Σάββατο, Οκτωβρίου 10, 2009

ΜΕΙΩΣΗ ΣΕ ΕΞΑΓΩΓΕΣ,ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ...ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ

Συνεχίστηκε η «βουτιά» της οικοδομικής δραστηριότητας και της βιομηχανικής παραγωγής τούς καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός το οποίο δικαιολογεί την πρόβλεψη των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών ότι φέτος η ύφεση θα είναι βαθύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν και μπορεί να φτάσει έως και το 1,5%.
Χθες, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο οι άδειες που εκδόθηκαν και αφορούσαν την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα ήταν κατά 17,3% λιγότερες απ’ ό,τι πέρυσι τον ίδιο μήνα. Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε για 15ο συνεχόμενο μήνα και η πτώση του Αυγούστου έφτασε στο 8,8% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2008.

Πλέον, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,5% φέτος, μετά την ανακοίνωση για το δεύτερο τρίμηνο (-0,3%). Μια πρόβλεψη που είναι χειρότερη από την τελευταία εκτίμηση του γενικού γραμματέα της ΕΣΥΕ, κ. Εμ. Κοντοπυράκη, ο οποίος θεωρούσε ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,9%. Ωστόσο, από το υπουργείο υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο, ακόμα και το -1,5% μπορεί να αλλάξει μέχρι το τέλος του έτους.
Η οικοδομή και η βιομηχανία είναι δύο από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Η κρίση στην οποία βρίσκονται οι δύο αυτοί κλάδοι έχει άμεσες επιπτώσεις τόσο στο ΑΕΠ,
όσο και στην αύξηση της ανεργίας.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ προκύπτει ότι ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν για την ανέγερση ιδιωτικών κατασκευών μειώθηκε τον Ιούλιο του 2009 κατά 17,3% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008, ενώ ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας υποχώρησε κατά 31,8% και η επιφάνεια κατά 27,7%.

Μάλιστα, από τις 13 περιφέρειες της χώρας, μόλις σε μία αυξήθηκε ο αριθμός των νέων αδειών που εκδόθηκαν φέτος τον Ιούλιο. Στη Δυτική Ελλάδα, κατά 12,2%. Η μεγαλύτερη πτώση στις νέες άδειες σημειώθηκε στην περιφέρεια της Κρήτης (30,3%) και ακολούθησαν η Θεσσαλία (28,4%) και η Πελοπόννησος (26,6%). Σε ό,τι αφορά τον όγκο, στη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες μειώσεις κατά 48,4%, 45,6% και 44,5% αντίστοιχα, ενώ σε καμία περιφέρεια δεν σημειώθηκε άνοδος του όγκου της δραστηριότητας.
Ελαφρώς καλύτερη είναι η κατάσταση στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2009. Σε σχέση με την ίδια περυσινή περίοδο, οι νέες άδειες ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας που εκδόθηκαν, ήταν κατά 16,1% λιγότερες, ενώ ο όγκος υποχώρησε κατά 28,7% και η επιφάνεια κατά 27,3%.

Στο σύνολο (δημόσια και ιδιωτική δραστηριότητα) της οικοδομής, τον Ιούλιο του 2009 ο όγκος της δραστηριότητας σημείωσε πτώση 27,3% έναντι του Ιουλίου του 2008 και η επιφάνεια 25,2%, ενώ ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν ήταν κατά 16,9% μειωμένος. Στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2009, οι άδειες που εκδόθηκαν συνολικά ήταν μειωμένες κατά 15,8% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2008, ο όγκος της δραστηριότητας υποχώρησε κατά 26,6% και η επιφάνεια κατά 25,7%.
Για τη βιομηχανική παραγωγή, φαίνεται πως η κρίση που διανύει δεν μπορεί να ανακοπεί ούτε για ένα μήνα. Τον Αύγουστο του 2009, συνολικά η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση 8,8% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2008. Μεγαλύτερη ήταν η μείωση της παραγωγής στη μεταποίηση (9,6%), η οποία αποτελεί και τον βασικό κορμό της ελληνικής βιομηχανίας.

Η απογοητευτική εικόνα της βιομηχανίας φέτος φαίνεται από το γεγονός ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2009, σε σύγκριση με το ίδιο περυσινό διάστημα, η βιομηχανική παραγωγή συνολικά μειώθηκε κατά 9,7% και η παραγωγή στη μεταποίηση κατά 11,7%.
Ενδεικτικό της καθίζησης που έχει υποστεί η ελληνική βιομηχανία είναι ότι από τους 30 βασικούς τομείς της, τον Αύγουστο του 2009 παρουσίασαν πτώση στην παραγωγή οι 25 από αυτούς, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008.
Η πτώση κατά 9,6% της παραγωγής στη μεταποίηση οφείλεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών (29,3%), δερμάτων και ειδών υπόδησης (11,4%), ειδών ενδυμασίας (26,9%), ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (41,5%), μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού (36,1%), επίπλων (26%) και βασικών μετάλλων (30,2%).

Στο σύνολο της βιομηχανικής παραγωγής, η μείωση κατά 8,8% οφείλεται στη μείωση κατά 22,9% του δείκτη παραγωγής διαρκών καταναλωτικών αγαθών, στην πτώση κατά 17,5% των ενδιάμεσων αγαθών και στην υποχώρηση κατά 12,4% των κεφαλαιουχικών αγαθών. Παράλληλα, τον Αύγουστο του 2009 έναντι του ίδιου περυσινού μήνα, ο δείκτης παραγωγής ορυχείων - λατομείων μειώθηκε κατά 7,2%, ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού κατά 7,9%
και ο δείκτης παροχής νερού κατά 4,6%.

Τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2009, η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής ήταν μεγαλύτερη και έφτασε στο 15,4%, ενώ στη μεταποίηση η υποχώρηση διαμορφώθηκε στο 19,7%.

Νέα πτώση κατέγραψαν οι εισαγωγές και εξαγωγές τον Αύγουστο του 2009 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008. Η αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 12,8%, ενώ των εισαγωγών κατά 37%.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει άμεσες και σημαντικές επιπτώσεις στο διεθνές και ελληνικό εμπόριο, ενώ καθοριστικό ρόλο στη νέα κάμψη που σημειώθηκε τον Αύγουστο, έχει και η πτώση των τιμών του πετρελαίου φέτος σε σύγκριση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) που ανακοινώθηκαν χθες, φέτος τον Αύγουστο, η αξία των εισαγωγών μειώθηκε στα 2,8 δισ. ευρώ από 4,6 δισ. ευρώ (πτώση 37%), που ήταν τον ίδιο μήνα του 2008.
Την ίδια ώρα, η αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 12,8% και ανήλθε στα 992,8 εκατ. ευρώ φέτος τον Αύγουστο, από 1,1 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι τον ίδιο μήνα.

Η μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών έχει θετικά αποτελέσματα για το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας.
Βάσει εκτιμήσεων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), τον Αύγουστο του 2009, το έλλειμμα των εμπορευματικών συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,8 δισ. ευρώ από 3,3 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο του 2008. Δηλαδή, η πτώση ανήλθε στο 45,4%.
Ωστόσο, αυτή η μείωση είναι συγκυριακή (κυρίως λόγω της κάμψης των τιμών του πετρελαίου και της μειωμένης ζήτησης λόγω της οικονομικής κρίσης) και δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα προώθησε διαρθρωτικές αλλαγές που θα την καταστήσουν περισσότερο ανταγωνιστική.
Αυτό φαίνεται από το ότι η αναλογία των εξαγωγών προς τις εισαγωγές συνεχίζει να διαμορφώνεται περίπου στο ένα τρίτο.
Την κατάσταση αυτή καλείται το νέο οικονομικό επιτελείο να αντιστρέψει, καθώς για κάθε ένα ευρώ που εξάγουμε, εισάγουμε τρία.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ...
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ...


ΠΡΕΖΑ TV
10-10-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: