Τετάρτη, Οκτωβρίου 14, 2009

ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ...

Τραγική προβλέπει η Κομισιόν ότι θα είναι η επιδείνωση των δημοσίων ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους μεσομακροπρόθεσμα στις κοινοτικές χώρες σε συνδυασμό με την γήρανση του πληθυσμού τους.
Σε έκθεσή της που δημοσίευσε την Τρίτη για την «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών» των χωρών-μελών, η Κομισιόν προειδοποιεί τις κοινοτικές κυβερνήσεις για την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την αποφυγή αυτής της δυσμενέστατης προοπτικής.

Ειδικά για την Ελλάδα, η Κομισιόν την κατατάσσει στην ομάδα των χωρών «υψηλού κινδύνου» για τις οποίες επισημαίνει ότι στο εξαιρετικά υψηλό δημόσιο χρέος προστίθεται και η κάθετη αύξηση του κόστους για τις συντάξεις.
Η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία, τη Λετονία, την Ισπανία, τη Σλοβενία και την Μ. Βρετανία εμφανίζουν « έλλειμμα βιωσιμότητας» των δημόσιων οικονομικών τους μεγαλύτερο του 12% του ΑΕΠ τους, υπογραμμίζει στην έκθεση της η Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα τους θα πρέπει να αυξάνονται κάθε χρόνο και σε μόνιμη βάση τουλάχιστον με το παραπάνω ποσοστό(12%) αν θέλουν να εξασφαλίσουν όχι κάποια θεαματική μείωση του χρέους τους αλλά απλώς αυτό «να παραμείνει διαχειρίσιμο».

Αναφερόμενη ειδικά στην Ελλάδα, η Επιτροπή τονίζει ότι η κατάσταση της είναι και η πιο δύσκολη εξαιτίας
του υπερβολικά υψηλού δημοσίου χρέους της.

Κατά την άποψη που προβάλει η Κομισιόν στην έκθεση της αυτή, η ανάπτυξη που θα ακολουθήσει τα προσεχή χρόνια δεν είναι επαρκής για να οδηγήσει από μόνη της στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών των κοινοτικών χωρών. Και τούτο οφείλεται στο ότι η κοινοτική Ευρώπη βρίσκεται ήδη απέναντι στο πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού της.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι επιλογές που έχουν οι κοινοτικές κυβερνήσεις για ν αντιμετωπίσουν αυτό το επερχόμενο δημοσιονομικό τσουνάμι είναι λιγότερες από τα δάκτυλα του ενός χεριού και αναφέρει συγκεκριμένα την ανάγκη δραστικών περικοπών των δημοσίων δαπανών, στις μεταρρυθμίσεις των ασφαλιστικών συστημάτων και τέλος στις μεταρρυθμίσεις της Αγοράς εργασίας.
Η Κομισιόν θεωρεί ότι τον μικρότερο κίνδυνο διατρέχουν η Σουηδία, η Δανία, η Φιλανδία, η Εσθονία και η Βουλγαρία. Και τούτο διότι εμφανίζουν μικρό δημoσίου χρέος και έχουν ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα.
Ελεγχόμενα προβλήματα θα εμφανίσουν η Γερμανία, το Βέλγιο και η Αυστρία που βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τις χώρες της ομάδας υψηλού κινδύνου για να διαχειρισθούν την αύξηση του κόστους των συντάξεων κ.λ.π.

Η Επιτροπή ανησυχεί τέλος και για την εξέλιξη των επιτοκίων, προειδοποιώντας ότι η αύξηση του δημοσίου χρέους θα οδηγήσει και στην δική τους αύξηση μόλις οι οικονομίες εξέλθουν από την κρίση και πάρουν το δρόμο της ανάκαμψης. Την έκθεση αυτή θα τη συζητήσουν τη προσεχή Δευτέρα-Τρίτη οι υπουργοί Οικονομίας στη σύνοδο του Eurogroup και του ΕCOFIN στο Λουξεμβούργο όπου θα πάρει μέρος για πρώτη φορά και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου.

ΕΡΕ ΓΕΛΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
14-10-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: