Κυριακή, Οκτωβρίου 04, 2009

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ...

Ο Πίτερ Γκαλμπρέιθ, ο αναπληρωτής του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Κάι Έιντε, που παύθηκε την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ότι ο ΟΗΕ όχι μόνο αγνόησε τη μαζική νοθεία στις εκλογές του Αυγούστου, αλλά τού έδωσε εντολή να σωπάσει και στη συνέχεια ανακοίνωσε ψευδή αιτιολογία για την αποπομπή του.
Όπως γράφει ο ίδιος ο Γκαλμπρέιθ στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Washington Post, η τελευταία οδηγία του Μπαν Κι-Μουν πριν τον απολύσει την περασμένη εβδομάδα ήταν "Μην μιλήσεις στον Τύπο".

Εκείνος συμφώνησε και στη συνέχεια έλαβε διαβεβαιώσεις από έναν άμεσο προϊστάμενό του ότι η ανακοίνωση για την παύση του θα επικαλείτο διαφωνίες για τον τρόπο που η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών έπρεπε να χειριστεί την εκλογική νοθεία στις αφγανικές εκλογές.

Αντίθετα, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι η απόλυσή του "ήταν προς το συμφέρον της αποστολής", και άφησαν να διαρρεύσει ότι υπήρξε σύγκρουση χαρακτήρων μεταξύ του Γκαλμπρέιθ και του Έιντε, με τον οποίο είναι φίλοι από πολύ παλιά.
"Μπορεί να ανεχόμουν ακόμη και αυτή την τελευταία πράξη ατιμίας σε μία διαμάχη που κρατούσε μήνες, αν το διακύβευμα δεν ήταν τόσο μεγάλο", γράφει ο Γκαλμπρέιθ. "Αλλά κατά την άποψή μου, η νοθεία ήταν ένα γεγονός που τα Ηνωμένα Έθνη έπρεπε να αναγνωρίσουν, διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν την αξιοπιστία τους στα μάτια των πολλών Αφγανών που δεν υποστηρίζουν τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι", γράφει ο Γκαλμπρέιθ, ο οποίος είχε διατελέσει και πρέσβης των ΗΠΑ στην Κροατία.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Αυγούστου δεν έχει επικυρωθεί ακόμη καθώς εξετάζονται οι καταγγελίες για μαζική νοθεία, και δημοσίως, όλες οι δυτικές διπλωματικές αποστολές στην Καμπούλ δηλώνουν ότι δεν εκφράζουν άποψη μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των αγωγών.
Σύμφωνα με τον Γκαλμπρέιθ, ο ΟΗΕ αγνόησε τις καταγγελίες για νοθεία, φοβούμενος μην προκαλέσει περαιτέρω ένταση στη χώρα.
Δήλωσε ότι, για παράδειγμα, τον διέταξαν να σωπάσει για τα 1.500 εκλογικά τμήματα που ήταν τόσο επισφαλή, ώστε δεν άνοιξαν καν την ημέρα των εκλογών.
"Ο Έιντε μού είπε να μην μιλήσω περαιτέρω για τα τμήματα-φαντάσματα", γράφει. "Αλλά την ημέρα των εκλογών, τα τμήματα αυτά εμφάνισαν εκατοντάδες χιλιάδες ψεύτικες ψήφους υπέρ του Καρζάι. Και σε άλλα κρίσιμα στάδια της εκλογικής διαδικασίας έλαβα παρόμοια εντολή να μην ερευνήσω το θέμα της νοθείας".

Ο Γκαλμπρέιθ εκτιμά ότι η νοθεία στις αφγανικές εκλογές "χάρισε στους ταλιμπάν τη μεγαλύτερη στρατηγική νίκη στα οχτώ χρόνια που πολεμούν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους εντός του Αφγανιστάν".
"Ο πρόεδρος Ομπάμα χρειάζεται έναν νόμιμο εταίρο στο Αφγανιστάν, προκειμένου να καταστήσει αποτελεσματική οποιαδήποτε στρατηγική κι αν ακολουθήσει στη χώρα. Αλλά η εκτεταμένη νοθεία που έλαβε χώρα στις 20 Αυγούστου ουσιαστικά εγγυάται ότι η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές δεν είναι αξιόπιστη για πολλούς Αφγανούς".

ΠΡΕΖΑ TV
4-10-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: