Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2009

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ VODAFONE ΚΑΙ WIND...ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ...

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσέρχονται οι εργαζόμενοι στη Vodafone και στη Wind Hellas. Οι πρώτοι θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία αύριο 14 Οκτωβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταφορά 30 εργαζομένων της Vodafone στην εταιρεία hellas online. Η συγκεκριμένη μεταφορά γίνεται στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Vodafone εκχώρησε τον κλάδο σταθερής τηλεφωνίας στη hellas online με αντάλλαγμα την απόκτηση του 18,5% του μετοχικού κεφαλαίου της δεύτερης. Στο πλαίσιο αυτό 30 εργαζόμενοι της Vodafone θα μεταφερθούν στην hellas online, αλλάζοντας εργοδότη και, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, θα αλλάξει και το εργασιακό καθεστώς.

Οι εργαζόμενοι στη Vodafone κάνουν λόγο για μείωση του προσωπικού της εταιρείας μέσω απαξίωσης ή και διάλυσης τμημάτων της με την παραχώρησή τους σε άλλες επιχειρήσεις ή και εργολάβους. Η πρόεδρος των εργαζομένων της Vodafone, κ. Σ. Θεοδωροπούλου, αναφέρεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε εκχώρηση προσωπικού στην IBM (τμήμα πληροφορικής) και πιο πρόσφατα εκχώρηση μέρους της δραστηριότητας συντήρησης του δικτύου της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, στη θυγατρική της Siemens, Kintec. «H πρακτική αυτή έχει ολέθριες συνέπειες στην πορεία της επιχείρησης», λέει η κ. Θεοδωροπούλου. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στη Wind Hellas προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας ότι πληρώνουν το τίμημα των λαθεμένων επιλογών των διοικήσεων της επιχείρησης. Επίσης διεκδικούν νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) που θα προβλέπει αυξήσεις 100 ευρώ μηνιαίως. Τέλος διεκδικούν την επιστροφή διατακτικών τροφής (κουπόνια) τα οποία πρόσφατα περιέκοψε η επιχείρηση στο πλαίσιο της μείωσης των λειτουργικών εξόδων της.

Σύμφωνα με το σωματείο τους, στους τελευταίους μήνες απολύθηκαν ή υποχρεώθηκαν σε παραίτηση περίπου 90 εργαζόμενοι στη Wind Hellas. Οι περικοπές προσωπικού, σύμφωνα με τον κ. Μ. Μιχαηλάκη, πρόεδρο των εργαζομένων της Wind, αφορούν κυρίως «υποχρεωτικές παραιτήσεις», οι οποίες ήταν προϊόν εκβιασμού με απόλυση. Στη σχετική ανακοίνωση που έχει διανεμηθεί στο προσωπικό, γίνεται λόγος για «πατρίκιους» και «πληβείους» εργαζόμενους στην εταιρεία, όπου οι τελευταίοι καλούνται να πληρώσουν τις λάθος επιλογές των πρώτων. Οι εργαζόμενοι στη Wind Hellas, κατά την απεργιακή κινητοποίησή τους, θα συγκεντρωθούν το μεσημέρι της Πέμπτης έξω από τα γραφεία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Οι ίδιοι βεβαιώνουν ότι αν η διοίκηση της εταιρείας δεν υπογράψει τη νέα ΕΣΣΕ, τότε το σωματείο των εργαζομένων θα προσφύγει στον ΟΜΕΔ.

Οι διοικήσεις των δύο επιχειρήσεων κινητής τηλεφωνίας υποβαθμίζουν την κήρυξη των απεργιών σημειώνοντας ότι σ' αυτές συμμετέχει μικρό, μόνο, ποσοστό του προσωπικού. Παράλληλα στελέχη της διοίκησης της Vodafone διαχωρίζουν την δική τους περίπτωση από εκείνη της Wind, σημειώνοντας ότι η μεταφορά εργαζομένων στην hellas online, συμβαίνει επειδή δεν έχουν πλέον αντικείμενο δραστηριότητας στη Vodafone. Οσοι μεταφερθούν στη hellas online, διατηρούν τους όρους της σύμβασής τους (αμοιβές, ασφαλιστικά προγράμματα κ.λπ.), δεδομένου ότι η συμφωνία των δύο πλευρών έγινε βάσει του Π.Δ. 178/2002 που στόχο έχει την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε τέτοιου είδους αποφάσεις (αποσχίσεις και εκχωρήσεις κλάδων δραστηριότητας). Τέλος, σημείωναν ότι η ηγεσία του συνδικαλιστικού οργάνου της επιχείρησης ήταν από πολύ νωρίς ενήμερη, τόσο για τις αποφάσεις της διοίκησης της επιχείρησης, όσο και με τον τρόπο που αυτές υλοποιούνταν.

Η ημερομηνία απεργίας των εργαζομένων της Wind δεν είναι τυχαία. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ν' απεργήσουν την ημέρα που λήγει η αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων, ύψους 67 εκατ. ευρώ, από την εταιρεία. Η επόμενη Πέμπτη επομένως είναι μια ημέρα σημαντική, που θα προδιαγράψει το μέλλον της επιχείρησης. Αν αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις, η εταιρεία παραμένει στα χέρια του βασικού της μετόχου κ. Ν. Σαουίρις και οι ομολογιούχοι λαμβάνουν μια σημαντική ανάσα (κάποιων μηνών), ενώ αν δεν αποπληρωθούν τα δάνεια, κηρύσσονται υπερήμερα (default) και ο βασικός μέτοχος χάνει τον έλεγχο της επιχείρησης. Σε μια τέτοια περίπτωση, τον έλεγχο της εταιρείας λαμβάνουν οι ομολογιούχοι της Wind, κάτοχοι εγγυημένων ομολόγων της επιχείρησης.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ;;;
ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΡΑΓΕ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ,ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΙΣ VODAFONE KAI WIND;;;

ΠΡΕΖΑ TV
13-10-2009

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΔΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΟ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΦΕΥΓΕΙ.ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΒΡΙΣΚΕΙ ΑΜΜΕΣΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ