Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2009

ΤΟΞΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ...

Πάνω από 200 τόνοι σκουπιδιών θάβονται και καίγονται καθημερινά στην Ανατολική Αττική σε μια έκταση που δεν υπερβαίνει,
συνολικά, τα 230 στρέμματα.

Αυτές οι ποσότητες των σκουπιδιών αφορούν μόνο τις 5 ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούν στο Γραμματικό, τον Βαρνάβα, την Κερατέα, τα Καλύβια και το Λαύριο. Στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι των περιοχών αυτών αντιδρούν στην κατασκευή Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

Η δημιουργία ΧΥΤΑ είναι για τους κατοίκους των προαναφερόμενων περιοχών «κόκκινο πανί» αφού στους περισσότερους είναι διάχυτη η εντύπωση ότι ο τόπος τους θα υποβαθμιστεί. Ωστόσο, επειδή «τα σκουπίδια είναι χρήμα...» όπως λένε όσοι ασχολούνται με τη διαχείρισή τους, αρκετοί δήμαρχοι δεν θα είχαν αντίρρηση να βάλουν νερό στο κρασί τους και να επιτρέψουν τη δημιουργία χώρων επεξεργασίας απορριμμάτων «εάν δεν υπήρχε το καπέλωμα από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμο και Κοινοτήτων Αττικής που διαχειρίζεται τα σκουπίδια, και είχαν οικονομικό όφελος και οι τοπικές κοινωνίες», όπως χαρακτηριστικά λένε. Στο μεταξύ η ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων συνεχίζεται. Και μπορεί αυτοί οι χώροι να είναι «χωροθετημένοι» και γνωστοί, ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι όλα τα δάση της Αττικής έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους- ιδίως κατά τις απογευματινές ώρες που δεν υπάρχει φύλαξη.

Η... βόμβα των ανεξέλεγκτων χωματερών δεν φαίνεται να «απενεργοποιείται» στην Αττική με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον, όπως ρύπανση των υπόγειων υδάτων, έκλυση καρκινογόνων διοξινών και πρόκληση πυρκαγιών, αφού οι περισσότερες χωματερές είναι δίπλα ή και μέσα στα δάση (!). Επισήμως οι παράνομες χωματερές σε όλη την Ελλάδα σήμερα είναι 411, ο αριθμός τους ωστόσο είναι πολύ μεγαλύτερος σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής για το Νερό και τη Ρύπανση της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης WWF κ. Βαγγέλη Τερζή.

Στο Γραμματικό η φωτιά στα σκουπίδια που τα πετούν μέσα σε ένα βάραθρο δεν έχει σταματήσει να καίει από τον Αύγουστο (!) όταν ξέσπασαν οι καταστρεπτικές πυρκαγιές που έκαψαν τη Βορειοανατολική Αττική. Τον Ιούλιο οι κάτοικοι συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τα μηχανήματα του εργολάβου να αρχίσουν τις εργασίες για την κατασκευή ΧΥΤΑ με συνέπεια να πιάσει φωτιά σε διάσπαρτα σημεία στο Σέσι από πυρπολημένα αυτοκίνητα.
Ο κοινοτάρχης Γραμματικού κ. Νίκος Κούκης αναφέρει στα «ΝΕΑ» πως «τα απορρίμματα που πέφτουν στο λαγούμι δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον... Εάν συνηγορήσουμε στη δημιουργία ΧΥΤΑ είναι σαν να υπογράφουμε τη θανατική καταδίκη του τόπου μας».

Όλοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα και προκρίνουν ως λύση όχι τη δημιουργία ΧΥΤΑ αλλά την εντατικοποίηση της ανακύκλωσης. Στην Ελλάδα όμως η ανακύκλωση δεν υπερβαίνει το 14% ενώ στην Ε.Ε. το ποσοστό φθάνει το 23% και η κομποστοποίηση το 17% ενώ στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει το 2%.
«Κάθε σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των εκατοντάδων χιλιάδων τόνων απορριμμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα απαιτεί τη δημιουργία υποδομών ανακύκλωσης, επεξεργασίας των οργανικών υπολειμμάτων (κομποστοποίηση, αναερόβια ζύμωση) και χώρων διάθεσης των υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)», επισημαίνει ο κ. Βαγγέλης Τερζής. «Στη σημερινή Αττική όμως επειδή αυτό το ολοκληρωμένο σύστημα ακόμη δεν υφίσταται, η αντιμετώπιση της κρίσης των σκουπιδιών φαίνεται πως επιβάλλει τη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ».

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ;;;
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Η ΠΑΠΑΡΙΑ;;;

ΠΡΕΖΑ TV
13-10-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: