Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2009

ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ ΟΙ ΡΩΜΑ,ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ...ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ...

Η άγνοια της κοινοτικής νομοθεσίας και των δικαιωμάτων τους, η κακομεταχείριση λόγω εθνοτικής καταγωγής και οι άθλιες συνθήκες στέγασης, είναι τα κυριότερα προβλήματα των Ευρωπαίων Ρομά, όπως σκιαγραφούνται σε έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. που δημοσιοποιείται σήμερα σε Βρυξέλλες και Βιέννη. Η έρευνα αφορά τα κράτη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ρομά: Βουλγαρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία.

Σύμφωνα με την έκθεση και τα στοιχεία του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τον Ρατσισμό και την Ξενοφοβία (ΕΝΩΣΗ-ΚΕΜΟ), που αντιπροσωπεύει στον Οργανισμό τη χώρα μας, στην Ελλάδα παρουσιάζεται η μεγαλύτερη άγνοια (85%) από την πλευρά των Ρομά για την ύπαρξη νομοθεσίας που απαγορεύει τις εθνοτικές διακρίσεις στην απασχόληση, την κοινωνική προστασία, την εκπαίδευση, την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες. Ακολουθούν οι Ούγγροι Ρομά (41%).

Στη χώρα μας και το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των έξι κρατών (90%) των Ρομά που δηλώνουν ότι δεν καταγγέλλουν επιθέσεις, απειλές ή σοβαρές παρενοχλήσεις που υφίστανται. Το 72% δεν πιστεύει ότι η αστυνομία θα μπορούσε να κάνει κάτι, το 42% αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τη βοήθεια φίλων και συγγενών, το 40% φοβάται τις αρνητικές συνέπειες από την καταγγελία, το 36% φοβάται εκφοβισμό από τους δράστες και το 33% έχει προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες από την αστυνομία. Εν γένει στην Ευρώπη, το 91% των Ρομά θεωρεί ότι δεν αλλάζει τίποτα εάν καταγγείλουν παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Το 41% θα επιθυμούσε να διαμαρτυρηθεί στη διοίκηση, αλλά δεν γνωρίζει πώς να το κάνει. Το 26% ανησυχεί για τις επιπτώσεις (τα «αντίποινα» που μπορεί να επιφέρει κάποια καταγγελία) και το 16% φοβάται μήπως δεχθεί απειλές.

Η χώρα μας εμφανίζει και το μεγαλύτερο ποσοστό Ρομά (69%) που θεωρούν ότι υπάρχει προκατάληψη των αστυνομικών εναντίον τους κι ότι ελέγχονται στον δρόμο λόγω φυλετικής στόχευσης.
Το στεγαστικό είναι το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα των Ρομά πανευρωπαϊκά. Και εδώ η Ελλάδα διατηρεί την «πρωτιά». Σε ποσοστό 32% οι Ρομά στην Ελλάδα θεωρούν ότι οι διακρίσεις που υφίστανται στο θέμα της στέγασης οφείλονται στην εθνοτική καταγωγή τους.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι πολλές περιφερειακές και τοπικές αρχές στην Ε.Ε. διστάζουν να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν κατάλληλες πολιτικές. Γι’ αυτό συστήνεται στην Επιτροπή των Περιφερειών να καθοδηγήσει τον διάλογο των τοπικών αρχών με τους Ρομά. Οπως τονίζεται, τα παιδιά από οικογένειες με προβλήματα στέγασης αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες φοίτησης και όσα διαμένουν σε απομονωμένους οικισμούς βιώνουν προβλήματα ρατσισμού στο σχολείο.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ...
ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΟΣ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
20-10-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: