Κυριακή, Οκτωβρίου 18, 2009

ΗΘΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ:ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ,ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΡΑΠΕΖΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΔΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ...

Οι συνθήκες για την ίδρυση και στην Ελλάδα μιας «ηθικής τράπεζας» έχουν ωριμάσει, οι υποστηρικτές ανάπτυξης ενός εναλλακτικού χρηματοπιστωτικού φορέα πληθαίνουν συνεχώς, σχέδια και ιδέες έχουν πέσει στο τραπέζι, ενώ το «ιταλικό μοντέλο» δείχνει να προκρίνεται ως πιο «φιλικό» στα ελληνικά δεδομένα, όπως λένε εμπλεκόμενοι στο θέμα.

Ο όρος «ηθική τράπεζα» αποτελεί ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που δοκιμάστηκε στην πράξη και λειτουργεί με θεαματικά αποτελέσματα ήδη από τη δεκαετία του ’70 σε πολλές χώρες του κόσμου (24 τράπεζες σε 13 χώρες). Στόχος αυτών των τραπεζών δεν είναι τα υπέρογκα κέρδη, αλλά η στήριξη ατόμων και ομάδων που αποκλείονται από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα (άνεργοι, μετανάστες, αποφυλακισθέντες, ΑΜΕΑ) με τη χορήγηση μικροπιστώσεων. Κριτήρια μάλιστα για τη δανειοδότηση είναι ο κοινωνικός και περιβαλλοντικός χαρακτήρας των επιχειρήσεων. Η τράπεζα ανταμείβεται για την εμπιστοσύνη που δείχνει στους πελάτες της, αφού τα ποσοστά μη αποπληρωμής στην ηθική τράπεζα αγγίζουν μόλις το 0,3%, τη στιγμή που στις «συμβατικές» τράπεζες είναι περί το 10%.

ΡΕ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΤΕ;;;
ΑΝΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ,ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ...ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΕΣ "ΗΘΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ"...
ΡΕ ΔΕΝ ΓΑΜΙΕΣΤΕ ΝΑ ΑΣΠΡΙΣΕΤΕ;;;

ΠΡΕΖΑ TV
18-10-2009


kathimerini

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Eγω παλι το βρησκω αρκετα ενδιαφερον με την εννοια οτι τουλαχιστων δεν θα φεσονονται με 10% και βαλε οπως σημερα οι ευπαθεις ομαδες.

Απο την αλλη δεν αποτελει σε καμια περιπτωση την λυση του προβληματος και αν δεν λειτουργηση σωστα μπορει να χειροτερεψει τα πραγματα.