Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2009

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΟΚ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ...

Μικρότερα ελλείμματα, μεγαλύτερες αλλαγές στην οικονομία ζητάει με έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.
Η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει μία ρεαλιστική πολιτική, για την επαναφορά της χώρας στη δημοσιονομική πειθαρχία, με μείωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού της ελλείμματος σωρευτικά κατά 5% την προσεχή διετία 2010 - 2011 και στη συνέχεια αποκλιμάκωση του κατά 1,5% με 2% ετησίως.
Υποστηρίζει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να στηριχθεί κατά κύριο λόγο στον περιορισμό των δαπανών και την περιστολή της δαπάνης παρά στην αύξηση των εσόδων.

Συγκεκριμένα, η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να αφορά κατά τα 2/3 τις δαπάνες και μόνο κατά το 1/3 στα έσοδα. Στο επίκεντρο κάθε προσπάθειας περιορισμού της φοροδιαφυγής εκτιμάται ότι θα πρέπει να βρίσκεται η ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Παράλληλα ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι με την εξάλειψη της σπατάλης το Δημόσιο θα μπορέσει να εξοικονομήσει 1,2% με 2,2% ετησίως ή περισσότερα από 30 δισ. ευρώ στην προοπτική μίας δεκαετίας.
Εκφράζει δε την ανησυχία του για τα υψηλά "δίδυμα" ελλείμματα που αντιμετωπίζει η χώρα καθώς, όπως επισημαίνει, οι χώρες εκείνες που χαρακτηρίζονται από το συνδυασμό αυτό, των ελλειμμάτων και των χρεών, αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να είναι πολύ δυσχερέστερη και πιο αργή η έξοδος τους από την κρίση και να υπάρξει έτσι μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1% ή και περισσότερο. Η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της απασχόλησης κατά 1,5% και την εκτίναξη της ανεργίας στο 9%.
Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 1% με 1,3% και το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών θα περιοριστεί στο 11% του ΑΕΠ.
Στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ΤτΕ συστήνει την ταχεία εφαρμογή τους, για να ενισχυθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας και η απασχόληση.
Τέλος συστήνεται ότι η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει επίσης, να προχωρήσει με τολμηρά βήματα, δεδομένου ότι μακροπρόθεσμα οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού αποτελούν ένα οξύτατο διαρθρωτικό πρόβλημα.

Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ,ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ-ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ....

ΠΡΕΖΑ TV
20-10-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: