Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2009

ΣΤΑ 65ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΦΕΤΟΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ...ΕΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ ΛΕΜΕ!!!

Κάθε προηγούμενο φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το φετινό πρόγραμμα δανεισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, τα δανεικά φέτος αναμένεται να υπερβούν τα 65 δισ. ευρώ, με παράγοντες της αγοράς να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να φτάσουν ακόμα και στα επίπεδα των 70 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή, το Δημόσιο έχει αντλήσει 55,4 δισ. ευρώ. Οι ανάγκες όμως του προϋπολογισμού, αλλά και η υλοποίηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης, δείχνουν ότι θα αναγκάσουν το οικονομικό επιτελείο να αντλήσει κεφάλαια που έως τώρα δεν υπολογίζονταν.

Η πρόβλεψη για δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 12% του ΑΕΠ για το 2009, μεταφράζεται σε ταμειακό «κενό» περίπου 14 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέο δανεισμό. Βεβαίως, υπάρχουν και τα ταμειακά διαθέσιμα. Στο τέλος Ιουνίου ήταν 9,5 δισ. ευρώ, τα οποία όμως βαίνουν μειούμενα στο τελευταίο διάστημα του έτους.

Παράλληλα, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός μέσω των Eurocommercial Papers εκτιμάται στα 7,7 δισ. ευρώ για το 2009, μέρος των οποίων θα καλυφθεί φέτος. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί προεκλογικώς ότι θα εξοφλήσει τα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους στο πλαίσιο της τόνωσης της αγοράς, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση θα δοθούν περί τα 8 με 10 δισ. ευρώ, από το σύνολο των περίπου 15 - 16 δισ. ευρώ που φτάνουν οι οφειλές συνολικά.

Με τα δεδομένα αυτά, στην αγορά εκτιμούν ότι το δανειακό πρόγραμμα φέτος θα ξεπεράσει τα 65 δισ. ευρώ και πιθανότατα θα κινηθεί στην περιοχή των 70 δισ. ευρώ. Δηλαδή, περίπου 30 δισ. ευρώ περισσότερα από ό,τι αρχικά προβλεπόταν ότι θα ανέλθει ο δανεισμός για το 2009 (40 δισ. ευρώ). Το ύψος του φετινού δανεισμού «σπάει» κάθε προηγούμενο ρεκόρ, γεγονός το οποίο αναδεικνύει και τον πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Μάλιστα, σε χθεσινές τους ανακοινώσεις η Citigroup και η BNP Paribas θεωρούν ότι η ενίσχυση της οικονομίας με 3 δισ. ευρώ -που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση- και οι εκτιμήσεις για υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα από το αρχικώς εκτιμώμενο, θα οδηγήσουν σε νέο δανεισμό την Ελλάδα.

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 και 52 εβδομάδων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με στόχο να αντληθούν 1,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το συνολικό ποσό που θα πάρει το Δημόσιο από τα γραμμάτια αυτά αναμένεται να φτάσει στα 2 δισ. ευρώ. Την ερχόμενη Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει και έντοκα γραμμάτια 13 εβδομάδων, ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ.

Ετσι, μέσα σε μια εβδομάδα αναμένεται το Δημόσιο να δανειστεί περί τα 4 δισ. ευρώ, καθώς εντός του Οκτωβρίου λήγουν γραμμάτια ύψους 3,5 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν. Πέραν του τελευταίου ποσού, δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να αντλήσει παραπάνω κεφάλαια, στο πλαίσιο της κάλυψης των αναγκών του προϋπολογισμού.

Το κρίσιμο ζήτημα, όμως, είναι το εάν και το πότε θα δανειστεί εκ νέου η Ελλάδα. Σύμφωνα με αναλυτές, όλα δείχνουν ότι θα απαιτηθεί νέος δανεισμός για να καλυφθούν τα ελλείμματα και να πληρωθούν τα χρέη του Δημοσίου, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα υλοποιηθεί τον Νοέμβριο. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί το τι ακριβώς θα γίνει, αφού οι ίδιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το οικονομικό επιτελείο μπορεί να επιλέξει την έκδοση νέων Eurocommercial Papers για την κάλυψη των αναγκών του προϋπολογισμού. Το σενάριο αυτό πάντως, φαίνεται να συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες.

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει εκτός ελέγχου και το δημόσιο χρέος. Στο δεύτερο εξάμηνο το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ανήλθε στα 292,3 δισ. ευρώ ή στο 121,8% του ΑΕΠ, ενώ της γενικής κυβέρνησης (συμπεριλαμβάνει το χρέος των ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ταμείων και το ενδοκυβερνητικό χρέος) αναμένεται να προσεγγίσει το 110% του ΑΕΠ.

ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ..ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ...

ΠΡΕΖΑ TV
13-10-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: