη χώρα μας λόγω των περίπου 500 χωματερών, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν, παρά τη δέσμευση που είχαμε αναλάβει για κλείσιμό τους ώς το τέλος του περασμένου έτους. Μπροστά σε αυτή την «καμπάνα», που αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές Νοεμβρίου, ωχριά η περίπτωση του Κουρουπητού που μας είχε κοστίσει συνολικά 5,4 εκατ. ευρώ, πέρα από τον διασυρμό.

Δεν είναι αμελητέες και οι οικολογικές επιπτώσεις, αφού έχει υπολογιστεί ότι μια χωματερή που δέχεται τα σκουπίδια 1 εκατ. κατοίκων παράγει κάθε χρόνο αέρια απόβλητα που ισοδυναμούν με 820.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, του πιο σημαντικού από τα αέρια που συμμετέχουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Πραγματικές οικολογικές βόμβες, ειδικά για την Αττική με τον ΧΥΤΑ Φυλής να δέχεται πάνω από 6.500 τόνους σκουπιδιών την ημέρα.

Οι σκουπιδότοποι, κατά σύμπτωση, έχουν ένα κοινό σημείο με την... εθνική οικονομία. Αρμόδιοι παράγοντες στις Βρυξέλλες έχουν αμφιβολίες για το αν έχει γίνει αξιόπιστη απογραφή των χωματερών που παραμένουν σε χρήση, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι πολλές περιπτώσεις έχουν καμουφλαριστεί πίσω από την ταμπέλα των «δεματοποιητών». Στην πραγματικότητα οι χωματερές δεν είναι 492, όσες αναφέρονται στις τελευταίες αναφορές της χώρας μας προς την Κομισιόν, αλλά πολύ περισσότερες. Υπολογίζεται πως για κάθε χωματερή που θα διαπιστωθεί ότι θα εξακολουθεί να λειτουργεί θα επιβάλλεται πρόστιμο 34.000 ευρώ την ημέρα, μέχρι να κλείσει!

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για αναμενόμενη τιμωρία, αφού το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ από τον Δεκέμβριο του 2005 έκανε λόγο για «κίνδυνο να επιβληθούν πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ», ενώ μόλις τον περασμένο Ιούλιο η Κομισιόν είχε διαμηνύσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι τελείωσε η περίοδος χάριτος των οκτώ ετών και πλέον ο λόγος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και για κοινοτικό κονδύλι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Αττικής. Πρόκειται για έργα στο Γραμματικό και την Κερατέα που συναντούν την καθολική αντίδραση των κατοίκων.

Η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε τις τελευταίες ημέρες για τις εξελίξεις και ετοιμάζεται να κάνει διαβήματα με στόχο να ζητήσει πίστωση χρόνου, ελπίζοντας σε ευνοϊκή αντιμετώπιση, αφού στον ίδιο παρονομαστή βρίσκονται και άλλες τέσσερις χώρες.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η χώρα μας δεν έχει δώσει ώς τώρα δείγματα γραφής για τη μείωση των απορριμμάτων. Υπολογίζεται ότι κάθε πολίτης παράγει 474 κιλά σκουπίδια τον χρόνο, περίπου 1,3 κιλό την ημέρα και η γενική τάση την τελευταία τριετία είναι η αύξηση των ποσοτήτων που καταλήγουν στις χωματερές κατά 3% τον χρόνο. Από το 2000 η συνολική αύξηση είναι της τάξης του 48%. Να σημειωθεί ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφεται σταθεροποίηση, ενώ στη Σουηδία και τη Δανία υπάρχει αισθητή μείωση λόγω των οργανωμένων προγραμμάτων ανακύκλωσης.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του τέως υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, από τους 5,6 εκατ. τόνους σκουπιδιών που παράγονται σε ετήσια βάση στη χώρα μας ανακυκλώνονται περίπου 350.000 τόνοι υλικών συσκευασίας, 500.000 τόνοι χαρτιού και χαρτονιού, καθώς και 50.000 τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Ενδεικτικό της έλλειψης κινήτρων είναι και το γεγονός ότι η χρέωση των τελών καθαριότητας από τους δήμους γίνεται με βάση τα τετραγωνικά του ακινήτου και όχι με την παραγόμενη ποσότητα σκουπιδιών, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Η εικόνα για το πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, είναι ότι στο τέλος του 2008 λειτουργούσαν 2.047 χωματερές και επρόκειτο να πάψουν να λειτουργούν οι 1.555, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία αν ολοκληρώθηκαν τα έργα. Το πρόγραμμα πάντως έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση την Αττική. Είναι ενδεικτικό ότι με την κατασκευή του ΧΥΤΑ Πιερίας θα κλείσουν 14 χωματερές στην ευρύτερη περιοχή, ενώ στην Εύβοια θα κλείσουν 20.

Μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν στην Πελοπόννησο, όπου δεν έχει βρεθεί χώρος για ΧΥΤΑ στους νομούς Κορινθίας, Αρκαδίας και Αργολίδας. Το ίδιο ισχύει για τη Φωκίδα, την Ευρυτανία και την Ικαρία, ενώ στην Ηλεία η τοποθεσία που υποδείχθηκε απορρίφθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΕΡΑΤΙΑΤΙΚΑ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ!!!ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ!!!

ΠΡΕΖΑ TV
22-10-2009


enet.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φιλε εγω ξερω οτι το 81 που ο ηρ8ε ο Παπαντρεας η Ελλαδα δε χρωσταγε τπτ...Μετα απο 30 χρονια μετα λοιπον και τα δυο μασωνολαμογιοκαφενεια μπλε και πρασινα καταφεραν να χρωσραμε 1 τρις κοντα και ποιος ξερει κ τι αλλο που δε ξερουμε..ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΦΥΣΙΚΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!
Τι αλλο πρεπει να πει κανεις σαν επιχειρημα για να τους ρίξει στο Καιαδα....Παρ'όλ'αυτά πάλι τους ψηφίζουν και πάλι τους χειροκροτουν...ΑΠΛΑ ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!
Τελικα με τα οπλα δλδ πρεπει να αλλξει το συστημα της κλεψιας κ της προδοσιας του λαου?