Τετάρτη, Οκτωβρίου 21, 2009

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ...ΘΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ...

ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ;;;

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την Παρασκευή τη νέα στρατηγική που χρειάζεται να εφαρμοσθεί στο Αφγανιστάν, ώστε να ανακοπεί η προέλαση των ταλιμπάν και να νομιμοποιηθεί μια στρατιωτική επέμβαση η οποία γίνεται όλο και λιγότερο δημοφιλής στις χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Οι εκπρόσωποι των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται στην Μπρατισλάβα για να συζητήσουν την έκθεση που παρουσιάσθηκε στο τέλος Αυγούστου από τον αμερικανό στρατηγό Στάνλεϊ Μακρίσταλ, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της Isaf τη στιγμή που οι απώλειες μεταξύ των στρατιωτών της πολυεθνικής δύναμης έφθαναν σε αριθμούς ρεκόρ, εξαιτίας των επιθέσεων των εξτρεμιστών μουσουλμάνων.
Για την ανατροπή της πορείας αυτής, ο αμερικανός στρατηγός διατυπώνει δύο προτάσεις: να τεθεί η προστασία των αφγανών πολιτών ως προτεραιότητα πριν από την αντιμετώπιση των ταλιμπάν και να δοθεί προτεραιότητα στη συγκρότηση αφγανικού στρατού και αστυνομίας που θα είναι σε θέση εν καιρώ να αναλάβουν την αποστολή των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Ο στρατηγός Μακρίσταλ προτείνει το δυναμικό του αφγανικού στρατού να φθάσει μέχρι το 2013 τις 240.000 μέλη και της αστυνομίας τις 160.000, που σήμερα βρίσκονται στις 94.000 και 92.000 αντιστοίχως.
Αυτή η "αφγανοποίηση προϋποθέτει ότι εκατοντάδες έως και χιλιάδες δυτικοί στρατιωτικοί θα είναι έτοιμοι να εκπαιδεύσουν και να συνοδεύσουν στις αποστολές τους νέους αφγανούς στρατιώτες ή αστυνομικούς.
"Η συζήτηση αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα οδηγηθούν οι Αφγανοί να αναλάβουν τις τύχες τους, καθώς και την υποστήριξη της ενίσχυσης των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας", δήλωσε διπλωματική πηγή.

Υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις , θα μειωθεί η βαρύτητα του ρόλου των 68.000 περίπου ξένων στρατιωτών, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι 40.000 στρατιώτες που τελούν υπό αμερικανική διοίκηση. Εάν η κατάσταση στον τομέα των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι "σοβαρή και απελπιστική" , όπως την χαρακτήρισε ο διοικητής των καναδικών δυνάμεων στρατηγός Τζον Βανς, η πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει αβέβαιη.
Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, υποψήφιος για επανεκλογή, δέχθηκε χθες τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου προεδρικών εκλογών έπειτα από την επιβεβαίωση της εκτεταμένης νοθείας που χαρακτήρισε τον πρώτο γύρο, στις 20 Αυγούστου.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν τόνισε ότι η αφγανική κυβέρνηση οφείλει να είναι "αξιόπιστη στα μάτια των πολιτών της, προϋπόθεση χωρίς την οποία οι θυσίες στις οποίες υποβάλλεται η διεθνής κοινότητα δεν θα έχουν κανένα νόημα. Αλλά στο μεταξύ ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ ημών και πρέπει να λάβουμε γρήγορα μια απόφαση".

Ο στρατηγός Μακρίσταλ ζητεί την αποστολή 10.000 έως 40.000 αμερικανών στρατιωτών σε ενίσχυση των ήδη ανεπτυγμένων στο Αφγανιστάν αμερικανικών δυνάμεων. Εάν η Ουάσινγκτον αποφασίσει την αποστολή, είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει από τους συμμάχους της να πράξουν το ίδιο στο μέτρο ων δυνατοτήτων τους. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν θα κάνει γνωστή την απόφασή του για την αποστολή ενισχύσεων πριν από την παρέλευση αρκετών εβδομάδων, δηλαδή μέχρι την αποκρυστάλλωση της πολιτικής κατάστασης στην Καμπούλ. Οι προθέσεις των ευρωπαίων συμμάχων ως προς την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων ποικίλουν.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή 500 ακόμη βρετανών στρατιωτών, καλώντας τους συμμάχους να πράξουν το ίδιο.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι το Παρίσι δεν έχει την πρόθεση να στείλει "ούτε έναν παραπάνω" στρατιώτη στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με διπλωμάτη της Ατλαντικής Συμμαχίας, χώρες όπως η Ιταλία, που έστειλαν 500 ακόμη στρατιώτες στο Αφγανιστάν προσωρινά για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, μπορούν τουλάχιστον να αποφασίσουν να τους διατηρήσουν για τον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 7 Νοεμβρίου.
Το βέβαιο είναι, υπενθύμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφερόμενος στην ενδεχόμενη τάση για μονομερή αποχώρηση από το Αφγανιστάν, ότι "το να ελπίζουμε ότι οι ταλιμπάν δεν θα δώσουν πλέον ποτέ καταφύγιο στην Αλ Κάιντα, δεν αποτελεί στρατηγική επιλογή".

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ...

ΠΡΕΖΑ TV
21-10-2009

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ;;;
Απάντηση:Την ίδια δουλειά που έχουν και τα 3 εκατομμύρια λαθρομεταναστών στην Ελλάδα prezzaki!!Mουτς ρε.