Σάββατο, Οκτωβρίου 24, 2009

Ο FITCH ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ,ΕΘΝΙΚΗ,ALPHA,EUROBANK ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ...ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ...

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Αγροτικής Τράπεζας προχώρησε η Fitch και παράλληλα υποβάθμισε τα «support rating floors» των τραπεζών: Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς. Ωστόσο, ο οίκος σημειώνει ότι η μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα των τεσσάρων αυτών τραπεζών βασίζεται στην ατομική οικονομική τους ισχύ και δεν θίγεται από την υποβάθμιση της Ελλάδας.

Η Fitch, αν και εκτιμά ότι διατηρείται αμετάβλητη η τάση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύει τις τράπεζες, ωστόσο η ικανότητά της να το κάνει αυτό έχει μειωθεί, όπως φαίνεται και από την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγηση της Ελλάδας σε Α-, από Α.
Ως επακόλουθο ο διεθνής οίκος αξιολόγησης άλλαξε την Παρασκευή τις αξιολογήσεις της για πέντε ελληνικές τράπεζες και υποβάθμισε την αξιολόγηση για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας (ως επακόλουθο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας).

Πιο αναλυτικά, ο οίκος υποβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Αγροτικής Τράπεζας σε ΒΒΒ από ΒΒΒ+ και F3 από F2, αντίστοιχα. Το outlook παραμένει αρνητικό. Ταυτόχρονα υποβαθμίζει το Support Rating Floor σε ΒΒΒ από ΒΒΒ+.

Η Fitch προχώρησε επίσης στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων σε προγράμματα και χρεόγραφα που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες με εγγύηση του ελληνικού κράτους σε «Α-» από «Α». Και για τις τέσσερις, ωστόσο, η Fitch υποβαθμίζει το Support Rating Floor. Για την ΕΤΕ από ΒΒΒ+ σε ΒΒΒ, για τη Eurobank σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ, για την Alpha Bank σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ και για την Τρ. Πειραιώς σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ.

ΠΡΕΖΑ TV
24-10-2009

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αποκάλυψη του ρόλου της Fitch με ντοκουμέντα που δεν θα τ’ ακούσετε στα οικονομικά δελτία.

Υποβάθμισε λοιπόν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο διεθνούς φήμης και κύρους οίκος Fitch. Οκτώβρη Μήνα, όταν κατά τα φαινόμενα το Νοέμβριο θα γίνει η τελική διαπραγμάτευση των Ελληνικών ομολόγων (μάλλον αυτό θα επιδιώξει η κυβέρνηση) για να προσφύγει σε δανεισμό όπως άλλωστε έχει εξαγγείλει.

Ορισμένα φαινόμενα και δράσεις όπως η παιδεία, η οικονομία και η άμυνα θα έπρεπε να είναι υπεράνω κομματικής τοποθέτησης αλλά και πολιτικής. Αυτό θα πρέπει επιτέλους να το αντιληφθούν όσοι Έλληνες πολιτικοί λειτουργούν με βάση το συμφέρον του μαγαζιού. Δεν αναφερόμαστε βεβαίως στους επίορκους της Siemens κ.α.

Αυτή η υποβάθμιση λοιπόν θα πρέπει να βρει όλο το πολιτικό σύστημα ενωμένο για τον απλούστατο λόγο ότι το υψηλό κόστος δανεισμού είναι το πρόβλημα διαχρονικό και έχει τις εξηγήσεις του. Τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποβλέπουν μόνο στο κέρδος, εις βάρος της οικονομίας των κρατών. Η ανακοίνωση της Fitch στη συγκεκριμένη συγκυρία αποβλέπει ακριβώς εκεί: Να κάνει ακόμη ένα πλιάτσικο με ψευδεπίγραφους όρους και κλίμα πανικού εις βάρος της Ελληνικής οικονομίας, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών. Υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας, δυσχεραίνουμε στην πράξη το δανεισμό της, αυξάνοντας το κόστος αυτού.

Εύλογα θα γυρίσει κάποιος να πει ότι αυτοί οι οίκοι είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι και βασίζονται σε ενδελεχείς μελέτες πριν συντάξουν τέτοιες ανακοινώσεις. Λάθος. Συγκεκριμένα η Fitch ήταν η εταιρεία που έδωσε την τελική ώθηση στα τοξικά προϊόντα της Lehman Brothers τον Ιανουάριο του 2008, όταν η τελευταία έκανε την απέλπιδα προσπάθεια να τα “ξεφορτωθεί” σε Ευρώπη αλλά κυρίως στην Κίνα.

Οι μεταπωλητές των προϊόντων είχαν ανά χείρας την περιβόητη μελέτη της Fitch που αναβάθμιζαν τα συγκεκριμένα ομόλογα σε “ΑΑΑ” εγγυημένης σταθερότητας! Μπορεί η Κίνα να μην “τσίμπησε”, πολλές Ευρωπαϊκές χώρες όμως έπεσαν στην παγίδα που την πλήρωσαν ακριβά.

Η αξιολόγηση της Fitch λοιπόν είναι ξεκάθαρα χαλκευμένη διοτι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, έχοντας μάλιστα μια νεοεκλεγμένη ισχυρή κυβέρνηση, χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποια “βιομηχανική κρίση τοπικής παραγωγής” είναι τουλάχιστον αμετάβλητη. Η Fitch είναι μια από τις εταιρείες που λειτουργούν ως εργαλεία του ΔΝΤ με πληθώρα κατευθυνόμενων στοχεύσεων.

Όπως άλλωστε και η περιβόητη Standard and Poor’s που μείωσε την πιστοπληπτική ικανότητα της Ελλάδας πέρυσι, λίγο πριν την αντίσοιχη διαπραγμάτευση των Ελληνικών ομολόγων. Γράψαμε τότε το άρθρο “η χαρά της υποβάθμισης και οι υπότροποι διεθνείς οίκοι” για τον απλούστατο λόγο ότι η Κομισιόν έχει κινηθεί νομικά εναντίον της Standard & Poor’s για έωλες και συκοφαντικές αξιολογήσεις!


apo www.olympia.gr