Κυριακή, Οκτωβρίου 18, 2009

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ,2ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ!!!

«Απόφαση-βόμβα» για τον χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ελήφθη δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Με την απόφαση αυτή καταργείται ουσιαστικά η προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία χαρακτηρίστηκε υποχρεωτική η φοίτηση για ένα έτος στην προσχολική αγωγή (δηλαδή το νηπιαγωγείο). Ετσι, εκτός από τις άδειες για τα κολέγια, για τις οποίες πανεπιστημιακοί και ιδιοκτήτες των μεταλυκειακών εκπαιδευτηρίων «κονταροχτυπιούνται» τώρα ενώπιον των δικαστηρίων, τεράστια αναστάτωση δημιουργείται πλέον και στον χώρο των νηπιαγωγείων.
Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο, η οποία διαβιβάστηκε στις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας στις 2 Οκτωβρίου (δύο ημέρες πριν από τις εκλογές), καταργείται ουσιαστικά ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της προσχολικής αγωγής που θεσπίστηκε το 2006, αλλά προσφέρεται και ένα δώρο πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε όλους τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που δεν μπόρεσαν να μετεξελιχθούν σε νηπιαγωγεία λόγω της έλλειψης των υποδομών και του ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού που όριζε ο νόμος. Η σχετική εγκύκλιος, την οποία υπογράφει ο πρώην γενικός γραμματέας Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας κ. Κ. Κουσκούκης, έχει σταλεί από το γραφείο του πρώην υπουργού Παιδείας και αναφέρεται στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Με την απόφαση αυτή, όπως είναι φυσικό, χαλαρώνουν τα κριτήρια καταλληλότητας των υποδομών στους παιδικούς σταθμούς που μετεξελίχθηκαν σε νηπιαγωγεία, όπου και ο νέος νόμος όριζε αυστηρές προϋποθέσεις, αύλειους χώρους, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, ειδικούς χώρους εκπαιδευτικών κτλ.
Αντίστοιχη απόφαση είχε ληφθεί και πέρυσι, όταν το υπουργείο Παιδείας είχε δώσει χάρη ενός έτους «κατ΄ εξαίρεση» και είχε αποφασίσει ότι τα παιδιά μπορούν να εγγράφονται στην Α΄ τάξη του Δημοτικού χωρίς να απαιτείται βεβαίωση παρακολούθησης του νηπιαγωγείου. Στην απόφαση αυτή αναφερόταν ότι «τα νήπια που πληρούν τις προϋποθέσεις, κατ΄ εξαίρεση και μόνο για το σχολικό έτος 2009-2010, εγγράφονται στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου χωρίς να απαιτείται ως δικαιολογητικό εγγραφής η βεβαίωση παρακολούθησης νηπιαγωγείου».

Η απόφαση αυτή αφορά περίπου 30.000 οικογένειες που έχουν παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα οποία και αναγκάστηκαν να τα μετακινούν τα προηγούμενα χρόνια από τον έναν παιδικό σταθμό στον άλλον προκειμένου να ακολουθήσουν τις εντολές του νομοθέτη. Πέρυσι 193 ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί κρίθηκε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις και μπορούν να μετεξελιχθούν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία από τους χιλιάδες σταθμούς που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα. Ως την περασμένη χρονιά 23.000 νήπια φοιτούσαν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς που δεν είχαν μετατραπεί σε νηπιαγωγεία. Με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας όλοι οι παιδικοί σταθμοί- έχοντας πάρει άδεια ή όχι- επιτρέπεται να δέχονται πλέον νήπια χωρίς τις προϋποθέσεις που θεσπίζει ο νόμος.

«Είναι πρωτοφανές να καταργείται έτσι ένας νόμος τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του» λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών κ. Μ. Κουρουτός . «Είναι απορίας άξιον, όταν υπάρχει σε εξέλιξη εθνικός διάλογος για την Παιδεία, για τον οποίο η Ομοσπονδία μας είχε δώσει μάχη για την ύπαρξη και τη συνέχισή του, να υπονομεύονται οι εργασίες του με αυτόν τον τρόπο» συνεχίζει. «Επανειλημμένως είχαμε συνεννοηθεί με το υπουργείο Παιδείας και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες ώστε να προστατευθεί και να συνεχίσει να ισχύει η υφιστάμενη νομοθεσία. Δύο ημέρες πριν από τις εκλογές όμως ανατρέπεται με αυτόν τον τρόπο η συμφωνία μας. Στέλνονται έτσι στον καιάδα οι εκπαιδευτικοί που δεν δικαιούνται πλέον νόμιμο διορισμό αλλά είναι απλοί υπάλληλοι επιχείρησης. Φυσικά με τις αποφάσεις αυτέςοι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σταθμών διπλασιάζουν τα κέρδη τους». Υποβαθμισμένα τα δημόσια
Πάντως τα νηπιαγωγεία θα έχουν το 2010, αλλά και το 2011 κατά 50% λιγότερους διορισμούς από πέρυσι, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες των οικογενειών και η ζήτηση διαρκώς αυξάνονται. Πέρυσι φοιτούσαν περίπου 10.000 νήπια στους σταθμούς που είχαν λάβει την απαιτούμενη άδεια. Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση των δημόσιων νηπιαγωγείων υποβαθμίζεται διαρκώς και πολλές φορές 30 και 35 νήπια αναγκάζονται να στεγαστούν σε μικρούς χώρους, με ακατάλληλες υποδομές.

«Μετά την έναρξη του τρέχοντος σχολικού έτους (2009-2010)
διαπιστώθηκε ότι χιλιάδες γονείς έχουν εγγράψει τα παιδιά τους σε νηπιακά τμήματα ιδιωτικών παιδικών σταθμών, που δεν έχουν αποκτήσει άδεια νηπιαγωγείου» αναφέρεται στην εγκύκλιο. «Με δεδομένη τη νέα αυτή πραγματικότητα και λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό των νηπίων, κρίνεται σκόπιμο να επιτραπεί στα νήπια αυτάγια το σχολικό έτος 2010-2011 να εγγραφούν στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου χωρίς την προαπαιτούμενη βεβαίωση νηπιαγωγείου». O συντάκτης της εγκυκλίου κληροδοτεί όμως το θέμα στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, καταλήγοντας με τη φράση: «Το ανωτέρω ζήτημα κατά παρέκκλιση εγγραφής στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου πρόκειται να επιλυθεί οριστικά με νομοθετική ρύθμιση αμέσως μετά τη συγκρότηση σε σώμα της νέας Βουλής»(!).

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ,ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ;;;

ΠΡΕΖΑ TV
18-10-2009

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΕΖΑ συνέχισε έτσι! Φιλιά, Έλενα.

Ανώνυμος είπε...

ρε γαμώτο δεν μπορώ να κατεβάσω απο τον pirate bay... δεν ανοιγουν τα .torrent αρχεία :((